Στο πρώην Πολυκλαδικό από τον Σεπτέμβριο η ΑΣΠΑΙΤΕ

Λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα στέγασης δίνει ο Δήμος Βόλου

Λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα, που ήταν αφορμή για «κόντρες» μεταξύ σχολείων δίνει ο Δήμος Βόλου, με τη μεταφορά της ΑΣΠΑΙΤΕ, από το Λύκειο Αποστόλου στο πρώην Πολυκλαδικό, με παράλληλη μεταφορά του 1ου ΕΠΑΛ στο Λύκειο και την αποσυμφόρηση του «Καρτάλειου» Διδακτηρίου, όπου συστεγάζονται 5ο Γυμνάσιο και ΕΠΑΛ.

Όπως ανακοινώθηκε από τον δήμαρχο Βόλου Πάνο Σκοτινιώτη, σε συνέντευξη Τύπου σήμερα, σε συνεργασία που υπήρξε με τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του Δήμου, αποφασίστηκε για τη στέγαση στης ΑΣΠΑΙΤΕ, να αξιοποιηθούν οι χώροι του πρώην Πολυκλαδικού στη Ν. Ιωνία τις απογευματινές ώρες και με την κίνηση αυτή, ανοίγει ο δρόμος για την επίλυση του στεγαστικού σχολικού προβλήματος στο Βόλο. Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν η πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Σούλα Μπαρτζώκα και ο διευθυντής της ΑΣΠΑΙΤΕ Σωκράτης Σαβελίδης.

Η μεταστέγαση της ΑΣΠΑΙΤΕ στο πρώην πολυκλαδικό θα γίνει τις προσεχείς ημέρες, ενώ για τη μεταφορά προηγήθηκε συμφωνία μεταξύ όλων των διευθυντών των σχολικών μονάδων του Πολυκλαδικού, της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των γονέων, ενώ έγινε γνωστό ότι το κύριο μέρος της ΑΣΠΑΙΤΕ θα φιλοξενηθεί στο 2ο ΕΠΑΛ, τα εργαστήρια στο ΣΕΚ και οι μεταπτυχιακές σπουδές που θα λειτουργήσουν, στο 2ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας.
Ο δήμαρχος Πάνος Σκοτινιώτης τόνισε ότι η ΑΣΠΑΙΤΕ, τα τελευταία χρόνια, έχει δυναμώσει αρκετά και όλοι διακρίναμε την αναγκαιότητα να αυξηθεί κι άλλο η δύναμή της σε σπουδαστές και να ανοίξουν καινούργιες προοπτικές δράσης, όπως τα μεταπτυχιακά και η λειτουργία τμημάτων για master τα επόμενα χρόνια. Όπωςεανέφερε, με τη λειτουργία της ΑΣΠΑΙΤΕ ο Βόλος ενισχύει την θέση του στην ακαδημαϊκή κοινότητα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο Π. Σκοτινιώτης υπογράμμισε ότι και η νέα δημοτική Αρχή πρέπει να αξιοποιήσει το πενταετές σχέδιο δράσης για τα σχολεία που έχει ξεκινήσει η απερχόμενη δημοτική Αρχή, αλλά και τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ, για τη δραστική βελτίωση της κτιριακής υποδομής, κυρίως στα Γυμνάσια και Λύκεια.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας υπεραμύνθηκε του έργου της Δημοτικής Αρχής στο πρόγραμμα σχολικής στέγης και ανέφερε ότι η ΑΣΠΑΙΤΕ είναι ταυτισμένη με το εκπαιδευτικό, το πολιτιστικό και το επιστημονικό γίγνεσθαι του Βόλου. «Με τη λύση που επελέγη τελικά, λύνεται, επίσης, και ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα, την συστέγαση του 1ουΕΠΑΛ με το 5ο Γυμνάσιο, στο «Καρτάλειο» διδακτήριο, καθώς το ΕΠΑΛ πιθανότατα με όλα του τα εργαστήρια, θα μεταφερθεί στο κτίριο Αποστόλου», ανέφερε.

Η κα Μπαρτζώκα ανέφερε επίσης ότι στο διάστημα μεταξύ 15 -25 Ιουλίου θα γίνει μεταστέγαση του 2ου Γυμνασίου στο συγκρότημα του Αναύρου και του 8ου ΓΕΛ στο σχολικό συγκρότημα πάνω από το ΕΑΚ Βόλου.

Για νέα πνοή που θα δώσει η ανάπτυξη της ΑΣΠΑΙΤΕ έκανε λόγο ο διευθυντής Σωκράτης Σαβελίδης, που τόνισε ότι θα συντελέσει στην έρευνα και τις ακαδημαϊκές λειτουργίες και θα αναδείξει το Βόλο ακαδημαϊκή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Σημειώνεται ότι η επόμενη ΑΣΠΑΙΤΕ βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, ενώ η μεταφορά της θα βοηθήσει να αναπτυχθεί περαιτέρω, καθώς ζήτηση υπάρχει, αλλά δεν υπήρχαν χώροι για το σκοπό αυτό.

Υπερδιπλασιάζονται οι φοιτητές
Η ΑΣΠΑΙΤΕ στην ακαδημαϊκή χρονιά 2013-2014 είχε 70 φοιτητές, που χωρίστηκαν σε δύο τμήματα των 35 ατόμων, ενώ για τη νέα χρονιά, που ξεκινά στο τέλος Σεπτεμβρίου, οι φοιτητές θα ανέλθουν στους 210, ανέφερε ο διευθυντής.

Επίσης τη νέα χρονιά θα δημιουργηθεί νέο τμήμα στο πρόγραμμα ειδίκευσης στη συμβουλευτική και τον προσανατολισμό (50 φοιτητές) και στη λειτουργία τμήματος μεταπτυχιακών σπουδών στην εκπαίδευσης.

«Στα εν λόγω τμήματα θα μπορούν να φοιτήσουν απόφοιτοι Πανεπιστημίων και των λεγόμενων «καθηγητικών» σχολών, όπως φιλόλογοι, μαθηματικοί, φυσικοί, θεολόγοι κλπ. Ήδη, οι αιτήσεις για φοίτηση στην ΑΣΠΑΙΤΕ του Βόλου έχουν φτάσει τις 350, ενώ συνολικά 3.500 άτομα έχουν βάλει το τμήμα του Βόλου ως επιλογή στις αιτήσεις τους», τόνισε ο κ. Σαβελίδης.

Το κόστος για μία προπτυχιακή χρονιά ανέρχεται στα 600 €, ενώ τα μεταπτυχιακά θα κοστίζουν περίπου 2.000 €, τη στιγμή που στο εξωτερικό κάποιος πρέπει να πληρώσει 6.000 €.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.