Σχέδιο εννέα δράσεων της ΟΕΒΕΜ

Καινοτομία, μοναδικότητα, έξυπνη εξειδίκευση και εξαγωγική φυσιογνωμία, τα «μυστικά» των καλών επιχειρήσεων

Σειρά εννέα δράσεων που έχει να υλοποιήσει η ΟΕΒΕΜ, παρουσίασε χθες βράδυ στην εκδήλωση που οργάνωσε η Ομοσπονδία, ο κ. Γιάννης Φλιτρής, Ερευνητής – Μελετητής, εξωτερικός επιστημονικός σύμβουλος της ΓΣΕΒΕΕ
Όπως τονίστηκε, πρόκειται για απόψεις που εστιάζονται στις: «Προοπτικές ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας», από την οπτική γωνιά του μελετητή και της ΟΕΒΕΜ.
Όπως υποστήριξε ο ίδιος, «τα τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης, υπάρχει μια επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των τοπικών επιχειρήσεων παραγωγικής και μεταποιητικής βάσης.
Οι μόνες επιχειρήσεις που αντέχουν οικονομικά, είναι αυτές που προσφέρουν καινοτομία, μοναδικότητα, έξυπνη εξειδίκευση και ασφαλώς έχουν εξαγωγική φυσιογνωμία.
Σύμφωνα με τον κ. Φλιτρή, μια πολύ σημαντική πηγή εσόδων στο νομό, προέρχεται από τον τομέα του τουρισμού. Τονίζεται απλά ότι η Μαγνησία εμφανίζει μια σταθερή προοπτική για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη είτε σε μαζικό τουρισμό (Ν. Σκιάθος) είτε σε εναλλακτικής μορφής τουρισμό και νέων μορφών τουρισμού, στις άλλες περιοχές, λόγω της υψηλής ποιότητας φυσικού περιβάλλοντος. Στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος τα τελευταία χρόνια συνέβαλε αποτελεσματικά η λειτουργία του αεροδρομίου της Ν. Αγχιάλου.

Οι δράσεις

Δράση 1η. Ετοιμασία και κατάθεση φακέλου – αιτήματος, για τη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα RIS3 της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της δημιουργίας και λειτουργίας ενός Οικονομικού Παρατηρητηρίου. Στόχος η δημιουργία δεικτών απαραίτητων για ανάπτυξη πολιτικής.

Δράση 2η. Αύξηση της αναγνωρισιμότητας της Ομοσπονδίας στην τοπική κοινωνία. (Δηλαδή ανάπτυξη σύγχρονης διαδραστικής ιστοσελίδας, ανάπτυξη δημοσίων σχέσεων με Ευαγγελιστές πληροφορίας, Φορείς της Γνώσης και της Τεχνολογίας για υποστήριξη σε θέματα καινοτομίας και ανάπτυξης, έξυπνης εξειδίκευσης, σε Δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης)

Δράση 3η. Συμμετοχή της ΟΕΒΕΜ στο σχεδιασμό και τη λειτουργία Θερμοκοιτίδων Καινοτόμων Επιχειρήσεων στη Θεσσαλία. Προώθηση συνεργασιών με Venture Capital Funds. Αξιοποίηση του εκδημοκρατισμού της διαδικασίας του επιχειρείν.

Δράση 4η. Προώθηση κινήματος πολιτών ‘καταναλώνουμε ότι παράγουμε’

Δράση 5η. Καταγραφή των εισαγόμενων προϊόντων που απορροφώνται από τον Τουριστικό Τομέα. Καταγραφή του είδους, της ποσότητας, αλλά και της αξίας του κάθε είδους

Δράση 6η. Αντιμετώπιση λειτουργικών αδυναμιών των μελών της ΟΕΒΕΜ. π.χ. Τα λειτουργικά προβλήματα του ΒΙΟ.ΠΑ.

Δράση 7η. Υποστήριξη Ενεργειών για τη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης του Αεροδρομίου Νέας Αγχιάλου και Κεντρικής Ελλάδας

Δράση 8η. Προώθηση αιτημάτων στις υπηρεσίες του Κράτους που αποσκοπούν στην προάσπιση και στην υποστήριξη της βιωσιμότητας των μελών της ΟΕΒΕΜ. Ενέργειες για να αντιμετωπιστεί το «δραματικό πρόβλημα» της μετανάστευσης των νέων μας, με αιτήματα για υποστήριξη των καινοτόμων επιχειρήσεων, για αλλαγή του γραφειοκρατικού μηχανισμού, την ηλεκτρονική λειτουργία των επιχειρήσεων, την κατάργηση της πολυνομίας, την ταχεία απόδοση δικαιοσύνης, την ανάπτυξη ενός φιλικού φορολογικού συστήματος για τις επιχειρήσεις. Μόνο τότε οι ιδιωτικές επιχειρήσεις θα έρθουν μόνες τους στην Ελλάδα.

Δράση 9η. Υποστήριξη από την ΟΕΒΕΜ για την υλοποίηση ηλεκτρονικών ανοικτών Δημοπρασιών με ωφελούμενους τα μέλη της

Οι ενέργειες

– Ενέργειες για την αναζωογόνηση παραδοσιακών τομέων, μέσα από δραστηριότητες υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, με τη δημιουργία επώνυμων προϊόντων (brand name) και προσδιορισμό νέων εξειδικευμένων αγορών

– Ενέργειες για υιοθέτηση του εκσυγχρονισμού, από την παραγωγική βάση και την μεταποίηση, για μια εξειδικευμένη τεχνολογική διαφοροποίηση, σε συναφή πεδία από τις υφιστάμενες εξειδικεύσεις
Ενημερώσεις για την ανάπτυξη νέων οικονομικών δραστηριοτήτων, που εμπεριέχουν ριζοσπαστική καινοτομία, μοναδικότητα και ριζική τεχνολογική αλλαγή. Στόχος η ανάπτυξη νέων παραγωγικών δυνατοτήτων, σε περιοχές και τομείς με υψηλή δυναμική ανάπτυξης

– Ενέργειες για την τόνωση της καθετοποίησης, για τη βελτίωση της προστιθέμενης αξίας στα προϊόντα του πρωτογενή τομέα, μέσω της τυποποίησης και της απόδοσης ταυτότητας σ’ αυτά, ώστε αυτά να μπορούν να βρουν διέξοδο στη διεθνή αγορά

– Ενέργειες για να δοθεί στα τοπικά προϊόντα και υπηρεσίες ένα «διαβατήριο» ποιότητας και μια «ταυτότητα» ασφάλειας

– Ενέργειες για τη δημιουργία κλίματος στην περιοχή, με σκοπό την προσέγγιση παραγωγικών επενδύσεων, δορυφορικά των οποίων μπορούν να αναπτυχθούν κλάδοι της οικονομίας συναφών μας επαγγελμάτων

– Ενέργειες για την υποστήριξη της δημιουργίας μιας εξαγωγικής πύλης προς τη Ν.Α. Μεσόγειο, (αλλά και είσοδο προς την Ευρώπη), μέσω της δημιουργίας ενός νέου εμπορικού λιμένα, ενός διαμετακομιστικού Κέντρου, σε παρακείμενη περιοχή της πόλης μας.

– Ενέργειες για προώθηση συνεργασίας με Φορείς Γνώσης και Τεχνολογίας, με Ευαγγελιστές της πληροφορίας, για την ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρηματικών σχεδίων και αντίστοιχου περιβάλλοντος (π.χ. RIS3, Spin-off-ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων – start-ups, Incubators-θερμοκοιτίδες, κτλ)

– Ενέργειες για υποστήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας, χρησιμοποιώντας πλατφόρμες εκδημοκρατισμού της διαδικασίας του επιχειρείν (π.χ. Starting UP – ένα εναλλακτικό μηχανισμό Δημόσιας χρηματοδότησης καινοτόμου επιχειρηματικότητας à RIS3), που βοηθούν σχέδια που κατατίθενται για επενδύσεις σε καινοτομία. Ανάπτυξη συνεργασίας με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Νέων Επιχειρηματιών – ΕΣΥΝΕ, με σκοπό την ένταξη στο δίκτυο της πληροφορίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.