Σχεδόν τετράμηνο η αναμονή επιστροφής Φ.Π.Α. στις ΔΟΥ Βόλου και Ν. Ιωνίας

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Μέχρι και τέσσερα έτη σε 28 Εφορίες της χώρας!

Σημαντικά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς προκαλεί η καθυστέρηση επιστροφής του ΦΠΑ στους δικαιούχους, καθώς ο μέσος χρόνος αναμονής για την επιστροφή του φόρου στις 28 από τις 113 εφορίες της χώρας, κυμαίνεται από ένα έως και πάνω από τέσσερα χρόνια. Σε επίπεδο Μαγνησίας, η αναμονή επιστροφής του ΦΠΑ, είναι πάνω από 120 ημέρες, στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες Βόλου και Ν. Ιωνίας.
Αν και ο χρόνος επιστροφής του ΦΠΑ έχει αισθητά βελτιωθεί σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, καθώς με βάση τις ισχύουσες διατάξεις οι επιστροφές φόρων πρέπει να γίνονται εντός 90 ημερών ώστε να μη βαρύνεται με τόκους υπερημερίας το Δημόσιο, εντούτοις το πρόβλημα παραμένει, αφού ο μέσος χρόνος αναμονής είναι 239 ημέρες.
Γεγονός, που δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων, λόγω και της έλλειψης ρευστότητας που μαστίζει την αγορά.

Μέσος όρος στο Βόλο 126 ημέρες…

Η ΔΟΥ στην οποία παρατηρείται η μεγαλύτερη καθυστέρηση είναι της Κω, με τον μέσο χρόνο αναμονής να φθάνει τις 1.743 ημέρες, ενώ ακολουθεί το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων με 1.418 ημέρες, η ΔΟΥ Νίκαιας με 982 ημέρες, Αιγίου με 762 ημέρες και την πρώτη πεντάδα κλείνει η ΔΟΥ Ψυχικού με μέσο χρόνο αναμονής τις 700 ημέρες.
Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, στην Εφορία Βόλου ο μέσος χρόνος αναμονής είναι 126 ημέρες και το αιτούμενο ποσό αιτήσεων με αναμονή πάνω από 90 ημέρες είναι 595.449,86 €, ενώ στη ΔΟΥ Ν. Ιωνίας Βόλου, ο μέσος χρόνος αναμονής είναι 124 ημέρες και το αιτούμενο ποσό αιτήσεων με αναμονή πάνω από 90 ημέρες είναι 1.506,78 €.
Τις περισσότερες εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ έχει η ΦΑΕ Αθηνών, καθώς σε αναμονή άνω των 90 ημερών βρίσκονται 787 αιτήσεις, ενώ ακολουθούν η ΔΟΥ Πλοίων Πειραιά με 295 και η ΔΟΥ Καβάλας με 213 αιτήσεις.

Αρνητική μεταβολή στη Ν. Ιωνία
Από την άλλη πλευρά, οι τρεις εφορίες στις οποίες καταγράφεται σημαντική βελτίωση του ρυθμού εξυπηρέτησης των δικαιούχων επιχειρήσεων είναι οι ΔΟΥ Κορωπίου, Καστοριάς και Ηγουμενίτσας.
Στον αντίποδα, οι τρεις ΔΟΥ με αρνητική μεταβολή είναι της Ν. Ιωνίας Βόλου, Μεσολογγίου και Ιωνίας Θεσσαλονίκης. Από το 2013 έχει θεσπιστεί ειδική διαδικασία επιστροφής πιστωτικού ΦΠΑ που επιταχύνει τις καταβολές του φόρου και επανειλημμένα δίδονται σαφείς οδηγίες από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, για την υλοποίηση της διαδικασίας με στόχο την έγκαιρη απόδοση των οφειλόμενων ποσών στους δικαιούχους.
Παρ’ όλα αυτά, οι δεσμευτικές προθεσμίες δεν τηρούνται από τις εφορίες λόγω κυρίως των ελλείψεων που υπάρχουν σε ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και του φόρτου εργασίας που έχουν επωμιστεί οι υπάλληλοι των ΔΟΥ, με αποτέλεσμα να παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση και να παραμένουν σε εκκρεμότητα αιτήσεις για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Είναι εξάλλου αξιοσημείωτο, σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων στις αρχές Ιουνίου, ότι συνολικά οι αιτήσεις προς πληρωμή ανέρχονται σε 9.985, συνολικού ύψους 986,7 εκατ. €.
Από το σύνολο όμως των ανωτέρω αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ οι 5.271 παραμένουν σε αναμονή άνω των 90 ημερών, με το αιτούμενο ποσό προς επιστροφή να ξεπερνά τα 792 εκ. €.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.