Σχολική ραδιοφωνική συνέντευξη Ισπανών μαθητών στο Βόλο

Επίσκεψη στο 1ο Ε.Κ. Βόλου και στο studio του ραδιοφωνικού σταθμού, πραγματοποίησαν σήμερα μαθητές και εκπαιδευτικοί από το σχολείο Campo De San Alberto που βρίσκεται στη Νόια της Γαλικίας στην Ισπανία. Η αποστολή, συνοδευόμενη από την υπεύθυνη του γραφείου Πολιτιστικών Θεμάτων της Β/θμιας Εκπ/σης Μαγνησίας κ. Κυριακή Δανιηλίδου, ξεναγήθηκε στους χώρους του 1ου Ε.Κ. Βόλου, ενώ δύο μέλη της, ένας εκπαιδευτικός και μία μαθήτρια, παραχώρησαν μικρή συνέντευξη στον εκπαιδευτικό του 1ου Ε.Κ. Βόλου, Νίκο Κοντονάτσιο με την τεχνική υποστήριξη του υπεύθυνου του εργαστηρίου Οπτικοακουστικών Συστημάτων, Κώστα Αμυγδαλίτση.

Το εκπαιδευτικό σύστημα και τη σχέση του με την αγορά εργασίας, σε θέματα που αφορούν τον πολιτισμό και το περιβάλλον στην Μαγνησία και στη Γαλικία της Ισπανίας, είναι το αντικείμενο που διερευνούν οι φορείς από τις δύο περιοχές της Ευρώπης. Το όλο εγχείρημα πραγματοποιείται στο πλαίσιο ευρωπαϊκής σύμπραξης Comenius Regio με τίτλο: “EDUCATION AND THE LABOUR MARKET IN A EUROPEAN PROJECT FRAMEWORK”.

Ο συντονιστής του προγράμματος είναι η Διεύθυνση Πολιτισμού και Εκπαίδευσης (Consellería de Cultura, Educación e Ordenación Universitaria) της Γαλικίας και εταίρος του είναι η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Το πρόγραμμα για τις περιοχές της Μαγνησίας και Γαλικίας εγκρίθηκε από τον αντίστοιχο φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Ελλάδα κατετάγη δεύτερο από τα 8 που εγκρίθηκαν για να υλοποιηθούν σε όλη τη χώρα. Η διάρκεια υλοποίησης του είναι δύο χρόνια.

Πέρα, όμως, από τη σύμπραξη των δύο περιφερειών, το πρόγραμμα προβλέπει και τοπικές συμπράξεις στις δύο περιοχές, για τις ανάγκες υλοποίησης του προγράμματος. Έτσι στην τοπική σύμπραξη της Μαγνησίας συμμετέχουν, εκτός φυσικά από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το 2ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας Βόλου, η Εταιρεία Κοινωνικής Παρέμβασης και Πολιτισμού (ΕΚΠΟΛ) της Περιφέρειας Θεσσαλίας και ο Φυσιολατρικός Όμιλος Βόλου «Ο ΠΑΝ». Αντίστοιχα, στη Γαλικία, πέρα από τη Διεύθυνση Πολιτισμού και Εκπαίδευσης, εμπλέκονται στην τοπική σύμπραξη το σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης “Campo De San Alberto” στη Νόια, το κοινοβούλιο της Γαλικίας και o Φυσιολατρικός Όμιλος “Club BTT o Treito”.

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της σύμπραξης προβλέπεται να πραγματοποιηθεί εκπαίδευση των συμμετεχόντων μαθητών στην αντιμετώπιση της ανεργίας μέσα από μαθήματα για τον κινηματογράφο, τη φωτογραφία, το βίντεο, τη χρήση GPS για το σχεδιασμό διαδρομών τουριστικού ενδιαφέροντος στην περιοχή μας, με τελικό παραδοτέο έναν τουριστικό οδηγό της περιοχής. Παράλληλα θα πραγματοποιούνται ενημερώσεις και σεμινάρια επαγγελματικού προσανατολισμού προς την αγορά εργασίας που σχετίζεται με τον τουρισμό, το περιβάλλον, τον πολιτισμό και την οικοτουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας.
Οι συμπράξεις COMENIUS Regio βοηθούν τους εμπλεκόμενους φορείς να αναπτύξουν και να ανταλλάξουν καλές πρακτικές στη σχολική εκπαίδευση, να δημιουργήσουν εργαλεία για τη βιώσιμη συνεργασία πέραν των συνόρων και να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή διάσταση στη σχολική εκπαίδευση.

Οι συμπράξεις COMENIUS Regio στοχεύουν περισσότερο στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την υιοθέτηση καινοτόμων πρακτικών που θα μπορούσαν μελλοντικά να βρουν εφαρμογή και σε άλλες περιφέρειες της Ευρώπης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.