«Καμπανάκι» για το θέμα των ποδηλατόδρομων χτυπάει προς τη Δημοτική Αρχή Βόλου το ΤΕΕ Μαγνησίας, που τονίζει ότι για την κατασκευή του νέου δικτύου ποδηλατοδρόμων απαιτείται νέα μελέτη με κυκλοφοριακή σύνδεση, που θα πληροί τις προδιαγραφές των Οδηγιών Μελετών Οδικών Έργων του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
Με έγγραφό του προς τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Θανάση Σταυρίδη και τον διευθυντή κυκλοφοριακών θεμάτων του Δήμου Βόλου Αιμίλιο Σουβατζή το ΤΕΕ, επισημαίνει ότι για την πρόταση της Δημοτικής Αρχής για απομάκρυνση των στοιχείων σκυροδέματος σε πρώτη φάση και στη συνέχεια την άμεση επαναλειτουργία του δικτύου, με την μορφή του ποδηλατόδρομου διασύνδεσης Βόλου – Ν. Παγασών, δημιουργώντας ένα διάδρομο κίνησης 10 χιλιομέτρων, υπέρ των ποδηλατών, δεν έχει εκπονηθεί μέχρι στιγμής καμία μελέτη, αλλά βασίζεται στην προηγούμενη μελέτη, γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό για την υλοποίηση και χρησιμότητα του έργου, το οποίο παραπέμπει στους λανθασμένους σχεδιασμούς και χειρισμούς του παρελθόντος.
Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Μαγνησίας από την πρώτη στιγμή τάχθηκε υπέρ της κατασκευής του έργου, αλλά με προδιαγραφές που θα εξασφαλίζουν την ομαλή κυκλοφορία ποδηλάτων, πεζών και οχημάτων, αναφέρεται στην επιστολή.
«Η αποκατάσταση του δικτύου πρέπει να γίνει βάσει μιας νέας μελέτης που θα προτείνει ένα συνολικό δίκτυο με κυκλοφοριακή σύνδεση, καθώς το προηγούμενο ήταν αποσπασματικό και άναρχα διάσπαρτο στον αστικό ιστό, ώστε να μην επαναληφθούν οι αστοχίες που δυστυχώς κατέστησαν το αρχικό έργο, μη λειτουργικό», επισημαίνει το ΤΕΕ.
Όπως αναφέρει η μελέτη και η κατασκευή που αφορούσε το αρχικό δίκτυο ποδηλατοδρόμων δεν πληρούσε τις προδιαγραφές που θέτουν οι Εθνικές προδιαγραφές Ο.Μ.Ο.Ε. και ειδικότερα:
• Σύμφωνα με τις Οδηγίες Μελετών Οδικών Έργων του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. η ελάχιστη διατομή για δρόμο κυκλοφορίας με στάθμευση είναι τα 5μ. (3μ. για λωρίδα κυκλοφορίας +2μ. για στάθμευση). Αναφέρεται ότι, μόνο σε ειδικές περιπτώσεις τοπικών οδών και με ειδικές ρυθμίσεις για την ταχύτητα επιτρέπεται μικρή μείωση αυτών.
• Η δημιουργία λωρίδας ποδηλατοδρόμου διπλής κατεύθυνσης, πάνω σε οδόστρωμα κυκλοφορίας οχημάτων μονής κατεύθυνσης είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, λόγω του ότι οι οδηγοί που κινούνται στους δρόμους που διασταυρώνονται με αυτόν, είναι συνηθισμένοι να ελέγχουν από την μία μόνο κατεύθυνση και έτσι θα υπάρξουν ατυχήματα. Μόνο αν το ποδήλατο ανέβει σε πεζοδρόμιο, κινείται με τη λογική των πεζών και ελέγχει με δική του ευθύνη την κάθε διασταύρωση.
• Το ελάχιστο πλάτος διαδρόμου δύο κατευθύνσεων είναι δύο μέτρα καθαρό (σύμφωνα με τις Ο.Μ.Ο.Ε), ενώ στην παλαιότερη μελέτη το πλάτος που υλοποιήθηκε ήταν δύο μέτρα μεικτό, δηλαδή μαζί με την κατασκευή της νησίδας οπλισμένου σκυροδέματος πλάτους 30cm. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μη είναι δυνατή η διέλευση και η διασταύρωση δύο ποδηλάτων εντός του δικτύου.
«Θεωρούμε ότι είναι υποχρέωσή σας, πριν προβείτε σε οποιαδήποτε εκτέλεση έργου να τηρήσετε τις προδιαγραφές που τίθενται από τις Οδηγίες Μελετών Οδικών Έργων του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και όχι να αρκεστείτε σε τροποποίηση ή επικαιροποίηση της υπάρχουσας μελέτης», αναφέρει προς τη Δημοτική Αρχή το ΤΕΕ.
Καταλήγοντας προειδοποιεί ότι αν δεν εισακουστεί υπάρχει άμεσος κίνδυνος να κατασκευαστεί ένα έργο του οποίου η χρήση δεν θα γίνει αποδεκτή από τους πολίτες, θα εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για ποδηλάτες, πεζούς και οδηγούς, και τελικά οι ποδηλατόδρομοι του Βόλου θα παραμείνουν ένα παράδειγμα προς αποφυγή, όπως συνέβη μέχρι τώρα.































