Υπόμνημα διαμαρτυρίας παρέδωσαν σήμερα το πρωί, στην αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, εκπρόσωποι 16 Συνδικάτων, Σωματείων και Επιτροπών Αγώνα, για τις συνθήκες «φιλοξενίας» και διαβίωσης των προσφύγων στο χώρο προσωρινής παραμονής στο Αερινό, με το οποίο ζητούν από τα σωματεία εργαζομένων της περιοχής μας, τις γυναίκες, τη νεολαία να εκφράσουν μαζικά την αλληλεγγύη τους.
Τα Σωματεία που έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας, εξέφρασαν την ανησυχία τους και την κατηγορηματική τους αντίθεση για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στις οποίες υποχρεούνται να μένουν οι πρόσφυγες στον προσωρινό χώρο φιλοξενίας στο Αερινό.
Όπως αναφέρουν, ο χώρος είναι εκτεθειμένος σε όλες τις καιρικές συνθήκες διαμορφώνοντας ένα απάνθρωπο, εχθρικό και επικίνδυνο περιβάλλον. Οι σκηνές είναι τοποθετημένες στο έδαφος, δεν έχουν προβλεφτεί αντιπλημμυρικά μέτρα, δεν έχουν αδιάβροχη επικάλυψη. Στις σκηνές δεν υπάρχουν κρεβάτια, στρώματα, καθίσματα, χώροι και υποδομές εστίασης. Επίσης υπάρχουν μια σειρά άλλες σημαντικές ελλείψεις για τη σωματική υγιεινή και για την καθαριότητα. Ιδιαίτερα σημαντικό ακόμη είναι ότι δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη χώρου για την ολοήμερη ασφαλή απασχόληση των παιδιών που αποτελούν σημαντικό αριθμό μεταξύ των προσφυγών.
Για τη τραγικές και απάνθρωπες συνθήκες που βιώνουν οι πρόσφυγες στη χώρα μας, αλλά και για τον ξεριζωμό τους από τις πατρίδες τους, έχουν τεράστιες ευθύνες η Ε.Ε., το ΝΑΤΟ και η συγκυβέρνηση που με την πρόσφατη υπογραφή της στις αρχές Μάρτη, στη Σύνοδο Κορυφής αρχηγών των 28 κρατών της Ε.Ε., εγκλώβισε, παρά τη θέλησή τους, δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στη χώρα μας, εμποδίζοντάς τους να προωθηθούν στις χώρες προορισμού που έχουν επιλέξει.
Τα Σωματεία τονίζουν ότι η τοπική διοίκηση της περιοχή μας, οι δήμοι και η αντιπεριφέρεια Μαγνησίας, καθώς επίσης και η Περιφέρεια Θεσσαλίας κάνουν τον «Πόντιο Πιλάτο» μεταφέροντας τις ευθύνες ο ένας στον άλλον και όλοι μαζί στην κυβέρνηση. «Οι διαπιστώσεις όλων ότι οι χώροι και οι εγκαταστάσεις διαμονής είναι απαράδεκτες δεν τους απενοχοποιεί και δεν δικαιολογεί την αδράνειά τους στο να πάρουν πρωτοβουλίες για να δημιουργηθούν χώροι και κατάλληλες συνθήκες για τη διαβίωση των προσφύγων για όσο χρονικό διάστημα παραμείνουν στην περιοχή μας», αναφέρουν.
Τα Σωματεία ζητούν από την κυβέρνηση και το σύνολο της τοπικής διοίκησης της περιοχής μας να αξιοποιηθούν υπάρχουσες υποδομές, να βρεθούν κατάλληλοι χώροι για να δημιουργηθούν ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες φιλοξενίας για τους πρόσφυγες μέχρι να εξασφαλίσουν τα ταξιδιωτικά έγγραφα που χρειάζονται ώστε να μεταβούν στις χώρες που επιθυμούν. Η διαχείριση του προσφυγικού να είναι ευθύνη της κυβέρνησης και των κρατικών δομών και υπηρεσιών και να μην ανατίθεται σε διάφορες ΜΚΟ, πολλές από τις οποίες διαχειρίζονται μεγάλα οικονομικά ποσά, και που για αρκετές απ’ αυτές έχει αποκαλυφθεί ο ύποπτος ρόλος τους.
Τέλος, ζητούν να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος εξοπλισμός και προσωπικό για την απρόσκοπτη λειτουργία τους, όπως επίσης και όλα τα μέσα για την ιατροφαρμακευτική πρόνοια των προσφύγων και καλούν τα σωματεία εργαζομένων της περιοχής μας, τις γυναίκες, τη νεολαία να εκφράσουν μαζικά την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες.































