Χρυσό περιβαλλοντικό βραβείο στην ΑΓΕΤ Ηρακλής για αειφόρο πρακτική

Η χρήση βιομάζας στο Βόλο μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Μία αειφόρος πρακτική της ΑΓΕΤ Ηρακλής, η χρήση εναλλακτικών καυσίμων σε υποκατάσταση ορυκτών καυσίμων τιμήθηκε με το Χρυσό Βραβείο – Gold Award στην κατηγορία Μείωση Εκπεμπόμενων Αερίων Θερμοκηπίου κατά την τελετή απονομής των Environmental Awards 2015, χθες Τετάρτη.

Στη στρατηγική της ΑΓΕΤ Ηρακλής για την κλιματική αλλαγή, το ζήτημα της υποκατάστασης ορυκτών καυσίμων από εναλλακτικά είναι ζωτικής σημασίας, καθώς μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της εταιρείας και ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των μονάδων της. Παράλληλα μειώνει την κατανάλωση μη ανανεώσιμων πόρων και αξιοποιεί υλικά που κάτω από διαφορετικές συνθήκες θα είχαν απορριφθεί.

Το 2013 ξεκίνησε η χρήση στερεών υπολειμμάτων ανακύκλωσης στο εργοστάσιο Μηλακίου με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης, μετά από καθυστέρηση αρκετών ετών. Τα υπολείμματα προέρχονται από εγκαταστάσεις ανακύκλωσης και συγκεκριμένα από το υπόλειμμα της ανακύκλωσης -κυρίως χαρτιού και ξύλου- που διαφορετικά θα κατέληγε σε χωματερές. Μέχρι στιγμής η υποκατάσταση που έχει επιτευχθεί είναι σε χαμηλά επίπεδα -πολύ χαμηλότερα σε σχέση με την ισχύουσα ευρωπαϊκή πρακτική- και η εταιρεία επιδιώκει να την αυξήσει.

Στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος συνεισφέρει η χρήση βιομάζας – κυρίως υπολείμματα καλλιεργειών βαμβακιού και καλαμποκιού – ως καύσιμο, αντικαθιστώντας συμβατικά καύσιμα. Η εγκατάσταση στο εργοστάσιο του Βόλου ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Μάιο του 2008.

Η ΑΓΕΤ Ηρακλής αύξησε το 2013 το ποσοστό υποκατάστασης με εναλλακτικά καύσιμα σε 4,85% σε σύγκριση με 2,80% το 2012. Για το 2014 εκτιμάται ότι ο βαθμός υποκατάστασης με εναλλακτικά καύσιμα στην εταιρεία θα είναι περίπου 14%. Στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη, Στόχοι Αειφορίας 2020, στόχος είναι η χρήση μη ορυκτών καυσίμων να ανέλθει στα εργοστάσια τσιμέντου σε ποσοστό 40%, συμπεριλαμβανομένης της βιομάζας, έως το 2020.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.