Χωρίς οφειλές αν και με μειωμένους πόρους η «Πρόταση Ζωής»

Το γεγονός ότι η Πρόταση Ζωής Βόλου, που είναι μια από τις 72 που λειτουργούν στη χώρα, δεν έχει τις παραμικρές οφειλές, αν και η χρηματοδότηση από τα υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών έχει μειωθεί κατά 70%, τα τελευταία χρόνια, επισημάνθηκε σε απολογιστική συνέντευξη για τις δράσεις πρόληψης και για την περίοδο Σεπτέμβριος 2013 – Ιούνιος 2014. Η πρόεδρος του Κέντρου και αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, δήλωσε ότι, λόγω του φόρτου εργασίας, θα υποβάλει την παραίτησή της στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και θα ζητήσει να αντικατασταθεί από άλλο περιφερειακό σύμβουλο.

Σύμφωνα με στοιχεία που παραχώρησε η πρόεδρος κατά 70% μειώθηκαν τα τελευταία χρόνια οι επιχορηγήσεις που λαμβάνει το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεις και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας «Πρόταση Ζωής». Το Κέντρο διανύει το 16ο έτος της λειτουργίας του, ωστόσο μεσούσης της οικονομικής κρίσης δεν έχει μείνει ανεπηρέαστο, ανέφερε.

Μάλιστα ανέφερε ότι άλλαξε το καταστατικό και η δράση του Κέντρου διευρύνθηκε και πλέον ασχολείται με κάθε είδους εξάρτηση. Να σημειωθεί σύμφωνα με την Πρόεδρο ότι το Κέντρο Πρόληψης δεν χρωστά χρήματα, λειτουργεί φυσιολογικά, ωστόσο ζει με το φόβο της επόμενης ημέρας.

Στο κέντρο απασχολούνται πέντε άτομα (τέσσερις επιστημονικοί συνεργάτες μία γραμματέας και εξωτερικοί συνεργάτες που είναι ένας λογιστής και μια καθαρίστρια). Τα μηνιαία έξοδα του Κέντρου, ανέφερε η πρόεδρος, κυμαίνονται μεταξύ 12.000 – 14.000 €, ενώ χρηματοδοτείται από τις επιχορηγήσεις των Υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών, οι οποίες όμως έχουν μειωθεί κατά 70%, ενώ η επιχορήγηση δεν είναι τακτική και καταβάλλεται κάθε τρίμηνο. Επιπλέον ανέφερε ότι η μείωση αυτή έχει επηρεάσει τους μισθούς των εργαζομένων, ενώ έχουν μειωθεί και οι δράσεις ευαισθητοποίησης του κόσμου. «Περιοριζόμαστε μόνο σε δράσεις που είναι ανέξοδες» δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Κολυνδρίνη.

Όπως ανέφερε, για αύριο Πέμπτη, που είναι η παγκόσμια ημέρα κατά των Ναρκωτικών, η Πρόταση Ζωής θα στήσει ενημερωτικό περίπτερο στην Πλατεία Πανεπιστημίου, όπου θα διανείμει έντυπο υλικό ενημέρωσης από τις 10 το πρωί ως τη 1 το μεσημέρι.

Θα υποβάλει παραίτηση
Την παραίτησή της θα υποβάλει σήμερα από τη θέση της προέδρου του Κέντρου Πρόληψης εξάρτησης και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας «πρόταση Ζωής», η Δωροθέα Κολυνδρίνη, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, όπως ανέφερε

Μάλιστα στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η κ. Κολυνδρίνη πρόκειται να φέρει το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης και να ζητήσει από το σώμα την αντικατάστασή της.

Οι δράσεις
Πλούσιο σε δράσεις ήταν το σχολικό έτος 2013-14 (Σεπτέμβριος – Ιούνιος) το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων «Πρόταση Ζωής» όπως αυτές παρουσιάστηκαν από την ψυχολόγο – επιστημονική υπεύθυνο της Πρότασης Ζωή Γώγου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία έγιναν ομιλίες σε 118 γονείς και ομάδες, 71 σεμινάρια δασκάλων και νηπιαγωγών, καθώς και 42 σεμινάρια στις ομάδες εποπτείας της εφαρμογής των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας, 606 μαθητές, συμμετείχαν σε δύο προγράμματα αγωγής υγείας, 384 σε βιωματικά εργαστήρια που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι του Κ.Π. σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια του νομού.

Επίσης, έγιναν δύο ενημερώσεις βιωματικού χαρακτήρα για 83στελέχη της 111 Πτέρυγας Μάχης και συμβουλευτική σε 17 άτομα που πήγαν στο Κέντρο Πρόληψης. Συνολικά στις δράσεις του Κέντρου Πρόληψης συμμετείχαν 1279 άτομα, ενώ, σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο για την πρόληψη της σχολικής βίας και του εκφοβισμού – Συμμετοχή σε Ημερίδα όπου παρευρίσκονταν περίπου 150 άτομα, ενώ έγινε εκπαίδευση ενός στελέχους στο Κέντρο Εκπαίδευσης του ΟΚΑΝΑ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.