“Όχημα” ανάπτυξης το Μουσείο της Αργούς

Θεματικό Πάρκο και Μαρίνα Σκαφών θα απογειώσουν το Βόλο - Πρόταση για ολοκληρωμένη τουριστική επένδυση από τους «Αργοναύτες»

Τον υψηλό στόχο να μετατραπεί το λιμάνι του Βόλου σε «λιμάνι των μύθων» έθεσε ο πρόεδρος του Συλλόγου “Αργοναύτες 2008 – Σύνδεσμος πληρώματος Αργούς” κ. Χρήστος Γούσιος. Μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα το Μουσείο της Αργούς και την προοπτική ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας, μέσω της δημιουργίας του Μουσείου, αλλά και συμπληρωματικών υποδομών όπως είναι το Θεματικό Πάρκο και η Μαρίνα σκαφών ο κ. Γούσιος από κοινού με τον Βολιώτη αρχιτέκτονα Σωτήρη Γιαμάκο παρουσίασαν μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αξιοποίηση του μύθου αλλά και του σκάφους με σκοπό την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή. Προτεραιότητα βέβαια είναι να διασωθεί το σκάφος το οποίο, όπως πρότεινε ο κ. Γούσιος, μπορεί να στεγαστεί στο Εκθεσιακό Κέντρο Βόλου όπου θα εκτίθεται μέχρι να δημιουργηθεί το Μουσείο. Η περαιτέρω αξιοποίησή του μπορεί να επιτευχθεί με τη δημιουργία ενός φορέα αξιοποίησης στον οποίο εκτός του Δήμου Βόλου και των «Αργοναυτών» θα συμμετέχουν φορείς οι οποίοι σχετίζονται με τον τουρισμό.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου "Αργοναυτών" κ. Χρήστος Γούσιος.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου “Αργοναυτών” κ. Χρήστος Γούσιος.

Στην εισαγωγή του ο πρόεδρος των συλλόγου “Αργοναύτες 2008” αναφέρθηκε στα σημαντικά πλεονεκτήματα του Βόλου ο οποίος μπορεί να καταστεί Μητρόπολη του Αργοναυτικού Μύθου και να προσελκύσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Τα οικονομικά οφέλη τα οποία μπορούν να προκύψουν από την εκτενή αξιοποίηση του μύθου της Αργούς είναι σημαντικά, κάτι που επισήμαναν οι κ.κ. Γούσιος και Γιαμάκος αρκεί να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη τουριστική επένδυση που θα συνδυάζει το Μουσείο της Αργούς, με την κατασκευή μαρίνας δυναμικότητας 1500 σκαφών (ακόμη και για Super Yachts), Θεματικού Πάρκου και άλλων συναφών υποδομών. Στην παρουσίαση που έκανε ο κ. Γιαμάκος οι παριστάμενοι στην εκδήλωση περιηγήθηκαν εικονικά στο Μουσείο το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί το σκάφος, αλλά και παράλληλες εκδηλώσεις όπως εκθέσεις εικαστικών, συναυλίες και διαδραστικές δραστηριότητες όλες βασισμένες στον μύθο της Αργοναυτικής Εκστρατείας.

Ο γνωστός Βολιώτης αρχιτέκτονας κ. Σωτήρης Γιαμάκος.
Ο γνωστός Βολιώτης αρχιτέκτονας κ. Σωτήρης Γιαμάκος.

Σημαντικό στοιχείο για την δημιουργία αυτών των υποδομών που μπορούν να αποτελέσουν όχημα τουριστικής ανάπτυξης για την περιοχή, είναι ο έγκαιρος καθορισμός της χωροθέτησής τους. Όπως τόνισε ο κ. Γιαμάκος, οποιοδήποτε σχέδιο και αν επιλεγεί για το Μουσείο της Αργούς και των υπόλοιπων υποδομών, θα πρέπει να ενταχθεί απαραιτήτως στον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό όπως επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το οποίο από το αρμόδιο υπουργείο έχει τεθεί ως προθεσμία το έτος 2017. Ο ΘΧΣ είναι ένα εργαλείο που βασίζεται στην καταγραφή και χαρτογράφηση των σημερινών και των μελλοντικών δραστηριοτήτων στον θαλάσσιο κλάδο της οικονομίας.

Η εκδήλωση προσέλκυσε το ενδιαφέρον πρώην αιρετών αλλά και απλών πολιτών.
Η εκδήλωση προσέλκυσε το ενδιαφέρον πρώην αιρετών αλλά και απλών πολιτών.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαμάκο για την κατασκευή όλων των προαναφερόμενων υποδομών απαιτείται η επένδυση περίπου 30 εκ. ευρώ, κεφάλαιο το οποίο με βάση τα δεδομένα που ισχύουν διεθνώς προσαρμοσμένα στην περίπτωση του Βόλου μπορεί να αποσβεστεί εντός μίας δεκαετίας. Η συνολική επένδυση εκτιμάται ότι μπορεί να δημιουργήσει 456 άμεσες θέσεις εργασίας και 3.000 έμμεσες.

Δείτε παρακάτω το βίντεο με την πρόταση του κ. Γιαμάκου όπως αναπτύχθηκε στην εκδήλωση.

Δείτε πως αποτυπώνει σε εικόνες την ανάπλαση του λιμανιού ο αρχιτέκτονας Σωτήρης Γιαμάκος

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.