«100 +1 χρόνια εθνικών μύθων και κοινωνικών καταστροφών»

Βιβλιοπαρουσίαση στη Λέσχη Εργαζομένων και Νεολαίας Βόλου

Αύριο Πέμπτη 29/09 στις 19:30 στο χώρο της Λέσχης εργαζομένων και νεολαίας (Μεταμορφώσεως 19) θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου «100 +1 χρόνια εθνικών μύθων και κοινωνικών καταστροφών» από το συγγραφέα του Ν. Πελεκούδια. Φιλοδοξία μας είναι να συμβάλλουμε και με αυτό τον τρόπο στη διαμόρφωση ενός διεθνιστικού αντιπολεμικού εργατικού ρεύματος και στο μπλοκάρισμα της πολεμικής μηχανής των αντιμαχόμενων αστικών τάξεων.

Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της Λέσχης Εργαζομένων και Νεολαίας Βόλου, ο Νίκος Πελεκούδας στο παρόν βιβλίο αποδομεί τους εθνικούς μύθους πάνω στους οποίους βασίστηκε ο πρώτος αιώνας του ελληνικού κράτους: η εθνική ενότητα ως προϋπόθεση της κοινωνικής ευημερίας, η καθαρότητα του έθνους και το άμεμπτο των προσώπων που η επίσημη ιστορία βάφτισε «εθνικούς ήρωες» και «ευεργέτες». Μέσα από την αιχμηρή ταξική οπτική του πάνω σε ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα, ο συγγραφέας τους προσδίδει τις πραγματικές τους διαστάσεις, ενώ, παράλληλα, αναδεικνύει τις «κοινωνικές καταστροφές» που προκάλεσαν συνολικά τα ιδεολογήματα και οι πρακτικές της κυρίαρχης τάξης (φτώχεια, προσφυγιά, εθνικές-θρησκευτικές εκκαθαρίσεις κ.ά.).

Στην πρόλογό του ο συγγραφές αναφέρει: «Κάθε εξουσία, και φυσικά κάθε κράτος, για να προασπιστεί την κυρίαρχη τάξη δεν μπορεί να επικαλείται και να εφαρμόζει μόνο την καταστολή. Είναι, σε κάθε περίπτωση, αναγκαία γενικά η ανάπτυξη των μηχανισμών της αστικής ιδεολογίας, ειδικά των επιδιώξεων του κράτους και της συνέχειάς του και ιδιαίτερα του κάθε κυβερνητικού διαχειριστή του κράτους. Από αυτό τον κανόνα δεν θα μπορούσε, φυσικά, να εξαιρεθεί ούτε και το ελληνικό κράτος, ήδη από την ίδρυσή του αλλά και μετέπειτα. Οι ιδέες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η κοινωνική συναίνεση σε όλο τον 19ο αιώνα στηρίζονταν, κυρίως, στο δίπολο οικονομική ανάπτυξη-εθνική επέκταση. Μέχρι το 1922, το σχήμα που συμπυκνώνει και τις δύο επιδιώξεις είναι αυτό της “Μεγάλης Ιδέας”».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.