14 γυναίκες προσέτρεξαν για βοήθεια στην Ελληνική Μέριμνα Βόλου

Απολογισμός των πεπραγμένων για το 2023

Την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου η Ελληνική Μέριμνα Βόλου, παρούσα και φέτος για δεύτερη χρονιά στα δρώμενα της τοπικής κοινωνίας, έκοψε την ετήσια βασιλόπιτά της σε μια ζεστή από κόσμο εκδήλωση σε γνωστό καφέ της πόλης μας. Μια εκδήλωση που είχε πάψει να υφίσταται τα τελευταία χρόνια καθώς η Μέριμνα αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα.

Σήμερα, όπως τονίστηκε από τους παρευρισκόμενους μοιάζει αυτό το ιστορικό Σωματείο της πόλης να ξαναγεννιέται από τις στάχτες του, να δηλώνει παρόν στο κοινωνικό γίγνεσθαι της πόλης του Βόλου και της Μαγνησίας. Λειτουργεί βασισμένο σε νέο μοντέλο, εκείνο του Συμβουλευτικού Κέντρου και απαρτίζεται μόνο από εθελοντές. Κάνοντας λοιπόν απολογισμό της χρονιάς που πέρασε η Πρόεδρος του Σωματείου κ. Άρτεμις Παπανδρέου – Φώταίπε μεταξύ άλλων: «Νιώθουμε, ως Διοικητικό Συμβούλιο, πως ο τροχός της Μέριμνας ξέφυγε από τον βάλτο που είχε κολλήσει για χρόνια, ξεκίνησε και πάλι να γυρνά και να προσφέρει ουσιαστικά στον συνάνθρωπο που χρήζει βοήθειας. Είτε αυτός λέγεται γυναίκα ή μάνα που αντιμετωπίζει βία και προβλήματα στο σπίτι, είτε οικογένεια που βιώνει το φάσμα της φτώχειας και της ανέχειας…

Όπως οι περισσότεροι γνωρίζετε, το γραφείο του Σωματείου είναι καθημερινά ανοιχτό 10 – 12 το πρωί, όμως το τηλέφωνο που λειτουργεί με τηλεφωνητή δέχεται κλήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, κάποιες φορές ακόμη και της νύχτας. Έτσι λοιπόν 14 περιπτώσεις γυναικών που προσέτρεξαν σε μας, μέσα στην προηγούμενη χρονιά, βρήκαν το δρόμο τους προς τη γαλήνη έπειτα από πολλαπλά προβλήματα που αντιμετώπιζαν. Τα περισσότερα περιστατικά αφορούσαν ζητήματα οικογενειακού δικαίου και ενδοοικογενειακής βίας, λιγότερα μεταναστευτικού δικαίου και ιθαγένειας. Ακόμη και από Γυμνάσιο ειδοποιηθήκαμε για κακοποίηση μάνας και την ίδια κιόλας ημέρα ξεκινήσαμε μαζί της τον αγώνα προς την κατάκτηση της χαμένης της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας της».

Εύσημα από την Πρόεδρο δόθηκαν στις εθελόντριες της Ελληνικής Μέριμνας, την Αντιπρόεδρο και Κοινωνική Λειτουργό του Σωματείου κ. Ελένη Μπρισμπέου, τη Γραμματέα και δικηγόρο της Μέριμνας κ. Θεοδώρα Ψαχούλα και στο μέλος του Σωματείου νοσηλεύτρια κ. Αλεξάνδρα Καρακώστα για την εθελοντική προσφορά τους, για τον χρόνο που διέθεσαν όλο αυτό το διάστημα και συνεχίζουν να το κάνουν κάθε φορά που χτυπά το τηλέφωνο.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κ. Παπανδρέου: «Γιατί κάθε περίπτωση, όπως πολύ καλά φαντάζεστε, απαιτεί πολλές συνεδρίες. Και ξέρετε, αγαπημένοι μας φίλοι, είναι πολύ σπουδαίο άνθρωποι που δέχτηκαν απλόχερα βοήθεια και στήριξη από την Ελληνική Μέριμνα να εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους με μια αγκαλιά λουλούδια από το υστέρημά τους γι’ αυτά τα υπέροχα κορίτσια του Σωματείου μας! Μια χειρονομία που μας έκανε όλες να νιώθουμε πως αξίζει πραγματικά να συνεχίσουμε αυτό που ξεκινήσαμε».

Ευχαριστίες απηύθυνε και στην Ταμία του Σωματείου, την κ. Ηρώ Ραφτάκη για τον χρόνο της που μοιράζεται μαζί με την Πρόεδρο εναλλάξ τα πρωινά στο γραφείο της Μέριμνας όπως επίσης και τις λογιστικές της γνώσεις που προσφέρει ώστε να λειτουργεί το Σωματείο άψογα.

Καλωσορίστηκε στην αγκαλιά της Ελληνικής Μέριμνας η κ. Ξανθίππη Ρούσση, ψυχολόγος με πολλές περγαμηνές, όπου εθελοντικά θα προσφέρει τις υπηρεσίες της το επόμενο διάστημα και εκφράστηκαν θερμές ευχαριστίες για την διάθεση προσφοράς της.

Πέρα όμως από τις περιπτώσεις, όπου μέσα από συνεδρίες γυναίκες και μανάδες υποστηρίχτηκαν ουσιαστικά στο δρόμο προς μια νέα ζωή, στηριζόμενες πλέον στις δικές τους δυνάμεις και μόνο, η Ελληνική Μέριμνα στάθηκε αρωγός μέρος των γυναικών αυτών και με χρηματικά ποσά, αλλά και με τρόφιμα και είδη ένδυσης, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των οικογενειών τους, ιδιαίτερα το δύσκολο  πρώτο διάστημα. Γιατί, όπως τονίστηκε πρέπει να ειπωθεί δημόσια πως οι γυναίκες αυτές δεν αφήνονται έρμαιες καταστάσεων, αλλά υποστηρίζονται από την Ελληνική Μέριμνα για όσο διάστημα απαιτείται, έως ότου πατήσουν σταθερά στα πόδια τους.

Το Φιλανθρωπικό αυτό Σωματείο όμως ευαισθητοποιημένο στον ανθρώπινο πόνο ήταν παρόν όλο τον παρελθόντα χρόνο σε περιπτώσεις μεμονωμένων ανθρώπων ή ομάδων που έχριζαν στήριξης. Έτσι, πρόσφατα η Μέριμνα χάρισε χαμόγελα σε παιδιά που νοσηλεύονταν στην παιδιατρική κλινική του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου, προσφέροντας παιχνίδια  την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ευγενική χορηγία του Συνδέσμου Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Μαγνησίας προς το Σωματείο.

Σε συνεννόηση με την Δομή Βοήθεια στο σπίτι Αγριάς – Αρτέμιδας  του Δήμου Βόλου και την υπεύθυνη κοινωνική λειτουργό κ. Μίνα Μανωλάκη, προσέφερε παραμονές Χριστουγέννων, τρόφιμα, βρεφικές κρέμες, λάδι, είδη ένδυσης και σπιτιού σε οικογένεια με τρία μικρά παιδιά που βρίσκεται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση.

Συνδράμοντας για δεύτερη χρονιά τη γιαγιά με το εγγόνι της πέρα από τα τρόφιμα, τα ρούχα, τα παιχνίδια, τα χρήματα από το ταμείο της Ελληνικής Μέριμνας και τις δωροεπιταγές μάρκετ που δόθηκαν χάρις στην αγάπη των συμπολιτών, την παρέπεμψαν και σε συνεδρίες με ιδιώτη ψυχολόγο οι οποίες βάρυναν το ταμείο της Μέριμνας.

Η αλήθεια είναι πως το Δ.Σ του Σωματείου, όπως επισημάνθηκε στην εκδήλωση,  ξαφνιάστηκε ευχάριστα από την αγάπη των κατοίκων της περιοχής μας τις ημέρες του Πάσχα, όπου, κάνοντας έκκληση για βοήθεια της γιαγιάς με το εγγόνι, συγκεντρώθηκαν τόσα τρόφιμα, χρήματα και δώρα ώστε κατόρθωσε να προσφέρει χαρά σε τρεις οικογένειες, εκ των οποίων οι δυο μονογονεϊκές, και όχι μόνο σε μια, όπως αρχικά ήλπιζε.

Η Ελληνική Μέριμνα αφουγκραζόμενη τον ευαίσθητο ψυχισμό των πλημμυροπαθών της περιοχής, του περασμένου Σεπτεμβρίου,  και κατόπιν συνεννόησης με τον Πρόεδρο του Εξωραϊστικού Συλλόγου Παλαιού Λιμεναρχείου κ. Κωνσταντίνο Κραβαρίτη, αγόρασε από κατάστημα της πόλης μας και παρέδωσε για τους πληγέντες κατοίκους τής εκεί περιοχής ολοκαίνουργια παπλώματα, σεντόνια και πετσέτες, ως ελάχιστη συνεισφορά στην ανακούφιση ανθρώπων που είδαν ξάφνου να χάνονται τα πάντα κάτω από τη λάσπη…

Πέρα όμως από τη στήριξη που προσέφερε στις ανωτέρω περιπτώσεις, από την αρχή της προηγούμενης χρονιάς, έκανε άνοιγμα στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Βόλου για ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλευτική παιδιών και οικογενειών που ζουν σε ακραία όρια φτώχειας και φθάνουν στο κατώφλι του Σωματείου.

Για τις γυναίκες εκείνες που δεν έχουν απασχόληση και αναζητούν εργασία προκειμένου να ανεξαρτητοποιηθούν πατώντας σταθερά στα πόδια τους έπειτα από κακοποιητικές καταστάσεις, έκανε άνοιγμα στο Job center. Καθοδηγούνται ώστε να ενημερωθούν για νέες θέσεις εργασίας, για ευκαιρίες τοποθέτησης σε προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης, στη σύνταξη βιογραφικών και στην υποστήριξη υποβολής αιτήσεων εργασίας.

Υπάρχει συνεργασία επίσης με το Πολυδύναμο Κέντρο Βόλου για αντιμετώπιση περιστατικών που χρήζουν εξειδικευμένης αντιμετώπισης ζητημάτων εθισμού, όπως ναρκωτικών, τζόγου, αλκοολισμού, κλπ

Η Ελληνική Μέριμνα βρίσκεται σε επικοινωνία και με την μοναδική Ιατροδικαστή στο Νομό Μαγνησίας, την κ.Κατερίνα Μπαλντούμη, για γυναίκες που έχουν ανάγκη της επιστημονικής της κατάρτισης.

Η Πρόεδρος ευχαρίστησε Φορείς, Ομίλους και Συνδέσμους της πόλης μας που στέκονται αρωγοί στο έργο της Μέριμνας όπως:  το Ελληνογαλλικό σχολείο Άγιος Ιωσήφ, τον Σύλλογο Γονέων και Διδασκόντων του 14ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, τον Σύλλογο Γονέων και κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού σχολείου Βόλου, τον Σοροπτιμιστικό όμιλο Βόλου Θέτις, τον Σύλλογο Συνταξιούχων του Δημοσίου, τον Σύνδεσμο Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Μαγνησίας, την Ισραηλιτική κοινότητα Βόλου, τις εφημερίδες Ταχυδρόμο και Μαγνησία, το Ράδιο Ένα, την ΕΡΑ, την τηλεόραση της ΤΡΤ, τους δημοσιογράφους Ηλία Κουτσερή, Ελένη Χάνου, Φρόσω Παύλου και Άρτεμις Καλαμογιώργου και βέβαια όλους τους επώνυμους και ανώνυμους συμπολίτες που στηρίζουν το έργο της Ελληνικής Μέριμνας.

Τονίστηκε ακόμη ότι  πέρα από την φιλανθρωπία η Μέριμνα είναι παρούσα και στον Πολιτισμό και τα Γράμματα. Έτσι την περασμένη στήριξε παρουσιάσεις βιβλίων και εκδηλώσεις που αφορούν στον πολιτισμό.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.