Α. Τσίπρας: Συνσχεδιασμός με κλαδικούς φορείς για την παραγωγική ανασυγκρότηση

Ζήτησε ο πρωθυπουργός από επιχειρηματίες νέων τεχνολογικών και καινοτομίας του Βόλου

Να σχεδιάσουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση, επενδύοντας στην καινοτομία και να αντιμετωπίσουμε τη «διαρροή εγκεφάλων», για να ξαναγυρίσουν πίσω οι Έλληνες επιστήμονες, κάλεσε τους επιχειρηματίες νέων τεχνολογιών και καινοτομίας, με τους οποίους συναντήθηκε σήμερα το μεσημέρι στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Πλινθοκεραμοποιίας, στο πρώην εργοστάσιο Τσαλαπάτα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας συζήτησε με επιχειρηματίες και τις πρυτανικές αρχές παρουσία της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου και των βουλευτών Αλέξ. Μεϊκόπουλο και Μάκη Μπαλλή και τον Γενικό Γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λόη Λαμπριανίδη, χαρακτήρισε τον σχεδιασμό σημαντικό, ζητώντας από τους κλαδικούς φορείς να είναι συνοδοιπόροι και συνέταιροι «και όχι να επιβάλλουμε αλλά να συνθέτουμε», όπως είπε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα πρέπει να επενδύσουμε την καινοτομία και στην δημιουργικότητα, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει δώσει έμφαση στην ανθρωπιστική κρίση και αύξησε τον προϋπολογισμό για την Έρευνα κατά 200 εκ. € και αναζητά διαθέσιμους πόρους για χρηματοδότηση επιχειρήσεων για έρευνα.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η Ελλάδα πήρε 280 εκ. € πόρους από το ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα “Καινοτομώ – Επιχειρώ – Δημιουργώ” που σημειώνει μεγάλη επιτυχία, καθώς έχουν γίνει μέχρι τώρα 1600 προτάσεις.
«Φαίνεται ότι το έθνος διψάει για νέα επιχειρηματικότητα και καινοτομία», δήλωσε και πρόσθεσε ότι η χώρα μας έχει πάρει από το ταμείο Συνεπενδύσεων 320 εκ. €, που είναι το μεγαλύτερο ποσό σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο ίδιος τόνισε ότι πρόκειται για δύο σημαντικές προσπάθειες χρηματοδότησης, που όμως δεν είναι αρκετές και οι τράπεζες, που έπαιξαν ρόλο στην κρίση, τώρα πρέπει να παίξουν το ρόλο τους στην ανάπτυξη της χώρας.
«Αυτό είναι ένα σημείο καμπής γιατί βλέπουμε ότι επιστρέφουν οι καταθέσεις στις τράπεζες», δήλωσε ο πρωθυπουργός που αναφέρθηκε στο πάρτι των θαλασσοδανείων όλο το προηγούμενο διάστημα και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση με την πολιτικής προστατεύει την πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς.
Ο πρωθυπουργός έφερε ως παράδειγμα που πρέπει να το καθεστώς επιχειρήσεων να είναι χρεοκοπημένες στην Ελλάδα αλλά να έχουν βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό. «Θα πρέπει να τους αναγκάσουμε να πληρώσουν. Η επιχειρηματικότητα πρέπει να στηριχθεί», τόνισε.

Σχετικά με την καινοτομία ο κ. Τσίπρας είπε προς τους συνομιλητές του ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον, κάτι που προβλέπει ο νέος αναπτυξιακός νόμος και η φορολογία θα πρέπει να μειωθεί.
Επιπλέον τόνισε ότι πολλοί άσπονδοι φίλοι μας πλέον παραδέχονται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2018 θα είναι πάνω από 2,6% και εκτίμησε ότι μπορεί να είναι και περισσότερο.
«Του χρόνου τέτοια εποχή θα μπορούμε να κάνουμε το σχεδιασμό» ήταν η δήλωση του πρωθυπουργού, που επανέλαβε ότι πρέπει να έχουμε ένα αναπτυξιακό μοντέλο και να επενδύσουμε σε καινοτομίες και υγιή επιχειρηματικότητα. «Το βάρος πρέπει να δοθεί σε νεοφυής επιχειρήσεις και να τους δώσουμε φορολογικά κίνητρα», υπογράμμισε και έδωσε συγχαρητήρια στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την έρευνα.

Μια ώρα επίσκεψη
Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Βόλο κράτησε μια ώρα. Η πομπή έφθασε στο συγκρότημα Τσαλαπάτα στις 14.45 και αφού έγινε ξενάγησή του στις εγκαταστάσεις από την η πρόεδρο του Ιδρύματος Σοφία Στάικου και την διευθύντρια Αλεξάνδρα Ράπτη, με τους υπευθύνους του Μουσείου, έφτασε στο χώρο της συνάντησης με τους επιχειρηματίες και αφού τους χαιρέτισε έναν προς έναν ξεκίνησε η συζήτηση μαζί τους για περίπου 45 λεπτά της ώρας.
Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας και η συνοδεία του αποχώρησαν με προορισμό τη Λάρισα στις 14..45, όπου θα μιλήσει σήμερα το απόγευμα στο αναπτυξιακό συνέδριο Θεσσαλίας.

Η αστυνομική δύναμη γύρω από το συγκρότημα Τσαλαπάτα ήταν ισχυρή και αποτελούνταν από τέσσερις διμοιρίες υποστήριξης, το δυναμικό της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας, με επικεφαλής τον αστυνομικό διευθυντή ταξίαρχο Ιωάννη Τόλια, ενώ παραβρέθηκαν ο αστυνομικός επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος, αντιστράτηγος Χρήστος Δραγατάκης και ο διοικητής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας, υποστράτηγος Δημ. Κοτσιάφτης.

1

2

3

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.