ΑΓΕΤ: Κάτω από τα όρια φουράνια, διοξίνες και βαρέα μέταλλα

Μονόδρομος η καύση RDF για τη βιωσιμότητα του εργοστασίου

ΑΓΕΤ ΔΙΕΥΘΥΝΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗRDF
Κατά πολύ χαμηλότερη από τα όρια που ορίζει η νομοθεσία είναι η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας σε φουράνια, διοξίνες και βαρέα μέταλλα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του «Δημόκριτου» και εργαστηρίου στη Γερμανία που κοινοποιήθηκαν χθες στην ΑΓΕΤ και για τα οποία είχε γίνει δειγματοληψία από το ΚΕΠΠΕ τον περασμένο Απρίλιο. Η καύση RDF για την οποία η τσιμεντοβιομηχανία έχει αδειοδοτηθεί από το 2014, είναι μονόδρομος, για τη βιωσιμότητα του εργοστασίου, καθώς όλα τα εργοστάσια του ομίλου Lafarge Holcim, αυτή την περίοδο περνούν από αξιολόγηση, που έχει να κάνει με την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία σε βάθος χρόνου και το τοπικό εργοστάσιο έχει να ανταγωνιστεί μονάδες της Ευρώπης που όχι μόνο δεν ξοδεύουν για καύσιμα, αλλά επιδοτούνται κιόλας.

Τα παραπάνω τονίστηκαν σε ενημερωτική συζήτηση διευθυντών της ΑΓΕΤ με εκπροσώπους των ΜΜΕ σήμερα στο εργοστάσιο του Βόλου, όπου δόθηκε η διαβεβαίωση ότι η ΑΓΕΤ διαθέτει τον κατάλληλο μηχανολογικό εξοπλισμό και έχουν γίνει επενδύσεις σε περιβαλλοντικά έργα, ώστε να μπορεί με ασφάλεια να ανακτήσει ενέργεια μέσω δευτερογενών καυσίμων, όπως RDF/SRF, υποκαθιστώντας τα συμβατικά καύσιμα.
Στην ενημερωτική εκδήλωση παραβρέθηκαν οι Νίκος Μπόζος διευθυντής εργοστασίου, Λένα Μπέλση διευθύντρια ενέργειας και geo cycle, Νίκος Παπαευσταθίου διευθυντής εργασιακών σχέσεων και τοπικών θεμάτων, Βαρβάρα Γεωργαλή διευθύντρια Περιβάλλοντος και Εύη Ιωαννίδου διευθύντρια Επικοινωνίας.

Αν και οι μετρήσεις που γνωστοποιήθηκαν θα ανακοινωθούν επίσημα αύριο (γιατί πρέπει να παραδοθούν στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας), στις μετρήσεις του ΚΕΠΠΕ τον περασμένο Απρίλιο από τις καμινάδες του εργοστασίου, βρέθηκε ότι η τιμή των διοξινών ανέρχεται σε 0,0276 mlg/mm3, όταν ο Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία ορίζει ότι το όριο είναι 0,1 mlg/mm3.

Όπως τονίστηκε, ήδη η ΑΓΕΤ αδειοδοτήθηκε για ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων από το ΥΠΕΚΑ στις 10-1-2014 και αφού προηγήθηκε δημόσια διαβούλευση και με τους τοπικούς φορείς και αφού έγινε η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, ξεκίνησε η καύση RDF από τον Φεβρουάριο του 2015, με ρυθμό καύσης περίπου 6.000 τ., ετησίως. Την ποσότητα αυτή η ΑΓΕΤ την προμηθεύτηκε από μια μονάδα ανακύκλωσης στο Βελεστίνο και από την περιοχή της Αττικής.

Επειδή οι ποσότητες RDF των προδιαγραφών που χρησιμοποιεί η τσιμεντοβιομηχανία και παράγονται στην Ελλάδα είναι μικρές, είναι δύσκολο σε πρώτη φάση τουλάχιστον να πιαστεί ο στόχος των 100.000 τ., ετησίως.
Σε ερώτηση αν η ΑΓΕΤ σκοπεύει να χρησιμοποιήσει SRF, που έχει σκοπό να παράγει ο Δήμος Βόλου στον ΧΥΤΑ, ο διευθυντής του εργοστασίου απάντησε ότι αν το κάνει θα εξεταστεί το ενδεχόμενο συνεργασίας.

Αιχμές κατά Περιφέρειας
Τα στελέχη της ΑΓΕΤ άφησαν αιχμές κατά της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ότι μπορεί να μην ενημερώθηκε σωστά για την ΜΠΕ, κατά τη διαβούλευση, αναφέροντας ότι υπήρχε ειδική αναφορά και λίστα στους κωδικούς με τα εναλλακτικά καύσιμα που χρησιμοποιεί η ΑΓΕΤ, στην οποία αναφερόταν και το RDF.
Ερωτηθείς ο διευθυντής γιατί δεν παραβρέθηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που συνεδρίασε για το θέμα στο Βόλο, απάντησε ότι η εταιρία δεν προσκλήθηκε και αν λάμβανε πρόσκληση θα παραβρισκόταν.

Ακόμη ανέφερε ότι καθυστέρησε να δημοσιοποιήσει τις θέσεις της ΑΓΕΤ, διότι ανέμενε τα αποτελέσματα του ελέγχου του ΚΕΠΠΕ, που κοινοποιήθηκαν μόλις χθες.

Με ασφαλή τρόπο η καύση
Ο διευθυντής του εργοστασίου του Βόλου Νίκος Μπόζος διαβεβαίωσε ότι το εργοστάσιο καίει εναλλακτικά καύσιμα με απολύτως ασφαλή τρόπο, τόνισε ότι στόχος είναι να μεγαλώσει η ποσότητα που θα μπορέσει να απορροφήσει (η αδειοδότηση δίνει δικαίωμα για 100.000 – 110.000 τ. ετησίως) και ανέφερε ότι θα γίνει προσπάθεια να απορροφηθεί το RDF που παράγεται στην Ελλάδα, ενώ στη συνέχεια θα αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις.

Όπως είπε «τηρούμε απαρέγκλιτα όλους τους περιβαλλοντικούς όρους, έχουν γίνει οι έλεγχοι από την Περιφέρεια, όσο και οι ετήσιοι που προβλέπονται για το ISO ποιότητας και διαπιστώνεται ότι από τα αποτελέσματα των μετρήσεων δεν επιβαρύνεται το περιβάλλον»., ενώ πρόσθεσε ότι ντα εναλλακτικά καύσιμα δεν έχουν καμία επίπτωση στη δημόσια υγεία, καθώς οι μετρήσεις βρίσκονται κάτω από τα όρια της νομοθεσίας.
Ο κ. Μπόζος εξήγησε ότι η καύση αποβλήτων, πάνω από 900 β. Κελσίου, δεν επιβαρύνει το περιβάλλον, ενώ στη ΑΓΕΤ οι κλίβανοι λειτουργούν στους 1600 β. Κελσίου και το υπόλειμμα της καύσης μπαίνει στο κλίνκερ από το οποίο παράγεται το τσιμέντο.

Μονόδρομος για τη βιωσιμότητα
Ίδιος τόνισε ότι η ΑΓΕΤ, όπως και τα άλλα εργοστάσια του Ομίλου περνούν αξιολόγηση αυτή ην περίοδο που έχει σχέση με την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία και πρόσθεσε ότι αν δεν μειωθεί το κόστος ενέργειας (πέρυσι για καύσιμα και ενέργεια ξοδεύτηκαν 11 εκ. €), διακυβεύεται η βιωσιμότητα του εργοστασίου της ΑΓΕΤ στο Βόλο.

Ο διευθυντής εξήγησε ότι βρισκόμαστε σε μια χώρα που λόγω κρίσης έχει μειωθεί η ζήτηση κατά 80%, το εργοστάσιο δουλεύει στο 50% της δυναμικότητάς του και πληρώνει τεράστια ποσά για ενέργεια, τη στιγμή που άλλα εργοστάσιο στην Ευρώπη, που αξιοποιούν τα ενεργειακά απόβλητα, όχι μόνο δεν επιβαρύνονται, αλλά πληρώνονται διότι μειώνουν τον όγκο των απορριμμάτων που καταλήγουν στις χωματερές, προσφέροντας υπηρεσία στις τοπικές κοινωνίες.

Όπως τονίστηκε, μετά από οκτώ χρόνια κρίσης με πτώση στη ζήτηση και στις οικοδομικές άδειες κατά 80%, η μείωση του κόστους ενέργειας είναι ο τελευταίος μοχλός για την ανταγωνιστικότητα του εργοστασίου, καθώς το κόστος ενέργειας αποτελεί το ένα τρίτο του συνολικού κόστους του προϊόντος.

Οι έλεγχοι
Από τα διευθυντικά στελέχη της ΑΓΕΤ επισημάνθηκε ότι οι μετρήσεις γίνονται από την ελέγχουσα αρχή που είναι το υπουργείο και η Περιφέρεια, ενώ τα δείγματα για διοξίνες και φουράνια αποστέλλονται στον «Δημόκριτο» και για βαρέα μέταλλα σε εργαστήριο στη Γερμανία.

Ακόμη αναφέρθηκε ότι έλεγχοι γίνονται από ανεξάρτητα εργαστήρια και φορείς, όπως για την ανανέωση του ISO 14001, κάθε χρόνο. «Ως πολυεθνική δεν θέλουμε να έχουμε βλάβη στη φήμη μας και θέλουμε να γίνεται σωστά η καύση των εναλλακτικών καυσίμων», επισημάνθηκε.

Σχετικά με τη μυρωδιά πλαστικού στη ατμόσφαιρα, τονίστηκε ότι δεν εκπέμπεται από την ΑΓΕΤ, αλλά προέρχονται από ατελείς καύσεις που εκλύουν επικίνδυνα υλικά όπως οι φωτιές σε χωματερές, ελαστικών στα χωράφια, καλωδίων για να αφαιρεθεί ο χαλκός κλπ.

Τέλος, τα στελέχη της ΑΓΕΤ ανέφεραν ότι με την καύση RDF, μειώθηκαν οι τιμές των αέριων ρύπων, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των ελέγχων του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.