Τίμησαν την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Αγχιάλου

19 Μαΐου 1919 – 19 Μαΐου 2023. 104 χρόνια μετά τιμούμε την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Μαθητές και μαθήτριες της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Αγχιάλου με τη συνδρομή εκπαιδευτικών αλλά και του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Βόλου “Οι Αργοναύτες” πραγματοποίησαν μια συγκινητική εκδήλωση υπό τους ήχους ποντιακής λύρας, με θεατρικά δρώμενα, ποντιακούς χορούς και τραγούδια αποτυπώθηκε επί σκηνής το δράμα του Ποντιακού Ελληνισμού με την τραγική μάνα του Πόντου στο επίκεντρο.
Όπως έγινε γνωστό, απ΄την Διευθύντρια Νένα Σιδηροπούλου και την μουσικό Μαρίλη Κυριακοπούλου , ήταν «μια εκδήλωση αφιερωμένη στην Πόντια Μάνα που κατατρεγμένη από τις ορδές των Νεότουρκων αλλά φτιαγμένη από φωτιά και ατσάλι, αναγκάζεται να θάψει τα παιδιά της και να κρατήσει στα στιβαρά της χέρια τη συνέχεια της ζωής προσφέροντας τον εαυτό της ολοκαύτωμα και θυσία. Μια εκδήλωση αφιερωμένη σε όλες τις μανούλες που ξεριζώθηκαν από τη γενέθλια γη τους, έχασαν τη ρίζα τους, έχασαν τα κλαδιά τους, όμως κανείς ποτέ δεν κατάφερε να κλέψει την ψυχή τους…. Μια εκδήλωση που ολοκληρώθηκε με την προσφορά ποντιακών εδεσμάτων, όπως ορίζει το ταφικό έθιμο των Ποντίων.
Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συνέβαλαν σε αυτή την προσπάθεια δηλώνοντας για άλλη μια φορά “Καμίαν κ ανασπάλλουμε”. Ευχαριστούμε από καρδιάς την Κα Μπίλη Κατερίνα, μέλους του ΣΠΟΣ Θεσσαλονίκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, το Χορευτικό Σύλλογο Νέας Ιωνίας και τον Πολιτιστικό και Λαογραφικό Σύλλογο Πρωτοχωρίου Κοζάνης για την προσφορά των παραδοσιακών φορεσιών. Και συνεχίζουμε…. γιατί… Η Ρωμανία κι αν πέρασεν ανθεί και φέρει κι άλλο.»

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.