Αγορά νέας Κινητής Μονάδας Αιμοληψίας στο Νοσοκομείο Βόλου

Ζητά με ερώτηση της η Κ. Παπανάτσιου την οποία συνυπογράφει και ο Αλ. Μεϊκόπουλος

Στη Βουλή και τον Υπουργό Υγείας έφερε η Βουλευτής και Αν. Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α κ. Κατερίνα Παπανάτσιου, το θέμα των ελλείψεων και των αναγκών, της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου. Την ερώτηση συνυπογράφει ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.
Η κα Παπανάτσιου στην ερώτηση της, αναδεικνύει την ανάγκη συνέχισης των διαδικασιών, που είχαν δρομολογηθεί από την Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.(ΠΕΠ 2018), για την αγορά νέας Μονάδας Κινητής Αιμοληψίας, καθώς η παλαιά μονάδα που χρησιμοποιείται, δεν ανταποκρίνεται πλέον στις ανάγκες, με αποτέλεσμα να χάνονται απαραίτητες μονάδες αίματος.
Επιπρόσθετα, επισημαίνει ότι η Διοίκηση του ΓΝ Βόλου οφείλει να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε η Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας να μεταφερθεί στο νέο και πλήρως λειτουργικό χώρο που έχει διαμορφωθεί από την προηγούμενη Διοίκηση του ΓΝ Βόλου, με συνεισφορά δωρητή, ώστε επιτέλους να αποκτήσει το δικό της χώρο εντός του Νοσοκομείου.
Ως εκ τούτου, η κ. Παπανάτσιου ρώτα τον αρμόδιο Υπουργό αν προτίθεται να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την αγορά νέας μονάδας κινητής αιμοληψίας που θα αντικαταστήσει τη παλαιά και θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, όπως είχε προγραμματιστεί από τη κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και αν προγραμματίζεται να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να πραγματοποιηθεί η απαραίτητη μεταφορά της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας στο νέο διαμορφωμένο χώρο, που θα λύσει το χρόνιο πρόβλημα της στέγασης;
Επισυνάπτεται αναλυτικά η Ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Αγορά νέας κινητής μονάδας αιμοληψίας και μεταφορά της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας σε νέο σύγχρονο χώρο του Γενικού Νοσοκομείο Βόλου»

Η μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου παρέχει υπηρεσίες υγείας συστηματικά περίπου σε 160 πάσχοντες, από τους οποίους χρειάζονται να μεταγγίζονται οι 80 με δύο μονάδες αίματος κάθε 15-20 ημέρες.

Για την συλλογή αίματος, ώστε να υπάρχουν επαρκή αποθέματα, χρησιμοποιείται και μονάδα κινητής αιμοληψίας. Λόγω της παλαιότητας και της ξεπερασμένης τεχνολογίας της μονάδας κινητής αιμοληψίας, εμφανίζει συχνά μηχανολογικά προβλήματα και το αποτέλεσμα είναι, εν τέλει, να χάνεται ένας σημαντικός αριθμός μονάδων αίματος. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αποφασίστηκε η αγορά μίας νέας κινητής μονάδας. Η νέα μονάδα αιμοληψίας θα πληρούσε όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές που απαιτούνται για τη συλλογή και τη σωστή συντήρηση του αίματος και εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2018. Με την αλλαγή της κυβέρνησης η διαδικασία για την αγορά της νέας κινητής μονάδας αιμοληψίας πάγωσε.

Η Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας αυτή τη στιγμή εξυπηρετεί τους ασθενείς σε προσωρινό χώρο στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου. Η προηγούμενη Διοίκηση του ΓΝ Βόλου, μαζί με συνεισφορά δωρητή, κατάφερε να δημιουργήσει έναν πλήρως λειτουργικό χώρο πολύ μεγαλύτερο από τον νυν, αλλά εδώ και 7 μήνες η νέα Διοίκηση δεν έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μεταφερθεί η Μονάδα στο νέο χώρο.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεται το Υπουργείο Υγείας να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την αγορά νέας μονάδας κινητής αιμοληψίας που θα αντικαταστήσει τη παλαιά και θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, όπως είχε προγραμματιστεί από τη κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ;
2. Προγραμματίζεται να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να πραγματοποιηθεί η απαραίτητη μεταφορά της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας στο νέο διαμορφωμένο χώρο, που θα λύσει το χρόνιο πρόβλημα της στέγασης;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Μεΐκοπουλος Αλέξανδρος

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.