Αλ. Καμπύλης στο Ράδιο ΕΝΑ: Οι εργολάβοι της Μαγνησίας παραμένουν απλήρωτοι, οι άλλοι νομοί της Θεσσαλίας έχουν πληρωθεί

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Τη στιγμή που οι μεγάλες εταιρίες παίρνουν προκαταβολή για τα μόνιμα έργα που δεν ξεκίνησαν...

Δυόμιση χρόνια πέρασαν μετά τις καταστροφές των Daniel και Elias, οι πρώτες αποκαταστάσεις έγιναν, οι μόνιμες αποκαταστάσεις ξεκίνησαν μόνο στο Ανατολικό Πήλιο, ωστόσο οι τοπικοί εργολάβοι της Μαγνησίας και τέσσερις της Λάρισας που είχαν αναλάβει τις επισκευές και «έβαλαν πλάτη» τις δύσκολες εκείνες ώρες, ακόμη … περιμένουν να πάρουν 21 εκ. €, τα οποία τους οφείλονται.

Ο Αλέξανδρος Καμπύλης, πρόεδρος των εργοληπτικών εταιριών, μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και τον Δημήτρη Καρεκλίδη και ανέφερε ότι η κυβέρνηση επέλεξε να δώσει τα έργα των αποκαταστάσεων σε μεγάλες εταιρίες, τους δίνει προκαταβολές για έργα που δεν ξεκίνησαν, ενώ έχει ακόμη απλήρωτες τις εργοληπτικές επιχειρήσεις της Μαγνησίας, την ώρα παράλληλα, που στους άλλους θεσσαλικούς νομούς τα χρήματα έχουν δοθεί!
«Δεν έχουν έρθει τα υπόλοιπα χρήματα»
Όπως είπε, έχουν γίνει προσπάθειες από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, που κατέθεσε αιτήματα καταβολής των οφειλόμενων παλιότερα και τελευταία τον Ιούνιο του 2025.
«Παρόλα αυτά δεν έχουν έρθει τα υπόλοιπα χρήματα και 22 επιχειρήσεις 18 από τη Μαγνησία και τέσσερις από τη Λάρισα, παραμένουν απλήρωτες μέχρι και σήμερα», τόνισε ο πρόεδρος των εργοληπτικών εταιριών.
Ο ίδιος θύμισε τον τιτάνιο αγώνα που έδωσαν οι εταιρίες αυτές τις ημέρες εκείνες, με αντίξοες συνθήκες, μέρα και νύχτα να βοηθήσουν και να ανοίξουν το οδικό δίκτυο, να ξεμπλοκάρουν κόσμο, να γλιτώσουν περιουσίες και τόνισε ότι μέχρι σήμερα η Πολιτεία, δεν ανταποκρίθηκε και παραμένουν απλήρωτοι.
Ο κ. Καμπύλης ανέφερε ότι οι εργοληπτικές επιχειρήσεις ζητούν από την κυβέρνηση να δώσει χρήματα για να πληρωθούν. Όπως είπε, το υπουργείο Οικονομίας έδωσε ένα μέρος των χρημάτων και πλέον πρέπει να δώσει και τα υπόλοιπα, ώστε οι επιχειρήσεις να εξοφληθούν.
«Δεν είναι δυνατόν να έρχονται οι μεγάλες εταιρίες που πήραν όλα τα έργα, να παίρνουν προκαταβολές και να μην έχουν εξοφληθεί οι εταιρίες που ανέλαβαν από την πρώτη στιγμή με αίσθημα ευθύνης να βοηθήσουν την κατάσταση», τόνισε ο πρόεδρος των εργοληπτικών εταιριών.
Ακόμη, ανέφερε ότι με τέτοιες οφειλές, οι τοπικές επιχειρήσεις έχουν υπερβάλει εαυτόν με τέτοια ανοίγματα, να καταφέρνουν να πληρώνουν τους εργαζόμενους και να μην εκτεθούν, ενώ οι ίδιες, πλήρωσαν τα χρήματα για τις πρώτες αποκαταστάσεις και μάλιστα πριν από 2,5 χρόνια! Ο κ. Καμπύλης τόνισε ότι από τη στιγμή που δεν δίνονται αυτά τα χρήματα, λείπει η ρευστότητα από τις επιχειρήσεις και από την οικονομική ζωή του νομού.
Ο πρόεδρος των εργοληπτών ανέφερε ότι τώρα που υποβλήθηκε το αίτημα από την Περιφέρεια για την καταβολή των οφειλόμενων, θα βοηθήσουν και οι τοπικοί βουλευτές, ώστε να μπορέσουν να εκταμιευτούν τα χρήματα και η Μαγνησία να μην είναι ο μόνος νομός που είναι απλήρωτος, γιατί στους άλλους θεσσαλικούς νομούς τα χρήματα έχουν δοθεί.
Αναφορικά με τις υπεργολαβίες που παλιότερα έπαιρναν μικροί εργολάβοι τοπικά από τις μεγάλες εταιρίες, ο κ. Καμπύλης είπε ότι οι περισσότεροι είναι αποκλεισμένοι, αν και σε ένα κράτος δικαίου τα έργα θα έπρεπε να μοιράζονται, για να μπορέσουν όλοι να δουλέψουν και να ζήσουν. Κάτι ανάλογο έγινε με τις μόνιμες αποκαταστάσεις, ύψους 4 δις €, που ανατέθηκαν σε τέσσερις μεγάλες εταιρίες, σε βάρος των μικρών τοπικών εργοληπτικών εταιριών, που έχουν αποκλειστεί.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης Ντίνος Στεργιόπουλος

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.