Αλ. Κεχαγιάς: Τι θα εισπράξουν εργαζόμενοι, επαγγελματίες και άνεργοι

Ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας κ. Αλέκος Κεχαγιάς.
Τα μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού στην πράξη

Οι εξαγγελίες για οικονομική στήριξη και τα μέτρα έρχονται καθημερινά στο προσκήνιο, οπότε, μιλώντας στο «Ράδιο Ένα 102,5» και στον Γιώργο Καρεκλίδη, ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του ΣΟΛ Μαγνησίας, Αλέκος Κεχαγιάς, αναφέρθηκε στο τι μπορούν να λάβουν οι πολίτες ως στήριξη, αλλά και στις υποχρεώσεις των φορολογούμενων το επόμενο χρονικό διάστημα.
Την ώρα που όπως τόνισε ο κ. Κεχαγιάς και τα λογιστικά γραφεία, έχουν εξαντλήσει τα όριά τους, το πρώτο θέμα που ανέλυσε ήταν η απόφαση για το επίδομα των 400 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους, επισημαίνοντας ότι ορισμένοι που δεν έχουν επικαιροποιήσει τα στοιχεία τους στο σύστημα του ΟΑΕΔ θα πρέπει να το κάνουν, δηλώνοντας και το IBAN τραπεζικού λογαριασμού, για να μην χάσουν τα χρήματα. Μακροχρόνια άνεργοι νοούνται αυτοί, σύμφωνα με τη διάταξη που απέκτησαν αυτήν την ιδιότητα μέχρι την 1η Μαρτίου 2020.
Την ίδια στιγμή αναμένεται η υλοποίηση της εξαγγελίας για δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους για στήριξη επίσης με 400 ευρώ. Όπως σημείωσε ο κ. Κεχαγιάς, αυτοί οι κλάδοι εκδίδουν σταθερά τιμολόγια ανά μήνα, ανεξαρτήτως αν λάβουν αμοιβή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φαίνεται μία πλασματική σταθερότητα στα έσοδα, τα οποία όμως στην πραγματικότητα έχουν καταποντιστεί.

Οι ρυθμίσεις για τα ενοίκια

Εξαγγελίες έγιναν και για τα ενοίκια του Νοεμβρίου, και όπως έχει γίνει γνωστό, όσοι έχουν έκπτωση στο ενοίκιο θα πληρώσουν μειωμένο μίσθωμα κατά 40%. Οι εκμισθωτές θα πρέπει, όταν ανοίξει η πλατφόρμα, να δηλώσουν το μειωμένο ενοίκιο που έλαβαν. Οι απώλειες θα επιδοτηθούν από το κράτος κατά 50%, και οι εκμισθωτές θα πρέπει να δηλώσουν τραπεζικό λογαριασμό, καθώς δεν θα γίνει συμψηφισμός με άλλες οφειλές.
Την ίδια στιγμή όμως, από το περασμένο καλοκαίρι βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία μέσω του taxis για μία ιδιότυπη καταγραφή όλων των ενεργών μισθώσεων στην Ελλάδα. Έτσι, θα πρέπει όποιος μισθώνει ένα ακίνητο να το δηλώσει, και αν έχει λήξει μία παλιά μίσθωση πρέπει να δηλώσει την ακριβή ημερομηνία λήξης. «Η προθεσμία λήγει στις 5 Δεκεμβρίου και αν δεν γίνει η διαδικασία μπορεί κάποιος να έχει προβλήματα στη φορολογική δήλωση και να δηλωθούν αυτόματα ενοίκια που δεν έχουν εισπραχθεί, και θα φορολογηθεί για ένα μίσθωμα που μπορεί να μην υφίσταται» σημείωσε ο κ. Κεχαγιάς.

Επιστρεπτέα και μειώσεις εισφορών

Παράλληλα, αυτές τις ημέρες τρέχει και το πρόγραμμα για την τέταρτη επιστρεπτέα προκαταβολή, με τον καθένα να έχει δικαίωμα υποβολής αίτησης, και με βάση τις διαφορετικές προϋποθέσεις να λαμβάνει και το ανάλογο ποσό, το οποίο καταβάλλεται άμεσα.
Η επιστρεπτέα προκαταβολή, έχει σχέση με την πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, καθώς και τον αριθμό των εργαζομένων και αυτών που βγήκαν σε αναστολή. Από τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί , έχει εγκριθεί άμεσα το 50% και έχουν καταβληθεί τα χρήματα.
Συγχρόνως, έρχεται και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που είναι σημαντική τα τελευταία χρόνια, και φτάνουμε από τη νέα χρονιά στο 37%, σε σχέση με το 45% που ίσχυε μέχρι πριν λίγα χρόνια. Αυτή η μείωση του 3% που αναμένεται μοιράζεται ανάμεσα σε εργοδότη και εργαζόμενο και αυξάνεται έτσι το καθαρό εισόδημα των μισθωτών.
Παράλληλα, αυτοί που έχουν ΦΠΑ για πληρωμή τον Νοέμβριο, υπό προϋποθέσεις μπορούν να κάνουν την πληρωμή μέχρι τις 30 Απριλίου και θα πρέπει να δουν το θέμα και όσοι έχουν ρυθμίσεις οφειλών σε εξέλιξη.

Αρκεί η πρώτη δήλωση αναστολής

Σε ένα βασικό σημείο στάθηκε ο κ. Κεχαγιάς, όσον αφορά τις δηλώσεις αναστολής εργασίας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΣΟΛ Μαγνησίας, ο εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή για πρώτη φορά, θα πρέπει μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου να δηλώσουν τα στοιχεία τους στην ειδική πλατφόρμα. Αυτό που είχαν βγει σε αναστολή την πρώτη φορά δεν χρειάζεται να κάνουν κάτι.
Για τους συνταξιούχους…
…Κάποια διάταξη αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει, και μόνο φήμες ακούγονται. «Επίσημα αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να ειπωθεί κάτι» κατέληξε ο κ. Κεχαγιάς.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.