«Αναγκαία η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας για τη Γενοκτονία των Ποντίων»

Σε μήνυμά του ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει «Ήταν 19 Μαΐου του 1919 όταν ο Κεμάλ Ατατούρκ έδωσε από τη Σαμψούντα το έναυσμα για την τελική και σκληρότερη φάση της εκκαθάρισης του Ποντιακού Ελληνισμού. Με προκάλυμμα τον Απελευθερωτικό Αγώνα των Τούρκων κατά των Δυτικών που κατείχαν εδάφη της Μικράς Ασίας, ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε μία από τις αγριότερες γενοκτονίες στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία.
Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
Η 19η Μαΐου αποτελεί ορόσημο της ιστορίας του Ελληνισμού.
Οι περίπου 400.000 Πόντιοι πρόσφυγες που ήρθαν στα ελληνικά εδάφη, παρά τον ξεριζωμό και τις δυσκολίες στήριξαν ενεργά την κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Μνήμες, παραδόσεις, ήθη και έθιμα, ρίζωσαν βαθιά στον ελληνικό πολιτισμό αντανακλώντας το μεράκι και την ακούραστη δουλειά ανθρώπων δυνατών, που «έχτισαν» με κόπο τη ζωή τους από την αρχή.
105 χρόνια μετά, οφείλουμε να στηρίζουμε ενεργά την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης αλλά και τη διεθνή αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας σε όλα τα επίπεδα.
Η επιστημονική και διπλωματική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου είναι η μόνη απάντηση σε κάθε μορφής εθνικισμό και αναθεωρητισμό. Είναι η αποκατάσταση της αλήθειας και της μνήμης των εκατοντάδων χιλιάδων αδικοχαμένων Ποντίων. Είναι η βάση για την ανάπτυξη σχέσεων ειλικρινούς συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού στην περιοχή μας.
Στην κρίσιμη γεωπολιτική συνθήκη που διανύουμε, η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και ο σεβασμός των όσων επιτάσσει το διεθνές δίκαιο αποτελεί το πιο ισχυρό μήνυμα υπέρ της ειρήνης και του αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των λαών.
Ως χώρα έχουμε χρέος να διεκδικούμε ακούραστα και σταθερά τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Όσο και αν η γείτονα χώρα επιλέγει να εθελοτυφλεί και να μην αναλαμβάνει τις ιστορικές της ευθύνες. Οι ιστορικές καταγραφές, τα περιβόητα «Τάγματα Εργασίας» («Αμελέ Ταμπουρού»), οι δολοφονίες, οι εξορίες και οι πυρπολήσεις ποντιακών χωριών καταγράφουν την αιματοβαμμένη ιστορία του εγκλήματος κατά των Ελληνοποντίων.
Σήμερα τιμάμε τη θυσία των θυμάτων της Γενοκτονίας, των Έλληνων του Πόντου, με την υπόσχεση ότι δεν θα ξεχάσουμε».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.