«Ανακαλύπτοντας τον εγκέφαλό μας»: Επιτυχημένη δράση στο 8ο ΓΕΛ Βόλου

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για τον εγκέφαλο

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για τον Εγκέφαλο (Brain Awareness Week 2024) την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024 πραγματοποιήθηκε στο 8ο Γενικό Λύκειο Βόλου ημερίδα-δράση με τίτλο «Ανακαλύπτοντας τον εγκέφαλό μας». Η εκδήλωση οργανώθηκε από το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Νευροεπιστήμης και Αναπτυξιακών Διαταραχών του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής (Π.Τ.Ε.Α.) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 8ου ΓΕΛ, με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές  γύρω από επιστημονικά ευρήματα των τελευταίων ετών σχετικά με τη λειτουργία του εγκεφάλου.

 

 

H Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τον Εγκέφαλο (Brain Awareness Week) 11-18 Μαρτίου 2024, είναι μια παγκόσμια εκστρατεία για την αύξηση ενημέρωσης και της  ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με την πρόοδο και τα οφέλη της έρευνας για τον εγκέφαλο. Ενώνει τις προσπάθειες των συνεργαζόμενων οργανώσεων από όλο τον κόσμο σε μια εβδομάδα εορτασμού του εγκεφάλου, κάθε χρόνο στα μέσα Μαρτίου, όπως έχει διαμορφωθεί ως ιδέα από τον οργανισμό Dana Alliance for Brain, με κύριους εταίρους τις διεθνείς επιστημονικές εταιρείες Society for Neuroscience, the Federation of European Neuroscience Societies, και International Brain Research Organization, των οποίων είναι μέλος και η Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες.  H Εβδομάδα Ενημέρωσης για τον Εγκέφαλο υποστηρίζεται από Πανεπιστήμια, Σχολές Νευροεπιστημών, Εκδόσεις Νευροεπιστημών, Εθνικές Εταιρείες Νευροεπιστημών, καθώς και πολλές οργανώσεις που ασχολούνται με τις νευροεπιστήμες.

 

Στόχος της εκδήλωσης ήταν να δώσει τη δυνατότητα στους μαθητές να γνωρίσουν  καλύτερα τον εγκέφαλο, αυτό το πολύπλοκο όργανο το οποίο βρίσκεται μέσα στο κρανίο μας και ρυθμίζει τις δραστηριότητες του νευρικού συστήματος. Να κατανοήσουν πως ότι συμβαίνει στη ζωή μας, όσο είμαστε ξύπνιοι ή κοιμόμαστε, είτε δηλαδή αναπνέουμε ή καταπίνουμε, βλέπουμε, ακούμε, αγγίζουμε ή γευόμαστε κάτι, διαβάζουμε ή γράφουμε, τραγουδάμε ή χορεύουμε, σκεφτόμαστε σιωπηλά ή δυνατά, αγαπάμε ή μισούμε, περπατάμε ή τρέχουμε, προσχεδιάζουμε ή ενεργούμε αυθόρμητα, φανταζόμαστε ή δημιουργούμε, κλπ… ρυθμίζεται από τον εγκέφαλό μας.

 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τις παρουσιάσεις εργασιών από τους μαθητές του λυκείου. Περισσότεροι από 40 μαθητές και μαθήτριες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της καθηγήτριάς τους κ. Κωνσταντίνας Καλύβα και πραγματοποίησαν σύντομες εισηγήσεις, αλλά και παρουσιάσεις κατασκευών και καλλιτεχνικών δημιουργιών τους σχετικά με τον εγκέφαλο, τις λειτουργίες του, νευροαναπτυξιακές, αλλά και νευροεκφυλιστικές διαταραχές. Ακολούθησαν προβολές βίντεο, ομιλίες από επιστήμονες του χώρου και συζήτηση με τους μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό.

 

Η κ. Αντωνία  Καραγιάννη, Διατροφολόγος, Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μίλησε σχετικά με το πώς η διατροφή μας παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου, από την εμβρυική ηλικία έως τα βαθιά γεράματα. Παρουσίασε τροφές «φίλους» του εγκεφάλου, οι οποίες βελτιστοποιούν τη λειτουργία του και τη διαδικασία της μάθησης.

O Διευθυντής του Εργαστηρίου Εκπαιδευτικής Νευροεπιστήμης και Αναπτυξιακών Διαταραχών κ. Φίλιππος Βλάχος, Καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μίλησε σχετικά με μύθους και αλήθειες για τον ανθρώπινο εγκέφαλο και τον τρόπο που μαθαίνουμε. Αναφέρθηκε σε δημοφιλείς υποθέσεις σχετικά με τον εγκέφαλο, οι οποίες κατά κάποιο τρόπο έχουν καθιερωθεί ως ευρέως αποδεκτές, αλλά δεν έχουν επιβεβαιωθεί από την επιστημονική έρευνα. Αρκετοί τέτοιοι «νευρομύθοι» είναι αρκετά διαδεδομένοι και συναντώνται ακόμα και στις μέρες μας πολύ συχνά παρότι οι σύγχρονες επιστημονικές προσεγγίσεις, οι οποίες στηρίχτηκαν κυρίως στην ανάπτυξη της τεχνολογίας της νευροαπεικόνισης δεν τους επιβεβαιώνουν.

Την ημερίδα παρακολούθησε πλήθος μαθητών και εκπαιδευτικών και στο τέλος της πραγματοποιήθηκε εκτενής και γόνιμος διάλογος με τους ομιλητές/ήτριες.

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.