Αναστασία Μπαρμπούνη: Αυτή τη στιγμή μπορεί να… υπάρχουν και 100.000 κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα!

«Πρώτα θα πρέπει να εμβολιαστούν όσοι το χρειάζονται, ώστε να «χτιστεί» η ανοσία»
Τόνισε στο Ράδιο ΕΝΑ η παιδίατρος και Καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Για την πορεία του κορωνοϊού αλλά και τον επηρεασμό των παιδιών από τη νέα αυτή νόσο που έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο μίλησε στο «Ράδιο ΕΝΑ 102,5» και στον Ηλία Κουτσερή η παιδίατρος και Καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής κ. Αναστασία Μπαρμπούνη, επισημαίνοντας πως ναι μεν τα παιδιά νοσούν, νοσούν όμως πολύ ηπιότερα απ’ ότι οι ενήλικες. Η Καθηγήτρια ανέφερε πως με αδρούς υπολογισμούς αυτή τη στιγμή υπάρχουν 100.000 περίπου κρούσματα στη χώρα, γι’ αυτό και χρειάζεται μεγάλη προσοχή, εφαρμογή των μέτρων που έχουν επιβληθεί και ταυτόχρονη τήρηση των κανόνων υγιεινής, ενώ σχετικά με τον επερχόμενο εμβολιασμό υποστήριξε πως πρώτα θα πρέπει να εμβολιαστούν όσοι το χρειάζονται, ώστε να «χτιστεί» η ανοσία κι έπειτα εάν η επιστημονική κοινότητα δώσει το πράσινο φως, να ακολουθήσει και ο εμβολιασμός των παιδιών, εάν χρειαστεί.

Με την ιδιότητα καταρχήν, της Καθηγήτριας Δημόσιας Υγείας θα ήθελα το σχόλιό σας για το πως εξελίσσεται η πανδημία , αλλά και για την ανταπόκριση γονέων και παιδιών στο πλαίσιο των μέτρων γενικότερα

Η αλήθεια είναι ότι η χώρα μας δοκιμάζεται από την πανδημία και πολύ έντονα τις τελευταίες ημέρες. Είμαστε στον κυκεώνα του δεύτερου κύματος, το οποίο είναι και αρκετά έντονο. Είναι εντυπωσιακό πως τα παιδιά και οι γονείς έχουν αποδεχτεί τα μέτρα και πως τα εφαρμόζουν. Τα παιδιά και σε άλλες καταστάσεις αναπτύσσουν μια απίστευτη ωριμότητα όταν χρειάζεται και νομίζω ότι αποδέχτηκαν όλα τα μέτρα υγιεινής μαζί με τη βοήθεια των δασκάλων τους και δεν είχαμε πολλά κρούσματα στα σχολεία. Τώρα τα σχολεία είναι κλειστά και το ενδιαφέρον για το πως θα απασχολήσουν τα παιδιά έχει να κάνει με τους γονείς. Οι γονείς θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη σημασία στο πως θα απασχολήσουν τα παιδιά με τρόπο, ώστε να μην είναι ένας χαμένος χρόνος και μαθησιακά και συναισθηματικά.

Έχουν αλλάξει τα δεδομένα σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο σε ότι αφορά στα παιδιά, για τη μεταδοτικότητά τους, το ιικό φορτίο κ.α;

Κατά καιρούς βλέπουν το φως της επιστημονικής δημοσιότητας διάφορες έρευνες που ασχολούνται με το πόσο μεταδοτικά είναι τα παιδιά και τι ιικό φορτίο έχουν. Ας μην ξεχνάμε ότι τον Μάρτιο και τον Μάιο ο ιός ήταν κάτι πολύ καινούργιο, τότε εξελίσσονταν όλα και ακόμη εξελίσσεται στα μάτια μας. Τώρα γνωρίζουμε πως τα παιδιά έχουν κάποιο ιικό φορτίο, δεν φαίνεται όμως να είναι αυτό που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα αναφορικά με την μεταδοτικότητά τους. Αυτό που είναι σίγουρο, είναι πως και τα παιδιά νοσούν, νοσούν όμως πολύ ηπιότερα απ’ ότι οι ενήλικες.

Μια έρευνα έδειξε όπως θυμάμαι, ότι τα περιοριστικά μέτρα της άνοιξης είχαν αρνητικές επιπτώσεις στην συμπεριφορά και τον ψυχισμό των παιδιών…

Αυτό είναι αλήθεια. Γι’ αυτό και τώρα οι γονείς πρέπει να δώσουν μεγάλη σημασία στο πως θα απασχολήσουν τα παιδιά, καθώς ο φυσικός τους χώρος, που είναι το σχολείο, είναι κλειστός. Τα παιδιά όντως είχαν επηρεαστεί. Η έρευνά μας ήταν σε μικρό δείγμα, μια πολύ αρχική έρευνα και ίσως να είναι η αρχή για μία μεγαλύτερη. Πως να μην επηρεαστούν τα παιδιά; Τα παιδιά θέλουν να είναι με παρέα, δεν θέλουν και δεν πρέπει να είναι κλεισμένα σε ένα σπίτι. Θα πρέπει να είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι η λύση αυτή, είναι αναγκαία για να την κρατήσουμε.

Υπάρχει τώρα όμως και το ερώτημα του τι θα γίνει με τον εμβολιασμό των παιδιών απέναντι στον συγκεκριμένο ιό. Μπαίνουν και τα παιδιά στο τραπέζι της συζήτησης; Αφορά αρχικά μόνο τους γονείς;

Το θέμα των εμβολιασμών απασχολεί την ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια αρκετά έντονα. Ευτυχώς εμείς δεν έχουμε μεγάλα αντιεμβολιαστικά κινήματα όπως έχουν στην κεντρική Ευρώπη. Όσον αφορά τον κορωνοϊό, τώρα έχουμε ένα καινούργιο εμβόλιο. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, σε λίγες ημέρες ή μήνες θα μπορέσει να υπάρξει μία μεγάλη παραγωγή εμβολίων που μάλλον φαίνεται ότι είναι ασφαλές και αρκετά αποτελεσματικό στις μεγάλες ηλικίες . Δεν έχουμε πολλά ερευνητικά δεδομένα γι’ αυτό το εμβόλιο όσον αφορά τα παιδιά και η εντύπωσή μου είναι, ότι με βάση τη διαθεσιμότητα του εμβολίου, να το κάνουν πρώτοι αυτοί που το χρειάζονται, δηλαδή οι μεγαλύτερες ηλικίες, οι υγειονομικοί, αυτοί που δουλεύουν με πολύ κόσμο, έτσι ώστε σιγά σιγά να χτίζουμε ανοσία κι αν οι μελέτες δείξουν ότι είναι ασφαλές εμβόλιο και πρέπει να γίνει στα παιδιά, θα το σκεφτούμε να το κάνουμε και στα παιδιά. Ας το κάνουν πρώτα αυτοί που το χρειάζονται, τα παιδιά και να αρρωστήσουν δεν φαίνεται ότι θα είναι αυτά που θα κινδυνεύσουν.

Υπάρχει κα Μπαρμπούνη παράλληλα, το «Corona Virus Greece Research Group», στο οποίο συμμετέχετε και «τρέχετε» δύο έρευνες σχετικά με την γνώση των Ελλήνων για τον κορωνοϊό και την πανδημία και η δεύτερη με τον επιπολασμό της λοίμωξης του αναπνευστικού…

Πράγματι υπάρχει αυτή η συνεργασία με πέντε Πανεπιστήμια και με πολύ καλούς συναδέλφους απ’ όλη την Ελλάδα. Έχουμε ξεκινήσει αυτές τις έρευνες με πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα σε ότι αφορά τη γνώση του κόσμου για τον κορωνοϊό αλλά και για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού και κατά πόσο αυτές αντιστοιχούν σε μία ενδεχόμενη λοίμωξη από κορωνοϊό. Αυτό που είναι σίγουρο και συμβαίνει, είναι ότι ο κορωνοϊός έχει διασπαρεί στην κοινότητα, είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει με ένα μαγικό ραβδάκι.
Με βάση αδρούς υπολογισμούς θα μπορούσαμε να πούμε ότι στην Ελλάδα μπορεί να έχουμε και 100.000 κρούσματα που κυκλοφορούν, οπότε θα πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί όλοι μας. Δεν φτάνουν μόνο τα μέτρα και δεν ξέρω πόσο αποτελεσματικά είναι μόνο αυτά τα οριζόντια μέτρα. Πρέπει κι εμείς από μόνοι μας να κρατάμε τα μέτρα υγιεινής, γιατί λειτουργούν στο βαθμό που μπορούν να λειτουργήσουν μόνα τους. Χρειάζονται όμως όλα μαζί. Μόνα τους τα μέτρα δεν φτάνουν. Με την ερευνητική ομάδα έχουμε πει ότι είναι η ώρα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας να μπει στο «παιχνίδι» , να έχει ένα πολύ κεντρικό ρόλο και πιστεύουμε ότι μπορούν να αποδώσουν άμεσα τα μέτρα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ώστε να αποσυμφορηθεί το Νοσοκομείο, όπου όλο το υγειονομικό προσωπικό δουλεύει ακατάπαυστα και πρόκειται για άτομα πολύ αφοσιωμένα, αλλά δεν επαρκούν, όταν δεν μπορεί να σταματήσει η ροή προς τα εκεί. Θα πρέπει να στήσουμε λίγο καλύτερα την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε ότι αφορά τον έλεγχο του κορωνοϊού.

Πρόσφατα συμμετείχατε και στο τρίτο παγκόσμιο συνέδριο για τις βλάβες που προκαλεί το κάπνισμα. Ποια είναι τα νέα δεδομένα;

Έχουμε μία διεθνή ένωση για τη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα και όλοι στην ερευνητική ομάδα είμαστε περήφανοι γιατί είναι μία ελληνική πρωτοβουλία. Τα περισσότερα ιδρυτικά μέλη είναι Έλληνες κι έχει αγκαλιαστεί αυτή η πρωτοβουλία κι αυτή η ένωση από την παγκόσμια κοινότητα. Δουλεύουμε και ερευνητικά πάνω στο θέμα της μείωσης της βλάβης και μελετάμε προϊόντα που ενδεχομένως είναι λιγότερο βλαβερά απ’ όσο είναι το κάπνισμα κι έχουν το ρόλο τους γι’ αυτούς που δεν μπορούν να κόψουν το κάπνισμα με άλλο τρόπο.

Γενικότερα έχει μειωθεί το κάπνισμα στη χώρα μας;

Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται μία μείωση στον επιπολασμό του καπνίσματος στην Ελλάδα κι αυτό είναι κάτι που μας χαροποιεί , ωστόσο είμαστε ακόμη σε αρκετά υψηλή θέση σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και έχουμε αρκετό δρόμο ακόμη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.