Έντονη είναι η αντίδραση των μικροπωλητών ειδών ένδυσης και υπόδησης λαϊκών αγορών για την κανονιστική απόφαση που φέρνει προς διαβούλευση ο Δήμος Βόλου και προβλέπει αλλαγές στη χωροθέτηση λόγω όχλησης των δημοτών στις συνοικίες.
Οι επαγγελματίες τονίζουν ότι αυτό, κατά 95% αποτελεί βλαπτική μεταβολή και είναι η χαριστική βολή για να σβήσουν, κατηγορούν τον Δήμο ότι εφαρμόζει πολιτική δύο ταχυτήτων με τις λαϊκές αγορές οπωρολαχανικών και κάνουν λόγο για επαγγελματική γενοκτονία που επιχειρείται.
Ο Ανδρέας Αϊβαζόγλου πρόεδρος του Συλλόγου Μικροπωλητών Ένδυσης και Υπόδησης Λαϊκών Αγορών “Γόρδιος Δεσμός” μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Δημ. Καρεκλίδη και πρότεινε, για να μην υπάρχουν και άλλα έξοδα αυτή τη δύσκολη οικονομικά περίοδο, όσο κρατάει η κρίση, να μη γίνει καμία αλλαγή χωροταξικά και στη συνέχεια να γίνει σοβαρή συζήτηση και να αποφασιστούν μεγάλες αλλαγές, γιατί και οι ίδιοι λένε «ναι», αν βρεθούν 3-4 χώροι που θα μπορούν να δουλεύουν εναλλάξ και εκ περιτροπής ανά δύο ή τρεις μήνες, ή ένας χώρος σε κατάλληλο σημείο που μπορεί να οργανωθεί σωστά.
Οι λαϊκές περιορίζουν την έλλειψη ρευστότητας
«Κάθε χώρος δουλειάς, πάντα δημιουργεί προβλήματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εξαφανίσουμε τη διαδικασία εργασίας. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αμείλικτα ένα ιστορικό επάγγελμα που αποτελεί την «απόχη» παραμονής του χρήματος στην τοπική κοινωνία και περιορίζει την έλλειψη ρευστότητας όσο το δυνατόν περισσότερο, ενώ βοηθάει τα λαϊκά στρώματα να επιβιώσουν σε δύσκολες εποχές», τόνισε ο κ. Αϊβαζόγλου, που συμπλήρωσε ότι οι επαγγελματίες δεν θέλουν αντιπαλότητες σε μια κρίσιμη περίοδο, αλλά συνεργασία με τον Δήμο να είναι σύμμαχος.
Ο πρόεδρος των μικροπωλητών λαϊκών αγορών είναι ότι κανονιστική για τις λαϊκές αγορές του Δήμου Βόλου, που προβλέπει αλλαγή χωροθέτησης, κατά 95%, αποτελεί βλαπτική μεταβολή και είναι η χαριστική βολή για να σβήσουν.
«Μας στέλνει σε πλήρη απομόνωση, είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται, αλλά κι εμείς θα το αντιμετωπίσουμε αναλόγως», ανέφερε.
Να δούμε σοβαρά το θέμα
«Εμείς λέμε να καθίσουμε στο τραπέζι και να δούμε σοβαρά τα πράγματα, γιατί η κανονιστική μας απομακρύνει από τον εμπορικό κοινωνικό ιστό», τόνισε ο κ. Αϊβαζόγλου. Όπως είπε, οι επιλογές του Δήμου σήμερα, είναι επιλογές περιθωριοποίησης και απομάκρυνσης από τον εμπορικό, κοινωνικό, οικονομικό ιστό της πόλης. «Εάν σήμερα έχουμε 75% πτώση του τζίρου, σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχουν λαϊκές αγορές ρούχων. Κάποιοι γράφουν αρνητική ιστορία, εδώ μιλάμε για επαγγελματική γενοκτονία», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα τεχνικά προβλήματα, όπως τα νάιλον στους πάγκους, μπορούν να λυθούν, με μια δράση που μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ για κατασκευή πάγκων, εφόσον οι δρόμοι το επιτρέπουν, όμως οι πωλητές θέλουν μεταβατικό στάδιο και βοήθεια, γιατί σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο δεν μπορούν να μπουν σε επιπλέον έξοδα, όταν έχουν χρέη προς τον Δήμο και αλλού, έχοντας κάνει ρυθμίσεις και προσπαθώντας να είναι συνεπείς.
«Αίολα τα επιχειρήματα του Δήμου»
Ο πρόεδρος των μικροπωλητών λαϊκών αγορών, χαρακτήρισε αίολα τα επιχειρήματα του Δήμου Βόλου για τα είδη ένδυση και υπόδηση, αν και παραδέχτηκε ότι τα τεχνικά προβλήματα που επικαλείται ο Δήμος υπάρχουν, αλλά μπορεί να βρεθεί λύση.
«Ως πρώτο επιχείρημα για τις αλλαγές είναι η όχληση των συνοικιών. Εγώ ρωτάω, χωρίς να θέλω να δημιουργήσω κλίμα εμφυλιοπολεμικής κατάστασης, δεν υπάρχει όχληση και από τις λαϊκές των οπωρολαχανικών;», διερωτήθηκε.
Ο ίδιος είπε ότι ο Δήμος εφαρμόζει πολιτική δύο ταχυτήτων, καθώς διαχωρίζει την ένδυση και υπόδηση από τα οπωροκηπευτικά, όταν ο πατριάρχης νόμος 2323/95 είναι σαφής ότι δεν μπορούν να λειτουργούν δύο λαϊκές αγορές την ίδια μέρα. Επίσης είπε ότι δεν είναι δυνατόν η λαϊκή αγορά να πηγαίνει την Παρασκευή μόνη της στην οδό Λαχανά, καθώς δεν αναμένονται κρουαζιερόπλοια…





























