Ανοιχτή συζήτηση για την Παιδεία μεταξύ της Υφ. Οικονομικών και των Συλλόγων Γονέων

Τι λύθηκε μετά τις παρεμβάσεις της Ένωσης Συλλόγων Γονέων προς την Κ. Παπανάτσιου

Σε ανοιχτή συζήτηση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων όλων των σχολείων του Δήμου, Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας εκπαίδευσης, παρευρέθη την Τετάρτη το απόγευμα η Υφυπουργός Οικονομικών και υποψήφια Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, Κατερίνα Παπανάτσιου. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα προβλήματα του εκπαιδευτικού κλάδου που επιλύθηκαν από την Κυβέρνηση ΣΎΡΙΖΑ και σε όσα ακόμη εκκρεμούν προς επίλυση.
Συγκεκριμένα, η Υφυπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην κατάσταση της παιδείας που παρέλαβε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η χρηματοδότηση της δημόσιας εκπαίδευσης υπέστη μείωση 34% την τετραετία 2011-2015. Τα σχολεία άνοιγαν με ελλείψεις σε καθηγητές και δασκάλους, διορισμοί δεν είχαν γίνει από το 2010 κι έπειτα, ενώ οι μαθητές έπαιρναν φωτοτυπίες αντί για σχολικά βιβλία. Σήμερα αυτή η κατηφόρα έχει σταματήσει. Κάθε χρόνο αυξάνουμε την χρηματοδότηση για την παιδεία και φέτος το ποσοστό ανήλθε στο 2,88% του ΑΕΠ. Τα σχολεία έχουν πια καθηγητές και βιβλία, ενώ έχουμε εξαγγείλει την πρόσληψη 10.500 εκπαιδευτικών μέχρι το 2021. Στην ειδική αγωγή, που αφορά χιλιάδες συνανθρώπους μας, υλοποιούμε 4.500 προσλήψεις εκπαιδευτικών, για πρώτη φορά».
Διεξοδική συζήτηση έγινε με τους γονείς για το θέμα των σχολικών γευμάτων, με την Υφυπουργό Οικονομικών να αναφέρει ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι τα γεύματα να παρέχονται σε όλα τα σχολεία και για όλα τα παιδιά. Η σίτιση των μαθητών γίνεται σε όλη τη Δυτική Ευρώπη και εντάσσεται σε μια συνολική κουλτούρα εκσυγχρονισμού, όπου το σχολείο φροντίζει για την παιδεία, το διάβασμα και το φαγητό των μαθητών, διευκολύνοντας τους εργαζόμενους γονείς.
Μάλιστα η Υφυπουργός Οικονομικών έθεσε στους συλλόγους και μια πρόταση, τα σχολικά γεύματα να μαγειρεύονται από ΚΟΙΝΣΕΠ ή γυναικείους συνεταιρισμούς. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η άριστη ποιότητα του μαγειρεμένου φαγητού και δημιουργούνται παράλληλα θέσεις εργασίας για γυναίκες – μητέρες μαθητών, που είναι σήμερα άνεργες.
Επί τάπητος τέθηκαν επίσης φορολογικής φύσεως ζητήματα, αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών, όπως το πρόβλημα απόκτησης ΑΦΜ και όποιων άλλων μεταβολών στο Μητρώο των ΔΟΥ χωρίς επιβολή προστίμων καθώς και η υποχρέωση υποβολής Δήλωσης Περουσιακής Κατάστασης των μελών των Σχολικών Επιτροπών, η οποία καταργείται από το 2018. Ζητήματα που λύθηκαν μετά από εισήγηση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και ανταπόκριση της Υφυπουργού στο αίτημά τους.
Το μείζον θέμα των εγκαταστάσεων των σχολικών κτιρίων, τα οποία εδώ και πολλές δεκαετίες καταρρέουν, έθιξαν επίσης οι σύλλογοι, με την Υφυπουργό Οικονομικών να κάνει ιδιαίτερη μνεία στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ. Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδοτούνται οι Δήμοι όλης της Χώρας, με αυξημένα ποσά, προκειμένου να προχωρούν σε επισκευή και συντήρηση των σχολικών κτιρίων. Προέτρεψε δε τους Συλλόγους να δραστηριοποιούνται και να συνεργάζονται με τους Δήμους, ανά τη Χώρα, για την υλοποίηση του προγράμματος.
Τέλος οι εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων ευχαρίστησαν την Υφυπουργό Κατερίνα Παπανάτσιου καθώς, όπως ανέφεραν, υπήρξε δίπλα τους στον δύσκολο αγώνα της καθημερινότητας, ακούγοντας, κατανοώντας και συνδράμοντας το έργο τους.