Αντιπαράθεση χωρίς απαντήσεις για το έλλειμμα στο Ταμείο και αιχμές για «διαρροές»

Κουβέντα...για την ταμπακέρα από τη Δημοτική Αρχή Βόλου

Αντιπαράθεση σημειώθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου μεταξύ της πλειοψηφίας και των μειοψηφιών για το θέμα του ταμειακού ελλείμματος και την επερώτηση που κατέθεσαν 12 δημοτικοί σύμβουλοι, αν υπήρξε εμπλοκή αντιδημάρχων. Το Δημοτικό Συμβούλιο απασχόλησε ακόμη το θέμα της απονομής του χρυσού κλειδιού της πόλης στον καθηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου Ευφραίμ από τον σε αργία δήμαρχο Αχ. Μπέο.
Το θέμα σήκωσαν οι αντιπολιτεύσεις μετά από δημοσίευμα της «Θεσσαλίας» σχετικά με όσα δήλωσε ο πρώην ταμίας για το έλλειμμα των 270.000 €. Καταγγελίες για αρκετές παρατυπίες στη διαδικασία διερεύνησης του θέματος κατήγγειλε η επικεφαλής της παρατάξης “Επιλογή Ευθύνης”, Νατάσσα Οικονόμου, ενώ ιδιαίτερα αυστηρός με τον τρόπο που αντιμετωπίζει το θέμα η δημοτική αρχή, εμφανίστηκε ο επικεφαλής των “Δρόμων Συνεργασίας”, Μαργαρίτης Πατσιαντάς, αλλά και ο Μ. Μιτζικός της “Δύναμης Βόλου”. Η δημοτική αρχή δεν απάντησε επί της ουσίας στις ερωτήσεις και επέκρινε ειδικά τις αντιπολιτεύσεις που βάσισαν την επερώτησή τους στο δημοσίευμα της εφημερίδας. “Δεν θα απαντάμε εμείς σε εκδότη και δημοσιογράφους για ένα θέμα που είναι εμπιστευτικό και υπήρξε διαρροή” τόνισε ο ασκών χρέη δημάρχου Θάνος Θεοδώρου, αποφεύγοντας να δώσει ουσιαστική απάντηση για την υπεξαίρεση δημοτικού χρήματος.

Λάδι στη φωτιά έριξαν σχόλια του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου Γ. Μουλά, στο τέλος της ανάγνωσης της επερώτησης της “Επιλογής Ευθύνης” και των “Δρόμων Συνεργασίας” για το έλλειμμα στο ταμείο και την πιθανή εμπλοκή αντιδημάρχων. “Σιγά μην απαντήσουμε στον εκδότη και στους δημοσιογράφους της εφημερίδας. Κάνετε λάθος που μας εγκαλείτε γι αυτό”, είπε.
«Όταν τοπικό μέσο κάνει ρεπορτάζ με συγκεκριμένο περιεχόμενο και αναφέρεται σε συγκεκριμένη κατάθεση του ταμία του δήμου και περνούν 10 μέρες και η δημοτική αρχή δεν απαντά, δεν έχουν δικαίωμα οι δημοτικοί σύμβουλοι ή όποιος το επιθυμεί να θέσει ερώτηση και να θέσει ζητήσει απάντηση το πλαίσιο του δημοτικού συμβουλίου;», διερωτήθηκε ο κ. Πατσιαντάς.

Παίρνοντας το λόγο ο ασκών χρέη δημάρχου Θ. Θεοδώρου άσκησε κριτική στις αντιπολιτεύσεις ότι μόνιμα προβαίνουν σε καταγγελίες και προσφυγές και δεν κάνουν αντιπολίτευση δεν βοηθά. «Δεν μας ενδιαφέρει η μικροπολιτική. Έχετε επιλέξει λάθος τρόπο να παραμένετε στην επικαιρότητα. Αν συνεχίσετε έτσι ο κόσμος θα γελάει μαζί σας. Θα μείνετε στην ιστορία ως η αντιπολίτευσης της καταγγελίας και της ρουφιανιάς και όχι αυτή που βοήθησε την πόλη να κάνει έργο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επιτέθηκε κατά της εφημερίδας λέγοντας ότι «αποτελεί εργαλείο του συστήματος που το χρησιμοποιούν κάποιοι να κάνουν τη δουλειά τους, υπονοώνας τον πρώην δήμαρχο, που ενεργείς ως αρχισυντάκτης του φύλλου».

Σύμφωνα με τον Θάνο Θεοδώρου, η εφημερίδα δημοσίευσε κάτι απόρρητο. Είναι μια πειθαρχική διαδικασία σε εξέλιξη. «Πείτε μου εσείς να ξέρετε ποιοι απαρτίζουν το πειθαρχικό και από που προήλθε η διαρροή. Δεν υπάρχει κάτι επίσημο. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι όσο η διαδικασία σε εξέλιξη υπάρχει εμπιστευτικότητα και απόρρητο”, επισήμανε.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι η επερώτηση αποκρύπτει σκοπιμότητα. “Νομίζετε ότι χτυπάτε τη δημοτική αρχή. Σιγά μη φοβηθήκαμε, γνωρίζετε πως έχουν οι διαδικασίες. Διαβάσατε την ΕΔΕ και ξέρετε τις απαντήσεις. Εγώ στο ερώτημα δεν θα απαντήσω γιατί υπάρχει πειθαρχική διαδικασία σε εξέλιξη. Όταν ολοκληρωθεί θα ενημερωθεί το σώμα όπως πρέπει. Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Μην ασχολείστε με γελοιότητες και μικρότητες”, είπε προς τις μειοψηφίες.

Για την απονομή στον Ευφραίμ
Επιπλέον τόνισε ότι κακώς τον εγκαλεί η αντιπολίτευση που κάλεσε τον Αχ. Μπέο να παραδώσει το χρυσό κλειδί της πόλης στον Εφραίμ και αναφέρθηκε σε θέματα που εκτίμησε ότι αποτελούν “αμαρτίες” της προηγούμενης δημοτικής αρχής.

Για το χρυσό κλειδί της πόλης που δόθηκε στον Βατοπαιδινό Εφραίμ ο Θ. Θεοδώρου ζήτησε από τις μειοψηφίες να φέρουν το νόμο που αναφέρει ότι ο εκλεγμένος δήμαρχος της πόλης δεν θα κάνει απονομή.
«Αν ψάχνετε για σκάνδαλα ψάξτε αλλού. Να σας θυμίσω τα σκάνδαλα με την ΕΡΓΗΛ, με το Μουσείο της Πόλης, με τα απορριμματοφόρα που τα στέλνατε στην Πάτρα», είπε και στη συνέχεια επιτέθηκε κατά των ΜΜΕ της; «διαπλοκής» που επανέλαβε ότι δεν θα πάρουν ούτε ένα Ευρώ.
Ο Θ. Θεοδώρου εκτίμησε ότι η Δημοτική Αρχή εδώ θα είναι και το 2024 και ο Μαργ. Πατσιαντάς του συνέστησε να μην υποτιμά αυτό που συνέβη με την απονομή.

«Μην προσπαθείτε να υποτιμήσετε αυτό που συνέβη. Δεν είναι πρέπον να χρησιμοποιείτε αυτούς τους τρόπους για να πετυχαίνετε τους επικοινωνιακούς στόχους σας παρακάμπτοντας το θεσμικό ρόλο της αντιπολίτευσης. Την καταστρατηγήσατε τη διαδικασία. Θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί ως παράταξη απέναντί σας», ανέφερε.

Τα ίδια με λάσπη και λαϊκισμό
Η επικεφαλής της α’ ελάσσονος μειοψηφίας, Νατάσα Οικονόμου, κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για λάσπη, λαϊκισμό. «Επειδή ο κ. Θεοδώρου είπε για ρουφιανιές, άμα δεν σέβεστε διαδικασίες και νομιμότητα, εμείς θα προσφεύγουμε σε υπερκείμενα όργανα. Είστε μόνιμοι πελάτες των δικαστηρίων κάνοντας μηνύσεις σε ότι κινείται και κάνει κριτική στο έργο σας και δεν φροντίζετε για νόμιμη λειτουργία Δ.Σ. Το μόνο που συμφωνώ μαζί σας είναι ότι ο κόσμος κρίνει. Δεν ξέρω ποιοι θα είναι εδώ το 2019. Κανένας όμως δεν μπορεί να εξαπατά όλους για πάντα. Το 2019 δεν θα είστε εσείς σε αυτά τα έδρανα. Όσον αφορά την τελευταία αναφορά μας στρεψοδικείτε και πάλι θα κριθεί δικαστικά», δήλωσε.
Ακόμη ανέφερε ότι το θέμα του ελλείμματος που η δημοτική αρχή εμμένει ότι εκείνη δημοσιοποίησε, το έκανε για να προστατευτεί. “Δεν δώσατε συνέντευξη. Κάνατε εκτελεστική στα μουλωχτά. Ο κ. Στόικος ενημερώθηκε τι γινόταν από άλλους και ήλθε 20 λεπτά από τη συνεδρίαση. Κάνατε γαργάρα τα μαγειρέματα στο πρωτόκολλο. Δεν θέλατε να λάβουμε γνώση της ΕΔΕ. Τρία χρόνια είστε δημοτική αρχή. Εσείς κρίνεστε, ούτε το πολιτικό σύστημα ούτε οι προηγούμενες δημοτικές αρχές. Κάτω από τη μύτη σας έκαναν φτερά 270.000 ευρώ, πόσω μάλλον και αν υπήρχαν εντολές αντιδημάρχων” τόνισε.

Ο επικεφαλής της β’ ελάσσονος μειοψηφίας Μιχ. Μιτζικός είπε ότι σέβεται τη διαδικασία και συμπλήρωσε: «εμείς θέσαμε προσεγμένα την ερώτηση. Θα περίμενα μια εμπιστευτική ενημέρωση στους επικεφαλής για το σοβαρό αδίκημα της υπεξαίρεσης. Δεν είστε η πρώτη αλλά πρέπει να είστε η τελευταία δημοτική αρχή που συμβαίνει αυτό. Έχετε υποχρέωση έναντι των δημοτών. Η αντιπολίτευση έχει δικαίωμα να ασκεί κριτική και έλεγχο και είναι πολιτικό ατόπημα να μην δίνετε απαντήσεις. Εμείς φέραμε προτάσεις κι ερωτήσεις για σοβαρά θέματα της πόλης και τις πετάξατε».
Ο κ. Μιτζικός κάλεσε το σώμα να ομονοήσει για πέντε έργα στην πόλη, με τα 250 εκ. € που θα διαχειριστεί ο Δήμος τα επόμενα χρόνια.

Ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής, δημοτικός σύμβουλος Αν. Μπατζιάκας ισχυρίστηκε ότι ψευδώς η κ. Οικονόμου είπε ότι δεν δόθηκε χρόνος να μελετήσουν το φάκελο τα μέλη της επιτροπής για να του απαντήσει ο Ν. Στόϊκος ότι ψεύδεται. «Ομόφωνη ήταν η απόφαση της Εκτελεστικής, αν ο κ. Στόικός δεν είχε το χρόνο να μελετήσει ας μην την ψήφιζε», τόνισε ο κ. Μπατζιάκας.

Ο Θ. Θεοδώρου ζήτησε από την Νατάσα Οικονόμου να πάει στα δικαστήρια αν υπάρχον παρατυπίες και τις ξέρεις όλος ο κόσμος, όπως ισχυρίστηκε η ίδια.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.