Αντιπαράθεση Δ.Α. – μειοψηφιών για τις αστικές αναπλάσεις

Με αφορμή τον σχεδιασμό και από ποια Δημοτική Αρχή έγινε

Από πολιτική αντιπαράθεση χαρακτηρίστηκε η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, σχετικά με το προσχέδιο «Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του Δήμου Βόλου 2014–2020 για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη» για έγκριση στο ΠΕΠ Θεσσαλίας στο πλαίσιο των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) του ΕΣΠΑ 2014–2020, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
Η Δημοτική Αρχή έκανε λόγο για δικό της σχεδιασμό και η επικεφαλής της α’ ελάσσονος μειοψηφίας Νατάσσα Οικονόμου, εξέφρασε ικανοποίηση γιατί έπιασε τόπο ο σχεδιασμός της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής.

Ο εκτελών χρέη δημάρχου Θάνος Θεοδώρου ανέφερε ότι από τον Σεπτέμβριο 2014 πρωταρχικός στόχος της Δ.Α. είναι ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη της πόλης. Όπως είπε «όταν μιλάμε για έργα, έχουμε και μία ανάπτυξη στην τοπική οικονομία της πόλης. Για μας ήταν προτεραιότητα αυτός ο σχεδιασμός, που φαίνεται κι από την ετοιμότητά μας. Ήμασταν αρκετό καιρό έτοιμοι και περιμέναμε την πρόσκληση της Περιφέρειας». Μάλιστα ο κ. Θεοδώρου συμπλήρωσε ότι στις 12 του μήνα θα κατατεθεί ο φάκελος στην Διαχειριστική Αρχή αν και το πρόγραμμα ανοίγει για κατάθεση φακέλων στις 20 του μήνα.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μαρ. Πατσιαντάς, ανέφερε ότι ο φάκελος έγκαιρα προετοιμάστηκε με τη συμβολή των υπηρεσιακών παραγόντων και του Γενικού Γραμματέα και το χρονοδιάγραμμα καλύπτεται. Ψήφισε θετικά και συνέστησε να μην περιοριστεί η διεκδίκηση των έργων στο μέλλον. Όπως είπε «Η βιώσιμη ανάπτυξη απαιτεί μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις κι όσο θα συνεχίζεται η μνημονιακή πολιτική στη χώρα, τόσο θα απομακρύνονται οι ΟΤΑ από τους στόχους τους» και διευκρίνισε ότι η θετική ψήφος δε θα πρέπει να εκληφθεί ως λευκή επιταγή απέναντι στους κυβερνώντες.

Ο εκτελών χρέη δημάρχου Θάνος Θεοδώρου δήλωσε ότι σε ένα περίπου μήνα θα έρθει προς ψήφιση το Τεχνικό Πρόγραμμα, και είπε προς τους συμβούλους των μειοψηφιών «να είστε σίγουροι ότι από την καλή διαχείριση στα οικονομικά θα δείτε αύξηση στο ποσό και άλλα έργα καθημερινότητας».

Η επικεφαλής της α’ ελάσσονος μειοψηφίας εξέφρασε την ικανοποίησή της Νατάσσα Οικονόμου γιατί με τον σχεδιασμό για τη χρηματοδότηση πιάνουν τόπο ο σχεδιασμός και οι προσπάθειες της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, με τους συμβούλους της πλειοψηφίας να αντιδρούν με γέλιο.
Η κ. Οικονόμου τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή αρκέστηκε σε τροποποιήσεις μόνο του αρχικού σχεδιασμού και κάλεσε τον πρώην διευθυντή Προγραμματισμού να επιβεβαιώσει όσα λέει. Επίσης κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή ότι δεν προχώρησεο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το Μουσείο της Αργούς, δεν έκανε κάτι για την Πλ. Πανεπιστημίου που είναι ώριμο έργο. «Υπάρχουν προγράμματα στα υπουργεία, κοινωνικά προγράμματα που ο Δήμος είναι εκτός και αναγάγετε σε μείζονα ζητήματα μικροέργα. Συνεχίστε τα έργα που έχουν μεγάλο βαθμό ετοιμότητας ή είναι ώριμα», είπε η Νατάσσα Οικονόμου, που ψήφισε θετικά εκτός από το Υγειονομικό.

Ο επικεφαλής της ΛΑΣ Απ. Νάνος, ανέφερε ότι κάθε έργο και κάθε πρόγραμμα της Ε.Ε. πρέπει να εξετάζεται με γνώμονα που αποσκοπεί, τονίζοντας ότι η ΛΑΣ έχει άλλη φιλοσοφία, λέγοντας «ότι κοινωνικές πολιτικές και να χρησιμοποιηθούν είναι ασπιρίνες στο μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει».

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Κ. Γαργάλας, αναφέρθηκε στα έργα ονομαστικά, επισημαίνοντας ότι για το Δημοτικό Θέατρο Βόλου πρέπει να περιφρουρηθεί σεισμικά και να κατασκευαστεί με τον νέο αντισεισμικό σχεδιασμό, ενώ για τους πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους η αποσπασματικότητα που προσεγγίζεται το θέμα, επεσήμανε ότι δημιουργεί περισσότερα προβλήματα. Όπως είπε «Δεν υπάρχει αφετηρία και προορισμός. Για το Π. Λιμεναρχείο που είναι η υποβαθμισμένη περιοχή εκτίμησή μας είναι ότι με τις παρεμβάσεις δε θα λυθεί το πρόβλημα. Χρειάζονται άλλες παρεμβάσεις». Επίσης πρότεινε να διατηρηθεί το μπροστινό μέρος στο τμήμα Μαιάνδρου – Καισαρείας – στο καφενείο του Πέτρου, να γίνει πειραματική εφαρμογή του μέτρου αυτόματης διάθεσης ποδηλάτων και να μην κατεδαφιστεί ο κινηματογράφος ΝΙΚΗ. «Λείπει ο κεντρικός σχεδιασμός. Λείπουν οι βιβλιοθήκες, ο πολιτισμός, οι ενεργειακές αναβαθμίσεις. Λείπει ο έλεγχος στατικής επάρκειας των δημοσίων κτιρίων» κατέληξε ο ανεξάρτητος σύμβουλος

«Άλλοι δε θέλουν συνεργασία»
Απαντώντας στη Νατάσσα Οικονόμου, ο Θάνος Θεοδώρου της είπε «περασμένα μεγαλεία διηγώντας τα να κλαις» και της ζήτησε να λέει τα πράγματα με το όνομά τους, ρωτώντας την ποιες μελέτες είχε έτοιμες η προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Επίσης τόνισε ότι για το Μουσείο Αργούς έγινε τροποποίηση της περιοχής παρέμβασης για να διεκδικηθεί.
Όσον αφορά στη συνεργασία με τους φορείς, ο εκτελών χρέη δημάρχου είπε ότι με αφορμή την κατασκευή του κοντέινερ σε κατάστημα της παραλίας, ο ίδιος επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΟΛΒ και τον ρώτησε αν του αρέσει, για να λάβει «όχι είναι ένα έκτρωμα» και δήλωσε ότι ενώ περίμενε να συνεργαστούν, ο πρόεδρος του ΟΛΒ βγήκε στα ραδιόφωνα και έλεγε άλλα. «Μη λέτε λοιπόν, ότι δεν έχουμε συνεργασία. Αυτοί δε θέλουνε συνεργασία για το καλό της πόλης», είπε

Απευθυνόμενος προς τον Κ. Γαργάλα ο Θ. Θεοδώρου του είπε ότι δεν παρουσιάστηκε στη διαβούλευση και «έρχεστε στο παραπέντε για να δημιουργήσετε εντυπώσεις» με τον κ. Γαργάλα να σημειώνει ότι μία φορά που επεδίωξε να παραβρεθεί στην Επιτροπή Διαβούλευση, όπως είπε «σχεδόν εκδιώχθηκα».

Τα έργα
Τα έργα υποδομών που προτείνονται είναι, επισκευή – Ενίσχυση φέροντα οργανισμού και Ανακαίνιση του Δημοτικού Θεάτρου, επέκταση δικτύου πεζοδρόμων και δρόμων ήπιας κυκλοφορίας στον κεντρικό αστικό ιστό, ανάπλαση περιοχής του Παλαιού Λιμεναρχείου στα «Παλαιά» του Βόλου, παρεμβάσεις στις εξωτερικές όψεις και στον περιβάλλοντα χώρο κτιρίου για τη λειτουργία Κέντρου Κοινότητας, διαμόρφωση δημοτικού χώρου στην συμβολή των οδών Μαιάνδρου – Καισαρείας, δημιουργία σύγχρονου χώρου στάθμευσης επί της οδού Γ. Αβέρωφ (πρώην κινηματογράφος «Νίκη»), δημιουργία τεσσάρων κυκλικών κόμβων για κυκλοφοριακές παρεμβάσεις, δημιουργία Κέντρου για τη λειτουργία δομής προώθησης απασχόλησης και στήριξης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, παρέμβαση στην οδό Μαιάνδρου με δημιουργία θέσεων πάρκινγκ και διαπλάτυνση του πεζοδρομίου, επέκταση δικτύου ποδηλατοδρόμων στον Αστικό ιστό Βόλου – Νέας Ιωνίας και προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος αυτόματης διάθεσης ποδηλάτων.

Επίπληξη για τις επερωτήσεις
Πριν την έναρξη συζήτησης των θεμάτων ημερήσιας διάταξης, δημιουργήθηκε θέμα με αφορμή τις επερωτήσεις που έχουν κατατεθεί, με τον εκτελών χρέη δημάρχου Θάνο Θεοδώρου να «επιπλήττει» τις μειοψηφίες, ρωτώντας πότε θα ασχοληθούν με τα σοβαρά θέματα της πόλης και να προσθέτει ότι καταλαβαίνει ότι ορισμένοι σύμβουλοι θίγονται.

Η επικεφαλής της α’ ελάσσονος μειοψηφίας Νατάσσα Οικονόμου, τόνισε ότι οι αντιπολιτεύσεις έχουν δικαίωμα να κάνουν επερωτήσεις, ενώ στηλίτευσε το γεγονός κι έκανε λόγο για έλλειψη σεβασμού από πλευράς των συμβούλων της πλειοψηφίας που βαίνουν έξω όταν διαβάζονται οι επερωτήσεις.
Ο επικεφαλής της ΛΑΣ Απ. Νάνος, ανέφερε ότι οι μειοψηφίες ανάλογα με τα κριτήριά τους καταθέτουν επερωτήσεις, ανακοινώνοντας ότι την Παρασκευή η ΛΑΣ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, για τα δύο χρόνια της Δημοτικής Αρχής, με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μουλά να τον καλεί να περιμένει να προχωρήσει πρώτα η Δημοτική Αρχή στον απολογισμό και μετά να τοποθετηθεί και τον κ. Νάνο να δηλώνει ότι έχει έτοιμα η παράταξη τα στοιχεία.

Τέλος, ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Δημήτρης Λιβογιάννης παρέδωσε στο Προεδρείο του Δ.Σ. πρόσκληση της γενικής διεύθυνσης της Έκθεσης με αποδέκτη τον σε αργία δήμαρχο Αχ. Μπέο, για τα εγκαίνια, λέγοντας ότι από το έγγραφο αυτό φαίνεται ποιος είναι ο δήμαρχος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.