Αντίθετη η Περιφέρεια στην καύση RDF από την ΑΓΕΤ

Θα συνεδριάσει το Π.Σ. μεθαύριο έλεγχος από μικτό κλιμάκιο

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός τις επόμενες μέρες θα συγκαλέσει το Περιφερειακό Συμβούλιο με θέμα συζήτησης αυτό της ΑΓΕΤ, ώστε να εκφράσει τη θέσει του πολιτικού οργάνου της Περιφέρειας, για οποιαδήποτε έκπτωση στο περιβάλλον.
Αυτό έγινε γνωστό στη συνάντηση εκπροσώπων Σωματείων και φορέων που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, στην οποία κατέθεσαν υπόμνημα κατά της καύσης RDF και SRF εκ μέρους της τσιμεντοβιομηχανίας.

Σε δηλώσεις της η αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι γνωμοδότηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας δεν αφορούσε τη χρήση RDF, την οποία εξειδίκευσε με απόφασή του το υπουργείο τον Ιανουάριο του 2014, χωρίς γνωμοδότηση και χωρίς ενημέρωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Η υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, δεσμεύτηκε η αντιπεριφερειάρης, θα συνεχίσουν τους ελέγχους και θα κάνουν ότι προβλέπει ο νόμος, αλλά «επειδή το ζήτημα είναι και πολιτικό, δεσμευόμαστε ότι ως Περιφέρεια θα πάρουμε μια απόφαση τέτοια που να συνάδει με την προστασία του περιβάλλοντος και να καθιστά τον τόπο ασφαλή για τους ανθρώπους που επιλέγουν να μένουν εδώ».

Η κ. Κολυνδρίνη είπε ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν περισσότερο το περιβάλλον και άλλοι που το αγαπούν λιγότερο και τόνισε ότι «έχουμε την ευθύνη και τη συναίσθηση του χρέους μας, το οποίο θα επιτελέσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως το κάνουμε μέχρι τώρα».

Μεθαύριο έλεγχος στην ΑΓΕΤ
Η αντιπεριφερειάρχης δήλωσε ότι με απόφαση του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστούν συγκλήθηκε το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος, που αποτελούν υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, η Διεύθυνση Υγείας, το Τμήμα Περιβάλλοντος και η Διεύθυνση Βιομηχανίας.
Το κλιμάκιο, δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης θα κάνει έλεγχο μεθαύριο Τετάρτη στην ΑΓΕΤ, σύμφωνα με τη νέα απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων που δόθηκε από το υπουργείο, για να διαπιστωθεί κατά πόσο το εργοστάσιο τηρεί τις προϋποθέσεις για να καίει RDF.

Την προηγούμενη εβδομάδα προηγήθηκε και άλλος έλεγχος (τακτικός όπως γίνεται στις βιομηχανίες όλη τη χρονιά), το αποτέλεσμα του οποίου αναμένεται να γνωστοποιηθεί τις πρώτες μέρες του Απριλίου.

Αντίθετοι στην καύση RDF
Ο βουλευτής του ΚΚΕ, που ήταν επικεφαλής της αντιπροσωπείας Σωματείων, συνδικαλιστών και μαζικών φορέων, δήλωσε ότι εξέθεσαν στην αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας κ. Κολυνδρίνη την έντονη αντίθεσή τους στη διαφαινόμενη καύση RDF από την τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ μετά και την αδειοδότηση από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τον Κώστα Στεργίου ζητήσαμε από την κ. αντιπεριφερειάρχη – οι δηλώσεις της οποίας το προηγούμενο διάστημα είναι στη δική μας κατεύθυνση, δηλαδή η ΑΓΕΤ να μην καίει το απορριμματογενές αυτό καύσιμο – το Περιφερειακό Συμβούλιο, ως το αρμόδιο θεσμικό όργανο, να απορρίψει κάθετα και κατηγορηματικά την καύση αυτού του εναλλακτικού καυσίμου, για την παραγωγή ενέργειας από την τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ για τους λόγους που εκθέτουμε στο υπόμνημα που παραδώσαμε».

Οι εκπρόσωποι των Σωματείων και φορέων είχαν γόνιμη και σε καλό κλίμα συζήτηση και συνεργασία, όπως ανέφερε ο βουλευτής, με την αντιπεριφερειάρχη που εξέφρασε την προσωπική και του Περιφερειακού Συμβουλίου – που δεν είναι γνωμοδοτήσει σ’ αυτή την κατεύθυνση το 2013 – αντίθεσή της και στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη, θα συζητηθεί το θέμα της ΑΓΕΤ και η απόφαση θα είναι τέτοια, που θα αποτελέσει εμπόδιο στην υλοποίηση των σχεδίων της ΑΓΕΤ.
«Στο βωμό του κέρδους, οι πολυεθνικοί όμιλοι δεν λογαριάζουν καν την υγεία των πολιτών και των εργαζομένων της περιοχής που δραστηριοποιούνται», δήλωσε ο Κώστας Στεργίου.

Τέλος, ανέφερε ότι η επίκαιρη ερώτησε που κατατέθηκε για το θέμα προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί, αλλά ο ίδιος ενημερώθηκε από το υπουργείο ότι, λόγω φόρτου εργασίας δεν μπορούσε να παραβρεθεί ο αναπληρωτής υπουργός κ. Φάμελλος και η συζήτηση του θέματος μετατίθεται για την επόμενη εβδομάδα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.