Αντίθετοι στη μεταφορά του στρατοπέδου παραγωγικοί φορείς και πρώην στρατιωτικοί

Επισημάνθηκε σε εκδήλωση παρουσία κόσμου στη Νέα Ιωνία

Αντίθετοι στη μεταφορά της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από τη Ν. Ιωνία σε άλλη περιοχή της χώρας δήλωσαν σε εκδήλωση που έγινε σήμερα το Μεταξουργείο παραγωγικοί φορείς και πρώην στρατιωτικοί, ενώ στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πλήθος υποψηφίων και κόσμου.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο βουλευτής της ΝΔ Χ. Μπουκώρος, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο δήμαρχος Βόλου, πολιτευτές, υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειακοί – δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.

Λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης ορισμένα άτομα από τον χώρο των αντιεξουσιαστών πλησίασαν το «Μεταξουργείο» και έριξαν φέιγ βολάν με συνθήματα όπως «ενάντια σε καραβανάδες, ΝΑΤΟϊκούς, πολεμική βιομηχανία», «σύνταξη στα 18 Στρατό στα 100», «αγώνας ζωής ενάντια στον θάνατο», «είμαστε όλοι πρόσφυγες στη Ν. Ιωνία». Νωρίτερα έγραψαν συνθήματα με μαύρο σπρέι όπως «οι μπίζνες με τον Στρατό γεννάνε πολέμους».
Ο δήμαρχος Αχ. Μπέος κατηγόρησε υποψηφίους δημάρχους και πολιτευτές ότι λένε ψέματα και λαϊκίζουν και κάλεσε τον κόσμο να είναι σε επιφυλακή για να κινητοποιηθεί αν φέρουν πρόσφυγες στο χώρο του στρατοπέδου.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Ν. Ιωνίας Απόστολος Οντόπουλος, που επισήμανε ότι η μεταφορά της Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από την περιοχή θα σημάνει ένα τεράστιο πλήγμα για την τοπική οικονομία, που υπολογίζεται σε 20 εκ. €.
Ο ίδιος δήλωσε ικανοποιημένος που στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και κάτοικοι της Ν. Ιωνίας, που κατανοούν το μέγεθος της καταστροφής που θα επέλθει καταρχήν από τη Ν. Ιωνία και μετέπειτα στην πόλη του Βόλου.
Η σημερινή εκδήλωση του Εμπορικού Συλλόγου ήταν το δεύτερο βήμα μετά την επιστολή στα αρμόδια υπουργεία για να άρουν την απόφαση μετεγκατάστασης της μονάδας και ο κ. Οντόπουλος τόνισε ότι σε περίπτωση που οι φορείς δεν εισακουστούν ούτε απ’ αυτό το βήμα, θα προχωρήσουν σε επόμενες ενέργειες.

Ο πρόεδρος των εμπόρων αναφέρθηκε στις πολιτικές σκοπιμότητες λέγοντας ότι γνώστες των πραγμάτων σε υψηλά ιστάμενες θέσεις κάνουν λόγο για «περίεργη» απόφαση και πρόσθεσε ότι υπονοούν ότι η μετακίνηση της 32 Ταξ.ΠΖΝ σε άλλη περιοχή γίνεται για την οικονομική τόνωσή της, με ισοδύναμα.

Οι άλλοι φορείς
Ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Μπουκώρος ζήτησε να μην υλοποιηθεί ο σχεδιασμός σε βάρος του Βόλου και μετέφερε πληροφορίες για μεταστέγαση στους χώρους του στρατοπέδου σχεδόν 50 επιτελικά στελέχη του ΝΑΤΟ και μέρος της αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας «Κιλκίς».
Ο ίδιος είπε ότι δεν πρόκειται για σοβαρό ισοδύναμο και κάλεσε τους βολιώτες σε ξεσηκωμό.

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη ανέφερε ότι είναι κοινή παραδοχή πως όλοι συμφωνούμε στα αυτονόητα και αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης. Υπενθύμισε τη σύσκεψη που έγινε παρουσία των τοπικών φορέων στο γραφείο του υπουργού Άμυνας και τη δέσμευση για ισοδύναμα και τόνισε ότι αν δεν υλοποιηθεί, η κυβέρνηση θα φανεί για άλλη μια φορά ανακόλουθη.

Μπέος: «Όλοι λένε ψέματα»
Ο δήμαρχος Βόλου Αχ. Μπέος είπε ότι οι υποψήφιοι δήμαρχοι και πολιτευτές που μίλησαν στην εκδήλωση είπαν ψέματα, εκτός από τους πολίτες και λαϊκίζουν, με ουσία μηδέν…
Όπως είπε είναι μια συγκέντρωση που εκφράζει ανησυχία της περιοχής και των εμπόρων, επαγγελματικών και επιχειρηματιών, όμως δεν αποφασίζουμε εμείς, αλλά η κυβέρνηση.
«Αυτό που έπρεπε να γίνει τότε δεν έγινε. Οι εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου έπρεπε να πουν ότι αν πάρετε από δω το στρατόπεδο, δεν ψηφίζουμε και χάνει την πλειοψηφία η κυβέρνηση. Έπρεπε να κάνουν δηλαδή κάτι για την πατρίδα τους και για την πόλη τους. Δυστυχώς όμως αυτό που κοιτάζουν είναι πως θα πάρουν τον μισθό τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο δήμαρχος κάλεσε τους πολίτες να είναι σε εγρήγορση και να είναι ενωμένοι, ώστε αν χρειαστεί να κινητοποιηθούν όλοι μαζί, με πρώτο τον ίδιο, διότι η πληροφόρησή του αναφέρει ότι έγινε σύσκεψη στο υπουργείο και προβλέπεται στο χώρο του «Γεωργούλα» να έρθουν πρόσφυγες, κάτι που θα είναι ταφόπλακα για την περιοχή.

Εγχείρημα του πρώην Α’ ΓΕΕΘΑ και νυν υπουργού
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Μαγνησίας, έφεδρος ταγματάρχης (ΠΖ) Κωνσταντίνος Καραδήμος έκανε λόγο για μια απόφαση που ελήφθη τον τελευταίο χρόνο και είναι εγχείρημα του πρώην Α’ ΓΕΕΘΑ και νυν υπουργού Άμυνας κ. Ευάγγελου Αποστολάκη, που προσπαθεί να μετακινήσει την ταξιαρχία από το Βόλο.
Ο έφεδρος αξιωματικός είπε ότι οι λόγοι που επικαλούνται είναι επιχειρησιακοί, κάτι που είναι θέμα του ΥΠΕΘΑ, αλλά τόνισε ότι σίγουρα η περιοχή θα ζημιωθεί και οι απώλειες θα φανούν μερικούς μήνες μετά την απομάκρυνση του στρατοπέδου.
Ο κ. Καραδήμας, τόνισε ότι κάτι ανάλογο επιχειρήθηκε να γίνει στα Τρίκαλα με τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών, αλλά σύσσωμη η τοπική κοινωνία κατάφερε να αποτρέψει τον σχεδιασμό.

Σχολιάζοντας σημερινές πληροφορίες για απομάκρυνση αρμάτων από το στρατόπεδο, ο έφεδρος αξιωματικός, υπενθύμισε ότι αυτές τις μέρες γίνεται η άσκηση «Ηνίοχος», είπε ότι δεν έχει πληροφόρηση ότι ξεκίνησε η μεταφορά και επανέλαβε ότι είναι ειλημμένη απόφαση του υπουργείο, αλλά δεν γνωρίζει πότε θα ξεκινήσει η μεταφορά.

Να επανεξεταστεί η μεταφορά
Στο γεγονός ότι ο Βόλο θα υποστεί οικονομικό πλήγμα από τη μετεγκατάσταση της ταξιαρχίας αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Βόλου Βασίλης Δερβίσης.
Όπως είπε η προσφορά της ταξιαρχίας στην περιοχή δεν αφορά μόνο την ασφάλεια, αλλά και το κοινωνικό της έργο σε έκτακτες ανάγκες. Επίσης τόνισε ότι πρέπει να ληφθεί μέριμνα από το ΓΕΣ για τους στρατιωτικούς ειδικών κατηγοριών (τρίτεκνους, προστάτες ΑμεΑ κλπ.) προκειμένου να βοηθηθούν.

Την αντίθεσή του στη μετεγκατάσταση εξέφρασε και ο πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Γιώργος Τοσιλιάνης, που ζήτησε να παγώσουν τα σχέδια και η ηγεσία να δει ξανά το θέμα.
Ο ίδιος είπε ότι το λιμάνι του Βόλου είναι ιδανικό για την έδρα των Πεζοναυτών και μάλιστα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει οχηματαγωγά αι αρματαγωγά πλοία του Ναυτικού και να μελετηθεί η μεταφορά τμήματος του Π.Ν. στο Βόλο και το προσωπικό τους να φιλοξενηθεί στο στρατόπεδο ή στην πόλη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.