Απαίδευτη η κοινωνία στην ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών

Επιτυχημένη δράση στο Λύκειο Αγριάς για την ευαισθητοποίηση των μαθητών

Απαίδευτη είναι η κοινωνία και η μαθητική κοινότητα στο θέμα της ανακύκλωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών υπολογιστών, που αποτελεί μία ειδικού τύπου ανακύκλωση. Για το λόγο αυτό, σήμερα το πρωί στο Γυμνάσιο Αγριάς πραγματοποιήθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ανακύκλωση ηλεκτρονικών συσκευών και υπολογιστών, προκειμένου οι μαθητές να μυηθούν στην επανάχρηση υλικών αλλά και στην ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος.

Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και στον Ηλία Κουτσερή ο δρ. Αλέξανδρος Καπανιάρης, συντονιστής του Εκπαιδευτικού Έργου Πληροφορικής, ΠΕ.Κ.Ε.Σ Θεσσαλίας, ο οποίος ήταν και ο εισηγητής ομιλίας με θέμα « Ηλεκτρονικά απόβλητα και ανακύκλωση, περιορίζοντας τη βιομηχανική ρύπανση», τόνισε πως η κοινωνία όχι μόνο δεν γνωρίζει την ανακύκλωση των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών , αλλά δεν ακολουθεί συστηματικά και την ανακύκλωση των γνωστών υλικών, χαρτί, πλαστικό και γυαλί.
“Είναι ένα ζήτημα που ούτε η κοινωνία το γνωρίζει, αλλά ούτε και η μαθητική κοινότητα. Δεν μιλάω γενικά για την ανακύκλωση του χαρτιού, του γυαλιού και του πλαστικού που υπάρχει μία ευαισθητοποίηση και ενημέρωση στο Δημοτικό, στο Γυμνάσιο και το Λύκειο. Μιλάμε για μία πολύ ειδική ανακύκλωση, την ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, οι οποίες είναι και απόβλητα, καθώς έχουν βαρέα μέταλλα και θέλουν ειδική αποσυναρμολόγηση, ειδική διανομή. Είναι μία ειδικού τύπου ανακύκλωση, που δεν είναι τόσο γνωστή στην κοινωνία. Αν και ακόμη στην κοινωνία μας ψάχνουμε να εμπεδώσουμε την ανακύκλωση που έχει σχέση με το γυαλί, το χαρτί και το πλαστικό. Ούτε αυτό είναι δεδομένο, είναι ζητούμενο ακόμη κι αυτό”, επεσήμανε ο ίδιος.
Ο κ. Καπανιάρης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αλλά και της δράσης στο σχολείο της Αγριάς μίλησε με τους μαθητές για την αξία της ανακύκλωσης των ηλεκτρικών και ηλεκτρικών συσκευών, αναφερόμενος τόσο στα προβλήματα, που δημιουργεί η συσσώρευσή του, όσο και στα οφέλη της ανακύκλωσης.
Παράλληλα, ενημέρωσε τους μαθητές για τον τρόπο που μπορούν να ανακυκλώσουν τις εν λόγω συσκευές, που φυσικά δεν πρέπει να πεταχτούν σε ένα κοινό πράσινο κάδο.
“Οτιδήποτε είναι φτιαγμένο από ηλεκτρικό ή ηλεκτρονικό μηχανισμό μπορεί να ανακυκλωθεί από την Ανακύκλωση ΑΕ, τον υπεύθυνο από το νόμο φορέα για την ανακύκλωση αυτών των ειδών στην Ελλάδα. Ο εν λόγω φορέας συλλέγει, αποσυναρμολογεί και να ανακυκλώνει τέτοιου είδους συσκευές. Υπάρχουν σημεία σε καταστήματα ηλεκτρονικών- ηλεκτρολογικών για την εναπόθεση τέτοιου είδους συσκευών και ο πολίτης μπορεί να ενημερωθεί από τη σελίδα του φορέα και να βρει που είναι το συνεργαζόμενο κατάστημα στη γειτονιά του ή στην πόλη του και να πάει για ανακύκλωση τις συσκευές που δεν επιθυμεί”, εξήγησε αναλυτικά ο κ.Καπανιάρης.
Σημείωσε δε πως οι εν λόγω συσκευές περιέχουν βαρέα μέταλλα και πως μπορούν να επιβαρύνουν το σώμα, το δέρμα αλλά και τον υδροφόρο ορίζοντα.
“Πολλές φορές αφήνουμε στο σπίτι ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά συστήματα με την προσδοκία ότι θα τα επισκευάσουμε ή έχουν μία συναισθηματική εμπλοκή με αυτά και μένουν, συσσωρεύονται και δημιουργούν απόβλητα. Θα πρέπει να απεξαρτηθούμε από αυτό το και να καταλάβουμε πως ό,τι δεν λειτουργεί κι ότι αποδεδειγμένα δεν δουλεύει θα πρέπει να ανακυκλώνεται και μάλιστα να ανακυκλώνεται στους ειδικούς χώρους”, τόνισε ο ίδιος και συμπλήρωσε πως η χώρα μας από το 2008 έχει μπει σε αυτή τη διαδικασία ανακύκλωσης, έχει μία ανοδική πορεία, όμως υπάρχουν πολλά ακόμη περιθώρια βελτίωσης, ενώ ανέφερε πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπολογίζεται ότι σε κάθε κάτοικο αντιστοιχούν τέσσερα κιλά απόβλητα.
Να σημειωθεί πως η δράση αυτή στο Γυμνάσιο Αγριάς γίνεται για τρίτη χρονιά και τα παιδιά φέρανε τις παλιές ή και χαλασμένες ηλεκτρικές συσκευές για να τις ανακυκλώσουν και να συμμετάσχουν με αυτό τον τρόπο στην διάσωση του περιβάλλοντος.
Η εν λόγω δράση σχετίζεται και με το τρέχον πρόγραμμα ERASMUS+ με τίτλο «Active, Creative, Enterprising» που, μεταξύ άλλων, έχει στόχο να ενισχύσει εθελοντικές, δημιουργικές, δράσεις μαθητών στην τοπική και ευρύτερη κοινωνία. Υπεύθυνος για την ημέρα ανακύκλωσης ήταν ο καθηγητής Πληροφορικής κ. Τηλέμαχος Μαγαλιός.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.