Απαραίτητη η οριοθέτηση παιδιών και εφήβων

Από τους γονείς, με κατάλληλο τρόπο, για την αποφυγή προβλημάτων

Θέτοντας ερωτήματα γύρω από το μεγάλωμα ενός παιδιού, ένας γονιός ψάχνει να βρει τις δικές του απαντήσεις, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στο δύσκολο έργο, που έχει αναλάβει για μία ζωή και δεν είναι άλλο από την ανατροφή του παιδιού του. Η Ακαδημία Γονέων στον Βόλο, θέλοντας να συμβάλλει ουσιαστικά στην πρόληψη και στην απόκτηση γνώσεων από τους γονείς, πραγματοποιεί σήμερα, Τετάρτη στις 16:00 τη δεύτερη συνάντησή της, όπου θα αναλυθεί το θέμα της οριοθέτησης των παιδιών και των εφήβων από τους γονείς.
Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και στον Ηλία Κουτσερή η ειδικός ψυχικής υγείας κ. Πηνελόπη Αβαγιανού τόνισε πως η οριοθέτηση στα παιδιά είναι απαραίτητη, σύμφωνα πάντα όμως με το χαρακτήρα της κάθε οικογένειας.

Η κ. Πηνελόπη Αβαγιανού, Διδάκτωρ Εξελικτικής Ψυχολογίας και Ψυχολόγος του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος Αχιλλοπούλειου Γενικού Νοσοκομείου Βόλου θα αναλύσει το θέμα «Οριοθέτηση παιδιών & εφήβων: Καταπίεση ή ελευθερία; Ανταμοιβή ή τιμωρία;»

«Λανθασμένη αντίληψη»

Η ίδια εκτός από ειδικός ψυχικής υγείας 20 χρόνια σημείωσε πως είναι και μητέρα τριών παιδιών με τα δύο στην εφηβεία και αυτά είναι θέματα, τα οποία ταλαιπωρούν τους γονείς, τους προβληματίζουν και τους δυσκολεύουν ως προς ποια στάση θα ήταν δόκιμη να κρατήσουν απέναντι στα παιδιά, μέχρι ποιο σημείο θα «τραβήξουν κι αυτοί το σχοινί» κι εάν αυτή η στάση θα είναι βοηθητική ή τιμωρητική.
“Η συντριπτική πλειοψηφία των σύγχρονων γονέων θεωρούν ότι οριοθετώντας τα παιδιά τους, τα τιμωρούν, το οποίο κατά τη γνώμη μας, ως ειδικοί ψυχικής υγείας είναι μία πολύ λανθασμένη αντίληψη . Θα προσπαθήσω να περάσω το μήνυμα ότι όταν οι γονείς οριοθετούν το παιδί και το κάνουν με τον κατάλληλο τρόπο, ουσιαστικά το ανταμείβουν. Ένας άνθρωπος για να αισθανθεί ουσιαστικά ελεύθερος πρέπει να είναι μέσα σε πλαίσια και όρια”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά η κ. Αβαγιανού.
Μάλιστα, η κ. Αβαγιανού μιλώντας για το εάν παίζουν ρόλο τα βιώματα που έχει ένας γονιός αλλά και οι γνώσεις τους στο μεγάλωμα των παιδιών του, ανέφερε πως “Όποιος γίνεται γονιός έχει υπάρξει και γιος και κόρη και βεβαίως η προσωπική μας ιστορία συνεχίζεται και πολλές φορές αναπαράγεται και σε ένα ασυνείδητο επίπεδο μας κάνει να συμπεριφερόμαστε με τον α ή β τρόπο. Αυτό προϋποθέτει μία δουλειά του καθενός με τον εαυτό του, προσωπική και η γνώση παίζει επίσης σημαντικό ρόλο, γιατί δίνουμε εξετάσεις για τα πάντα, για να βγάλουμε ένα δίπλωμα οδήγησης, περνάμε από πανεπιστήμια κτλ, αλλά για έναν τόσο σημαντικό ρόλο, που είναι αυτός του γονιού δεν μας ζητάει κανείς, κανένα χαρτί”.

«Δεν υπάρχουν μαγικά ραβδάκια»

Υπάρχουν όμως κατευθυντήριες οδηγίες ή ένας μπούσουλας στον τρόπο που θα μπορούσε ένας γονιός να μεγαλώσει σωστά το παιδί του;
“Μπούσουλας και οδηγός και μαγικά ραβδάκια δεν υπάρχουν γιατί ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, η κάθε ιστορία είναι μοναδική και η κάθε οικογένεια, η σύστασή της είναι μοναδική. Υπάρχουν γενικά πλαίσια και γενικές συμβουλές, τις οποίες όμως ο κάθε γονιός θα τις προσαρμόσει ανάλογα με τον χαρακτήρα του με τα πιστεύω του. Το σημαντικό στην οριοθέτηση δεν είναι να είναι ίδια τα όρια σε όλους, δεν μπορούμε να πούμε στους γονείς ότι έχετε έναν έφηβο γιο ή κόρη και πρέπει να γυρνάει σπίτι μέχρι τις 10 το βράδυ. Κάποιος μπορεί να θεωρεί ότι το 11 είναι μια χαρά, κάποιος να θεωρεί ότι το 9 είναι το σωστό χρονικό όριο. Το σημαντικό είναι να μπαίνουν όμως τα όρια, να μπαίνουν με ένα σταθερό τρόπο με έναν κοινό τρόπο από τους δύο γονείς και να αντανακλούν και το μενταλιτέ της οικογένειας”, υποστήριξε η ίδια.
Επεσήμανε ωστόσο πως υπάρχουν γονείς που ζητούν τη βοήθεια και των ιατρών στο Παιδοψυχιατρικό Τμήμα του Νοσοκομείου, όμως για να φτάνουν οι γονείς σ’ αυτό το σημείο, έχουν ήδη εμφανιστεί σοβαρά προβλήματα.
Γι’ αυτό η κ. Αβαγιανού τόνισε πως η λογική της Ακαδημίας Γονέων δεν είναι η θεραπεία, αλλά η πρόληψη κι αυτό προσπαθούν να πράξουν με τις συναντήσεις και τις ομιλίες που διοργανώνουν.
Η εν λόγω συνάντηση της Ακαδημίας Γονέων θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη, 16:00-18:00 στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα.

Κάλεσμα της «Ακαδημίας Γονέων»,
σε γονείς και κάθε ενδιαφερόμενο

Στον Βόλο υπεύθυνοι της Ακαδημίας Γονέων, είναι ο Αλέξανδρος Γ. Καπανιάρης Περιφερειακός Συντονιστής Εκπαίδευσης (ΠΕ86) και ο Αντώνης Πλαγεράς, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού του Κ.Ε.Σ.Υ. Λάρισας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας.
Σημειώνεται ότι όλες οι προγραμματισμένες ομιλίες πραγματοποιούνται με τη συνδιοργάνωση, του Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Θεσσαλίας, της «Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.), της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείου Παίδων Π. & Α. Κυριακού», της Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής, σε συνεργασία με τον Επιστημονικό Οργανισμό “Μαζί για την Εφηβική Υγεία” και τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ), καθώς και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΕΚΠΑ “Στρατηγικές Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας” και το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα SELMA.
Το πρόγραμμα, πραγματοποιείται με την υποστήριξη και συμμετοχή, της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Βόλου.
Η «Ακαδημία Γονέων», έχει ως στόχο την ενημέρωση και στήριξη των γονέων σε θέματα συμπεριφοράς και υγείας σχετικά με την παιδική και κυρίως εφηβική ηλικία.
Ως χώρος συναντήσεων έχει οριστεί το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα, Διεύθυνση: Νότια Πύλη, 38334, Βόλος. Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων για το ολοκληρωμένο πλαίσιο των ομιλιών, θα γίνονται ηλεκτρονικά στην φόρμα http://meid1.com/139e3d, και στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η συμμετοχή όσων ακόμη επιθυμούν, είναι ελεύθερη και μπορεί να γίνει και χωρίς καταγραφή της συμμετοχής.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.