Απέχουν οι δικηγόροι του Βόλου από την παροχή νομικής βοήθειας

Λόγω καθυστέρησης στην καταβολή αμοιβών σε περίπου δύο χρόνια…

Απόφαση για αναστολή έκδοσης γραμματίων για υποθέσεις νομικής βοήθειας, έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, επικυρώνοντας την απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας.
Οι δικηγόροι διαμαρτύρονται λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στις αμοιβές των υπηρεσιών νομικής βοήθειας, κατά μέσο όρο, δύο περίπου χρόνια…
Η απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου αναφέρει ότι αποφασίστηκε η αναστολή έκδοσης Γραμματίων Προείσπραξης σε υποθέσεις νομικής βοήθειας, ενώπιον του Μονομελούς, Τριμελούς και Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπως και στην ανάκριση (με εξαίρεση τις υποθέσεις όπου υπάρχει κίνδυνος παραγραφής 18μηνο ή συνοδεία) από 1 ως 15 Οκτωβρίου 2020.
«Η απόφαση αυτή λήφθηκε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρατηρούνται από την υπέρμετρη καθυστέρηση στην εκκαθάριση και καταβολή αμοιβών υπηρεσιών νομικής βοήθειας, που πλήττουν καίρια τους συναδέλφους που χειρίζονται σχετικές υποθέσεις και εν τέλει υπονομεύουν τον θεσμό της Νομικής Βοήθειας», τονίζει ο Δικηγορικός Σύλλογος.
Σημειώνεται ότι οι δικηγόροι, για να προσφέρουν νομική βοήθεια και να γίνει ένα δικαστήριο, πληρώνουν από την τσέπη τους μέρος του παραβόλου, που κυμαίνεται, ανάλογα με το δικαστήριο, από μερικές εκατοντάδες, μέχρι και πάνω από 1000 € και παίρνουν τα χρήματά τους πίσω κατά μέσο όρο μετά από δύο χρόνια, όπως αμείβονται για τις υπηρεσίες νομικές βοήθειας.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος σημειώνει ότι:

1. Η εφαρμογή δεν θα επιτρέπει την έκδοση Γραμματίων Νομικής Βοήθειας, μέσω του Portal.olomeleia.gr.
2. Η Υπηρεσία του Συλλόγου θα επιτρέπεται να εκδίδει Γραμμάτια Νομικής Βοήθειας, μετά από έγκριση των αρμοδίων οργάνων του Συλλόγου, στις παραπάνω εξαιρετικές περιπτώσεις.
3. H εν λόγω απόφαση αφορά όλες τις περιπτώσεις που υπάγονται στη νομική βοήθεια ν.3226/2004 και άρθρου 340 ΚΠΔ (αυτεπάγγελτοι διορισμοί).

4. Η εν λόγω απόφαση αφορά τις δίκες που ξεκινούν την 1.10.2020 και εφεξής και όχι τις ήδη εκκρεμείς δίκες.

5. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 61 του Κώδικα Δικηγόρων ο δικηγόρος για την παράστασή του ενώπιον δικαστηρίων και δικαστών και για κάθε στάδιο της δίκης οφείλει, στο πλαίσιο της υποχρέωσης του για προκαταβολή εισφορών, να καταθέτει το σχετικό γραμμάτιο, άλλως προβλέπονται συγκεκριμένες δικονομικές και άλλες συνέπειες.
Κατόπιν αυτού, καλούνται οι κ.κ. Συνάδελφοι να ζητούν αναβολή της συζήτησης των σχετικών δικών, λόγω της αντικειμενικής τους αδυναμίας να προσκομίσουν τα προβλεπόμενα γραμμάτια προκαταβολής εισφορών, όπως έχουν εκ του νόμου υποχρέωση, εξαιτίας της μη έκδοσης των γραμματίων αυτών από τον Δ.Σ.Β.
6. Ανάλογα με τις εξελίξεις στο ζήτημα της εκκαθάρισης και καταβολής των αμοιβών υπηρεσιών νομικής βοήθειας, ο Σύλλογος θα αποφασίσει, προσεχώς, για την χρονική παράταση ή μη της σχετικής απόφασης , την τυχόν διεύρυνσή της και σε άλλες υποθέσεις νομικής βοήθειας κλπ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.