Απευθείας αναθέσεις και στη σύζυγο του εργολάβου!

Ανέλαβε δεκάδες προμήθειες υλικών ύψους 52.750 ευρώ

Με το γνωστό χυδαίο ύφος για το οποίο πλέον καλείται να καταβάλει αποζημιώσεις σε πολίτες για συκοφαντική δυσφήμηση (όπως στην περίπτωση πρόσφατα των μελών της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας) απάντησε για ακόμη μία φορά ο Δήμος Βόλου στο αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Μαγνησία» για τον «δημοτικό εργολάβο», ο οποίος αποδεικνύεται «πρωταθλητής» στις απευθείας αναθέσεις από τον ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ ωσάν να μην υπάρχουν άλλοι εργολάβοι που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας.

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις εξέδωσε, μακροσκελή μεν χωρίς απαντήσεις δε, ανακοίνωση δύο ημέρες μετά από το δημοσίευμα αναφέροντας πως όλα έγιναν νόμιμα! Το ζήτημα όμως στην προκειμένη περίπτωση και ο στόχος του δημοσιεύματος ήταν να αποκαλύψει την κατάχρηση μιας νόμιμης κατά τα άλλα διαδικασίας που χρησιμοποιείται στον δημόσιο τομέα για την κάλυψη έκτακτων αναγκών, προκειμένου να προβεί σε πλήθος απευθείας αναθέσεις σε φίλο εργολάβο του Δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου.

Τα ερωτήματα που τίθενται έχουν να κάνουν με την εύνοια που γνωρίζουν συγκεκριμένοι εργολάβοι και προμηθευτές που σχετίζονται με πρόσωπα της Δημοτικής Αρχής Βόλου έναντι άλλων εργολάβων και επιχειρηματιών της πόλης, οι οποίοι ενδεχομένως να είναι ουσιαστικά αποκλεισμένοι από τις προμήθειες είτε για πολιτικούς ή άλλους λόγους. Ερώτημα είναι επίσης, το αν τα κόστη των προϊόντων που προμηθεύονται με απευθείας ανάθεση ανταποκρίνονται στις τιμές της αγοράς. Ο ισχυρισμός περί «πρόχειρου διαγωνισμού» που προβάλει στην απάντησή του ο Δήμος Βόλου δεν ισχύει, αφού πρόχειρος διαγωνισμός σημαίνει ανοιχτός δημόσιος μειοδοτικός διαγωνισμός. Στην προκειμένη όμως περίπτωση, πρόκειται για απευθείας ανάθεση ύστερα από τυπικές προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στις οποίες παραδόξως η συγκεκριμένη επιχείρηση ανταποκρίνεται με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα απ’ ότι άλλες επιχειρήσεις.

«Πρόχειρος διαγωνισμός» μεταξύ συζύγων

Σε δύο περιπτώσεις ωστόσο είναι τόσο αδέξιοι οι χειρισμοί τους που προκαλούν γέλωτα, καθώς επιχειρούν να προσδώσουν εικόνα «ανταγωνισμού» για την προμήθεια υλικών συγκεντρώνοντας δύο προσφορές από άτομα που είναι σύζυγοι! Πιο συγκεκριμένα με την υπ’ αριθμόν 16437/ΠΡ2348 απόφασή του (ΑΔΑ: ΨΘΡΓΟΚ6Υ-ΓΞ6) ο πρόεδρος του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Γιώργος Βλιώρας αναθέτει την προμήθεια υλικών θέρμανσης με εργασία αποκατάστασης και επισκευής βλαβών στο δίκτυο θέρμανσης του Δημοτικού Ωδείου Βόλου ύψους 8.600,18 ευρώ με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα τιμή μεταξύ δύο προσφορών που, κατά σύμπτωση όπως μπορεί κανείς να ισχυριστεί, υπέβαλαν δύο σύζυγοι ο Γιώργος Ραΐδης και η Σοφία Μπολούτσου! Παρόμοια περίπτωση και η υπ’ αριθμόν 4520/ΠΡ548 απόφαση του κ. Βλιώρα (ΑΔΑ: ΩΤΡΜΟΚ6Υ-ΗΤΝ) για την επισκευή κεντρικού λέβητα φυσικού αερίου του Μεταξουργείου κόστους 2.480 ευρώ, με την οποία αναθέτει την εργασία στον Γιώργο Ραΐδη λαμβάνοντας υπόψη του και πάλι δύο μόνο προσφορές που υπέβαλαν οι δύο σύζυγοι.

Αν και οι διαδικασίες κρίνονται νόμιμες από την διοίκηση του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ δεν ισχύει το ίδιο για την ηθική υποχρέωση και την πολιτική δέσμευση που με πομπώδεις δηλώσεις ανέλαβε πριν από τέσσερα χρόνια η Δημοτική Αρχή του Αχιλλέα Μπέου να αντιμετωπίζει με ισονομία όλους τους πολίτες αλλά και τους επιχειρηματίες της περιοχής, πεδίο στο οποίο δεν φαίνεται να παίρνει «προβιβάσιμο» βαθμό κρίνοντας από τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα στη «Διαύγεια».
Σήμερα αποκαλύπτουμε ότι η επιχείρηση της συζύγου του εργολάβου στον οποίο αναφερθήκαμε προχθές έχει αναλάβει προμήθειες από τον ίδιο Οργανισμό όπου αναδείχτηκε «πρωταθλητής» ο σύζυγός της, με απευθείας αναθέσεις ύψους 52.750 ευρώ. Πρόκειται για επιχείρηση εμπορίας ειδών θέρμανσης στη Νέα Ιωνία, απ΄όπου ο Οργανισμός με συνολικά 21 αναθέσεις προμηθεύτηκε υλικά για μικροεργολαβίες πολλές εκ των οποίων εκτελούσε (πάλι με απευθείας ανάθεση) ο σύζυγός της! Ο αριθμός των αναθέσεων βέβαια και το ποσό που αντιστοιχεί σε αυτές θα έχει μεγαλύτερη αξία αν συγκριθεί με αντίστοιχες αναθέσεις σε ομοειδείς επιχειρήσεις της πόλης μας, στοιχεία τα οποία η διεύθυνση της εφημερίδας προτίθεται να δημοσιεύσει εφόσον της διατεθούν από τη διοίκηση του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ. Από την έρευνα που πραγματοποιήσαμε εμείς πάντως δεν προκύπτει αντίστοιχος αριθμός απευθείας αναθέσεων σε άλλη επιχείρηση του κλάδου από την περιοχή μας.
Αναφορά στην Εισαγγελία και τους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης

Τις προηγούμενες ημέρες σύσσωμη η αντιπολίτευση ζήτησε μέσω του «Ράδιο Ένα 102,5» την δημοσιοποίηση των στοιχείων για τις απευθείας αναθέσεις στις οποίες έχει προβεί η Δημοτική Αρχή Βόλου. Ανεξάρτητα από το αν θα ικανοποιηθεί το αίτημά τους στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, την επόμενη εβδομάδα ο εκδότης της εφημερίδας «Μαγνησία» θα καταθέσει τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του και αφορούν στον ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου υπό τη μορφή αναφοράς που θα κοινοποιηθεί και στους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης προς διερεύνηση τυχόν ποινικών ή πειθαρχικών ευθυνών τόσο των υπηρεσιακών παραγόντων όσο και των πολιτικών τους προϊσταμένων.

Η απάντηση του Δήμου Βόλου
Σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Δήμος Βόλου σε απάντηση του δημοσιεύματος της «Μαγνησίας» αναφορικά με τις απευθείας αναθέσεις σε εργολάβο φίλο του Αχιλλέα Μπέου αναφέρει πως «δεν πρόκειται για απ’ ευθείας αναθέσεις αλλά για πρόχειρους διαγωνισμούς, στους οποίους μπορεί να λάβει μέρος όποιος εργολάβος επιθυμεί, κάτι που σκόπιμα και με πρόδηλο δόλο της συκοφαντίας, αποκρύπτει ο συντάκτης.

Επί της ουσίας τώρα για τα ανούσια που “καταγγέλλει”: Σε ό,τι αφορά τον ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ, από όλες αυτές τις αναθέσεις που αναφέρει το 95% είναι με την διαδικασία της ανάρτησης στο διαδίκτυο και την επιλογή από υπαλλήλους της φθηνότερης προσφοράς, ενώ μόλις το υπόλοιπο 5% είναι απευθείας αναθέσεις οι οποίες αφορούσαν βλάβες σε αθλητικές εγκαταστάσεις που έχριζαν άμεσης αποκατάστασης λόγω επικινδυνότητας.
Όσον αφορά για τον αν ζημιώθηκε ο Οργανισμός πρέπει να τονισθεί ότι όταν παραλάβαμε το Σεπτέμβριο του 2014 υπήρχε ένα ταμείο 200.000€ (ούτε δηλαδή το εκ του νόμου προβλεπόμενο αποθεματικό για μία μισθοδοσία των υπαλλήλων) με ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 800.000€. Και σήμερα έχουμε ταμείο 2.000.000€ με μηδέν ληξιπρόθεσμα ενώ έχουμε “καθαρίσει” και το σύνολο παλιών “αμαρτιών” των πρώην οργανισμών καλλιτεχνικού, αθλητικού, εκπαίδευσης, από οφειλές σε εργαζόμενους και τρίτους. Ο Οργανισμός με σχεδόν την μισή, 5 εκ. δηλαδή έναντι των 8 εκ. του τότε, χρηματοδότηση από το Δήμο επιτελεί πολλαπλάσιο έργο, που έχει αναγνωριστεί από το σύνολο των δημοτών αλλά και Πανελληνίως.

Σε ό,τι αφορά τις αναθέσεις για τα σχολεία σημειώνουμε ότι: για δαπάνες εργασιών μέχρι 2.934,70€ πραγματοποιούνται από τους Διευθυντές των σχολείων αφού προηγουμένως έχουν πραγματοποιήσει έρευνα αγοράς και συλλογή προσφορών.

Για δαπάνες άνω των 1.000 ευρώ πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 38 του Νόμου 4412/2016 και έλεγχο νομιμότητας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και για δαπάνες μέχρι 1.000 ευρώ σύμφωνα με την ΚΥΑ 13172/1995 και επίσης έλεγχο νομιμότητας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Να σημειώσουμε τέλος ότι οι πρόεδροι στων Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ουδεμία σχέση έχουν με αναθέσεις, αφού αυτές επικυρώνονται από τα ΔΣ των επιτροπών.
Κλείνοντας, μια συμβουλή προς τους αυτο-διοικητικούς, γιατί εμείς κομματικούς δεν έχουμε,” αντιπάλους”: Επειδή μας αρέσουν οι δύσκολοι αγώνες βρείτε καλύτερα ” εργαλεία” από αυτά που χρησιμοποιείτε! Τα συγκεκριμένα μόνο γέλιο και σαρκασμό προκαλούν και σε κάποιους και θλίψη για την κατάντια κάποιων ΜΜΕ στο Βόλο. Αν και η αλήθεια είναι ότι η γενικότερη παρουσία τους δεν είναι και να αναδειχθεί από κάποιο αξιοπρεπέστερο και με στοιχειώδη έστω αξιοπιστία Μέσο. Όμοιος ομοίω αεί πελάζει και η Νατάσσα και ο Γαργάλας και από κοντά η Νάνσυ στον…Καρεκλίδη!»

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.