Από οχτώ έως… δεκαπέντε χρόνια το νέο Δικαστικό Μέγαρο Βόλου

«Αν πάνε όλα καλά», σύμφωνα με τον πρόεδρο των δικηγόρων Λ. Γαϊτάνη

Σε οκτώ χρόνια στην καλύτερη…, με 15 χρόνια στη χειρότερη περίπτωση, εκτιμά ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, ότι η πόλη θα αποκτήσει νέο Δικαστικό μέγαρο, αν όλα πάνε καλά και δεν υπάρξουν αναβολές και εμπλοκές, σχεδόν 100 χρόνια από τότε που παραδόθηκε σε λειτουργία το υπάρχον, δηλαδή… το 1930!
Μιλώντας στο «Ράδιο Ένα» ο Λάζαρος Γαϊτάνης, είπε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος επικροτεί τη λύση κατασκευής του Δικαστικού μεγάρου, εφόσον το έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, και ζητάει να γίνει το συντομότερο δυνατόν.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου δήλωσε ότι οι διαδικασίες αλλαγής χρήσης του οικοπέδου που θα επιλεγεί και κατασκευής του νέου κτιρίου, μπορεί να πάρουν λίγα χρόνια, στην καλύτερη περίπτωση και στη χειρότερη σε 15 χρόνια.
Ο κ. Γαϊτάνης δήλωσε ότι εδώ και 20 χρόνια δεν έγινε το παραμικρό και το υπάρχουν Δικαστικό Μέγαρο άρχισε να λειτουργεί το 1930, δεν είναι λειτουργικό και η πόλη πρέπει να έχει ένα Δικαστικό Μέγαρο μετά από σχεδόν 100 χρόνια…

«Εμείς δεν είμαστε χωροθέτες»
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου δήλωσε ότι ήταν προετοιμασμένος ότι θα γίνει η συνάντηση του βουλευτή με τον υπουργό Δικαιοσύνης, διότι ο κ. Μεϊκόπουλος είχε ζητήσει πληροφορίες από τον ίδιο για το στάδιο που βρίσκεται η υπόθεση, μετά την παραίτησή του από την άτυπη επιτροπή εργασίας για το Δικαστικό Μέγαρο.
Όσον αφορά στην επιλογή οικοπέδου, δήλωσε ότι «εμείς δεν είμαστε χωροθέτες. Η λύση στο υφιστάμενο μέγαρο που θα την ήθελαν για δικούς τους λόγους πολλοί δικηγόροι, έχει εγκαταλειφθεί από το 2008, διότι μπλοκαρίστηκε από την Εφορία Νεωτέρων Μνημείων και η πρόταση του αντιδημάρχου Γ. Στάμου, επί δημαρχίας Αλ. Βούλγαρη για προσθήκη γυάλινου κτιρίου στο πίσω μέρος με πρόσοψη στην οδό Κουταρέλια, έχει αποκλειστεί από τη «Θέτις Κατασκευαστική», υπενθύμισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου.

Τα προτεινόμενα οικόπεδα
Τα δύο από τα τρία προτεινόμενα οικόπεδα, που είχαν επιλεγεί το 2014 από τοπική επιτροπή φορέων και προτάθηκαν στο υπουργείο, βρίσκονται στη διασταύρωση των οδών Γιάννη Δήμου με χείμαρρο Άναυρο (4,5 στρ.), το δεύτερο, που είναι κοντά στο πρώτο είναι Γιάννη Δήμο με Οδ. Ελύτη, που είναι το μεγαλύτερο (5,5 στρέμ.), ενώ το τρίτο οικόπεδο βρίσκεται στην οδό Λορ. Μαβίλη με Κρήτης, κοντά στον περιφερειακό, έκτασης περίπου 4 στρεμ., για το η επιτροπή αποφάνθηκε ότι δεν βρίσκεται σε δεσπόζουσα θέση.
Εάν επιλεγεί οικόπεδο, με τη συναίνεση του Δήμου Βόλου, καθώς τα οικόπεδα είναι χαρακτηρισμένα για χώρους αθλοπαιδιών, θα πρέπει να γίνει μεταβίβαση στο υπουργείο Δικαιοσύνης και αλλαγή του σχεδίου πόλης, που σημαίνει ότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια, αλλά θα γίνει το βασικό βήμα για να αποκτήσει κάποια στιγμή ο Βόλος νέο Δικαστικό μέγαρο, δήλωσε ο κ. Γαϊτάνης.

Το ιστορικό της υπόθεσης
Ο Λάζαρος Γαϊτάνης υπενθύμισε ότι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, που φέρεται από την ανακοίνωση του βουλευτή Μαγνησίας, να έχει πραγματοποιήσει σύσκεψη στο υπουργείο για τις κτιριακές υποδομές, είχε ζητήσει από το τέλος Νοεμβρίου που είχε γίνει η δεύτερη και τελευταία σύσκεψη της άτυπης επιτροπής, να στείλει η Διοίκηση του Πρωτοδικείου Βόλου, έγγραφο προς τον υπουργό και τον γενικό γραμματέα με το οποίο θα ζητούσε να έρθουν εκπρόσωποι των «Κτιριακών Υποδομών» στο Βόλο, για να επιλέξουν οικόπεδο. «Ενώ το έγγραφο αυτό εστάλη στις 19 Δεκεμβρίου 2016, φτάσαμε στον Μάρτιο του 2017 και δεν υπήρξε καμία ένδειξη επίσκεψης εκπροσώπου του υπουργείου στο Βόλο. Αναγκάστηκα λοιπόν να στείλω την πρώτη επιστολή προς τον υπουργό και τον Γ.Γ., προειδοποιώντας τους ότι θεωρώ ότι αποτελεί κοροϊδία για τον κόσμο», δήλωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ.Β.
Σύμφωνα με τον κ. Γαϊτάνη, όταν πέρασε ακόμη ένας μήνας και δεν έγινε τίποτα, αναγκάστηκε να υποβάλει, στις αρχές Μαΐου, την παραίτησή του από την άτυπη επιτροπή εργασίας για το Δικαστικό Μέγαρο, μιλώντας για εμπαιγμό της τοπικής κοινωνίας.

«Αναμένουμε τους εκπροσώπους
των “Κτιριακών Υποδομών”»
«Την ίδια μέρα μου τηλεφώνησε ο Γ.Γ. του υπουργείου που ήταν αυτοκριτικός, παραδέχτηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση και είπε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες. Ταυτόχρονα μου είπε τηλεφωνήσει ο κ. Μεϊκόπουλος, μέσω του γραφείου του, ζήτησε πληροφορίες για το που βρίσκεται το θέμα και αντιλαμβάνομαι την κίνηση που γίνεται, που είναι προς τη θετική κατεύθυνση», δήλωσε ο κ. Γαϊτάνης.
Ο ίδιος είπε ότι αναμένει στο Βόλο εκπροσώπους των «Κτιριακών Υποδομών» που καθυστέρησαν ένα εξάμηνο και από τα οικόπεδα που έχουν υποδειχτεί (τρία έχουν αξιολογηθεί από την τοπική επιτροπή φορέων το 2014) ή όποια άλλα μπορούν να υποδειχτούν με βασική προϋπόθεση να παραχωρηθούν δωρεάν, να επιλεγεί ένα, για να προχωρήσει η διαδικασία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.