Από τις 2 Ιουνίου ανεστάλη η άδεια διάθεσης αποβλήτων από την Τρίπολη στον ΧΥΤΑ!

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν.Μαγνησίας, Γιώργος Πράττος.
Με καθυστέρηση 50 ημερών, θυμήθηκε η διοίκηση του ΣΥΔΙΣΑ να το ανακοινώσει!

Με απόφαση του Δ.Σ. του ΣΥΔΙΣΑ που συνεδρίασε εκτάκτως, από τις 2 Ιουνίου και αναρτήθηκε σήμερα στη «Διαύγεια», έχει ανασταλεί η άδεια διάθεσης αποβλήτων της εταιρίας «ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΤΙΡΥΠΑΝΣΗΣ – ANSY A.E.» για την μεταφορά και απόρριψη αποστειρωμένων ΕΑΑΜ, στον ΧΥΤΑ Βόλου, τη στιγμή που τη Δευτέρα, μετά από αίτημα μειοψηφιών και ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων, συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα.

Όπως αναφέρεται στην περίληψη της απόφασης, σε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, αφού ο πρόεδρος Γιώργος Πράττος τόνισε ότι με την υπ’ αριθ. 1/2016 απόφαση του Δ.Σ του Συνδέσμου εγκρίθηκε το αίτημα της εταιρείας «ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΤΙΡΥΠΑΝΣΗΣ – ANSY A.E.», για την διάθεση των αποβλήτων της, με κωδικό ΕΚΑ Ευρωπαϊκού Καταλόγου Αποβλήτων 190203, από την Μονάδα Διαχείρισης ΕΑΥΜ που εδρεύει στη ΒΙ.ΠΕ Τρίπολης στο Χ.Υ.Τ.Α. Π.Σ. Βόλου.
Μετά από την καταγγελία που κατατέθηκε στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η τελευταία αμφισβητεί – μέσω του με αριθμό πρωτ.: 4991/31-05-2016 σχετικού εγγράφου της – την νομιμότητα της παραπάνω απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου.

«Στο πλαίσιο αυτό και ανεξάρτητα από την βασιμότητα της άποψης της παραπάνω Υπηρεσίας για το συγκεκριμένο ζήτημα (την οποία κατ΄ αρχήν αμφισβητούμε), κρίνω σκόπιμο, μέχρι να εξεταστεί λεπτομερώς το θέμα που προέκυψε, από νομική και διοικητική άποψη, να ανασταλεί η άδεια διάθεσης αποβλήτων της ANSY A.E. στον ΧΥΤΑ ΠΣ Βόλου», είπε ο πρόεδρος στη διάρκεια της συνεδρίασης.
Όπως ανέφερε, η σχετική έγκριση εναπόθεσης αποβλήτων είναι αορίστου χρόνου και ελεύθερα ανακλητή, κατά την απόλυτη κρίση των αρμοδίων οργάνων του Συνδέσμου και πρότεινε, μέχρι την διαλεύκανση του θέματος που προέκυψε, να ανασταλεί η άδεια διάθεσης αποβλήτων της ANSY A.E. στον ΧΥΤΑ ΠΣ Βόλου.

Μετά τα παραπάνω, το Δ.Σ. του ΣΥΔΙΣΑ αποφάσισε ομόφωνα την αναστολή της άδειας διάθεσης αποβλήτων της ANSY A.E., με κωδικό ΕΚΑ Ευρωπαϊκού Καταλόγου Αποβλήτων 190203 (προαναμεμιγμένα απόβλητα που αποτελούνται μόνο από μη επικίνδυνα απόβλητα), από την Μονάδα Διαχείρισης ΕΑΥΜ, που εδρεύει στη ΒΙ.ΠΕ Τρίπολης στον ΧΥΤΑ ΠΣ Βόλου, μέχρι την πλήρη διευκρίνιση του ζητήματος της τυπικής και διαδικαστικής νομιμότητας της με αριθμό 2 1/2016 Απόφασης του Δ.Σ. του Συνδέσμου.

Πάντως, ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης και μέλος του Δ.Σ. του ΣΥΔΙΣΑ Θόδωρος Τσαλούχας, διαψεύδει ότι παραβρέθηκε στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, αν και προσκλήθηκε, διότι βρισκόταν εκτός Βόλου! Στην απόφαση που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» ο κ. Τσαλούχας, δηλώνεται ως παρών…

Στο μεταξύ, στην γραπτή απάντηση πάντως που είχε δοθεί μετά από σχετική ερώτηση των “6” ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων Βόλου στις 4 Ιουλίου (παρατίθεται ολόκληρη παρακάτω), ο ΣΥΔΙΣΑ δεν αναφέρει τίποτα σχετικά με την απόφαση που υποτίθεται ότι είχε λάβει στις 2 Ιουνίου 2016, παρά μόνο παραθέτει στοιχεία σχετικά με τη νομιμότητα της αποδοχής των εν λόγω αποβλήτων από την συγκεκριμένη εταιρία.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Βόλος 04/07/ 2016
ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
(ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α) Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ Αρ. Πρωτ. 892

Ταχ. Δ/νση: Κωνσταντά 141
Ταχ. Κωδ.:38221 ΠΡΟΣ: Τον κ. Πρόεδρο Δημοτικού
Πληροφορίες:Λεμονής Ψαράς Συμβουλίου Βόλου
Τηλέφ.:2421028568 & 2421027220
Fax:2421027208
e-mail:[email protected]

Θέμα: Απάντηση σε επερώτηση των Δημοτικών Συμβούλων κ. κ. Ελένης Ανδρέου – Μεϊκόπουλου, Ιάσονα Αποστολάκη, Κωνσταντίνου Γαργάλα, Ματθαίου Δραμητινού, Φωτεινής Κοκκινάκη και Ιωάννη Μολοχίδη, Σχετικά με την αποδοχή αποστειρωμένων αποβλήτων υγειονομικών μονάδων της Τρίπολης από τον Χ.Υ.Τ.Α. ΒΟΛΟΥ.

Απαντώντας στην από 06.06.2016 Ιουνίου σχετική επερώτηση, σημείο προς σημείο, επισημαίνουμε τα ακόλουθα :

1. Το Καταστατικό του ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Ν. Μαγνησίας, όπως και η ισχύουσα για την λειτουργία του Χ.Υ.Τ.Α. Π.Σ. Βόλου Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.) περιγράφουν ότι στον εν λόγω Χ.Υ.Τ.Α. διατίθενται αστικά στερεά απόβλητα (Α.Σ.Α.) προερχόμενα από τους Δήμους Βόλου, Αλμυρού, Ρήγα Φεραίου, Ζαγοράς-Μουρεσίου (εκτός Δ.Δ. Μουρεσίου) και του Δ.Δ. Μηλεών του Δήμου Νοτίου Πηλίου.
Όμως, η παραπάνω αναφορά προέλευσης των αστικών στερεών αποβλήτων που διατίθενται στον Χ.Υ.Τ.Α. Π.Σ. Βόλου, δεν συνιστά ρήτρα νομικής απαγόρευσης διάθεσης αποβλήτων που προέρχονται από άλλες περιοχές (καθόσον, σε αυτή την περίπτωση θα χρησιμοποιούσε εκφράσεις των νομικών διατάξεων που προδιαγράφουν την σχετική απαγόρευση, «αποκλειστικά και μόνο», «υποχρεωτικά», «απαγορεύεται ρητά» κλπ.), αλλά περιγράφει ή έστω προδιαγράφει (στη βάση χωροταξικών κριτηρίων του υφιστάμενου περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης αποβλήτων) την συνήθη προέλευση των διατιθέμενων αποβλήτων.
Η άποψη αυτή, επιβεβαιώνεται πλήρως από την απουσία αντίστοιχων απαγορευτικών ρητρών ή αναφορών αποκλειστικότητας στην διάθεση αποβλήτων των υφιστάμενων Χ.Υ.Τ.Α. στην ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία.
Στο πλαίσιο αυτό, δεν τίθεται ζήτημα γενικής νομικής απαγόρευσης διάθεσης αστικών στερεών αποβλήτων που δεν προέρχονται από Δήμους που συμμετέχουν στον ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Ν. Μαγνησίας στον Χ.Υ.Τ.Α. Π.Σ. Βόλου, αλλά ανάγκης ουσιαστικής εξέτασης τυχόν σχετικών αιτημάτων, με βάση τα χαρακτηριστικά κάθε συγκεκριμένης περίπτωσης.

2. Ο Χ.Υ.Τ.Α. Π.Σ. Βόλου δέχεται τον συγκεκριμένο κωδικό αποβλήτων ΕΑΑΜ (190203).
Σχετικά, επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της ισχύουσας περιβαλλοντικής νομοθεσίας (Κ.Υ.Α. οικ. 146163 (Παράρτημα 1, παρ. 4.3.3) «Τα ΕΑΑΜ τα οποία έχουν υποστεί επεξεργασία σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας είναι απόβλητα που προσομοιάζουν με τα οικιακά και διατίθενται σε Χ.Υ.Τ.Α. σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις για την διάθεση στερεών αποβλήτων».
Τα συγκεκριμένα απόβλητα – που παράγονται, κατόπιν επεξεργασίας στην μονάδα αποστείρωσης επικίνδυνων αποβλήτων υγειονομικών μονάδων της ANSY A.E., συνιστούν μη επικίνδυνα πλέον απόβλητα που προσομοιάζουν με τα οικιακά, σύμφωνα με της προβλέψεις της ίδιας νομοθεσίας (Κ.Υ.Α. οικ. 146163 (Παράρτημα 1, παρ. 4.3.3) – δεν απαγορεύεται να διατίθενται από ιδιώτες σε Χ.Υ.Τ.Α. γενικά (σύμφωνα με τις προβλέψεις της ισχύουσας νομοθεσίας (Κ.Υ.Α. Η.Π. 50910/2727/2003), ούτε στον Χ.Υ.Τ.Α. Π.Σ. Βόλου ειδικότερα, ελλείψει σχετικών απαγορευτικών προβλέψεων στην ισχύουσα για την λειτουργία του Χ.Υ.Τ.Α. Π.Σ. Βόλου Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.)

3. Ο κωδικός των συγκεκριμένων αποβλήτων (190203) αναφέρεται ρητά στην με με αριθμ. 1/2016 Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Ν. Μαγνησίας, με την οποία εγκρίθηκε η σχετική Αίτηση της ANΣΥ A.E. για την διάθεση των εν λόγω αποβλήτων στο Χ.Υ.Τ.Α. Π.Σ. Βόλου.

4. Η παραλαβή των εν λόγω αποβλήτων της ANSY A.E. γίνεται σύμφωνα με τις προβλέψεις της ισχύουσας νομοθεσίας, για απόβλητα με τον συγκεκριμένο κωδικό (ΚΥΑ οικ.146163 (Παράρτημα Ι, παρ. 4.3.3).
Τα απόβλητα είναι συσκευασμένα σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ίδιας νομοθεσίας. Κάθε φορτίο συνοδεύεται από δελτίο αποστολής και δελτίο επιτυχούς αποστείρωσης.
Η τυχόν μη τήρηση των προβλέψεων της ισχύουσας νομοθεσίας, για απόβλητα με τον συγκεκριμένο κωδικό (ΚΥΑ οικ.146163 (Παράρτημα Ι, παρ. 4.3.3), εκ μέρους της ANSY A.E. αποτελεί ρητό λόγο για την απαγόρευση διάθεσής τους στον Χ.Υ.Τ.Α. Π.Σ. Βόλου και εν γένει για την ανάκληση της απόφασης έγκρισης διάθεσης αυτών, σύμφωνα με τις προβλέψεις της σχετικής , με αριθμό 1/2016, Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. N. Μαγνησίας.

5. Ο ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Ν. Μαγνησίας έχει διενεργήσει δειγματοληψίες και μακροσκοπικούς ελέγχους στα διατιθέμενα από την ANSY A.E. απόβλητα στον Χ.Υ.Τ.Α. Π.Σ. Βόλου.
Στο σύνολό τους, τα αποτελέσματα των πραγματοποιηθεισών δειγματοληψιών – που έγιναν μέσω διαπιστευμένου εργαστηρίου – τεκμηριώνουν την απουσία θετικών στελεχών στην κουγκουλάση σταφυλόκοκκων (αντιπροσωπευτικός δείκτης παθογόνων σε νοσοκομειακά απόβλητα- αρνητικά δείγματα).

Για τον ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΡΑΤΤΟΣ

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.