Αποφάσεις του ΠΘ για εξωστρέφεια, σύνδεση με την κοινωνία και αριστεία

Στην επικύρωση των στρατηγικών του επιλογών για εξωστρέφεια, σύνδεση με την κοινωνία και την αριστεία μέσω τριών αποφάσεων προχώρησε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπως έκανε γνωστό ο Πρύτανης του Ιδρύματος κ. Ζήσης Μαμούρης.

Ειδικότερα, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αποφάσισε:

  1. Την ίδρυση του πρώτου Αγγλόφωνου Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών Ιατρικής από Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τίτλο «Medical Degree, Faculty of Medicine, School of Health Science, University of Thessaly», που θα λειτουργήσει από το Ακαδημαϊκό Έτος 2023-2024.
  2. Το πλαίσιο λειτουργίας της δράσης «Βιομηχανικά Διδακτορικά» μετά από εισήγηση της Δομής Έρευνας, Καινοτομίας και Αριστείας (ΔΕΚΑ).

Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής για την σύνδεση της ακαδημαϊκής έρευνας με την οικονομία και την παραγωγή, η οποία αποτελεί στρατηγικό στόχο του Ιδρύματος. Ο όρος «βιομηχανία» περιλαμβάνει όλες τις παραγωγικές επιχειρήσεις και φορείς στον ευρύτερο τομέα της οικονομίας που συμβάλλουν στην οικονομική και παραγωγική δραστηριότητα και την ανάπτυξη της χώρας.

Μέσα από τη δράση θα υποστηρίζονται τριετή ή τετραετή διδακτορικά προγράμματα βιομηχανικού και παραγωγικού προσανατολισμού, με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μιας επιχείρησης/βιομηχανίας ή ενός νομικού προσώπου δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, εγκατεστημένης στην Ελλάδα.

Βασικός στόχος είναι η δημιουργία ισχυρών δεσμών και συνεργειών μεταξύ του ακαδημαϊκού χώρου και της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την έρευνα, την κοινωνία και την εθνική οικονομία.

  1. Την έγκριση υλοποίησης προγράμματος ενίσχυσης της έρευνας από τη Δομή Έρευνας, Καινοτομίας και Αριστείας, σε δύο επίπεδα:

Α. Χρηματοδότηση της έρευνας νέων μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κατά τον πρώτο χρόνο διορισμού τους στο ΠΘ, μετά από σχετική προκήρυξη και με βασικό κριτήριο αξιολόγησης την αριστεία και την έμφαση στις διεθνείς συνεργασίες και την εξωστρέφεια.

Β. Έγκριση υλοποίησης προγράμματος χορήγησης τριετών υποτροφιών σε υποψήφιους διδάκτορες του Ιδρύματος. Τιμώντας την ιστορική κληρονομιά του τόπου η Δομή Έρευνας Καινοτομίας και Αριστείας του ΠΘ έδωσε την ονομασία «Ρήγας Βελεστινλής» σε αυτές τις υποτροφίες.

Και οι δύο δράσεις στοχεύουν στη δημιουργία προϋποθέσεων ερευνητικής αριστείας, ενώ η συνολική χρηματοδότηση τους από το 2019 έως σήμερα ανέρχεται στο ύψος των 1.300.000 ευρώ που προέρχονται από ίδιους πόρους του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του ΠΘ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.