Απορρίπτει το νομοσχέδιο «Κλεισθένης 1» η ΔΑΣ ΟΤΑ

Η παράταξη του Συλλόγου Εργαζομένων στους Δήμους της Μαγνησίας ΔΑΣ ΟΤΑ απορρίπτει και την παλιά και την νέα μορφή των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στην τοπική διοίκηση και τονίζει ότι οι διοικητικές αναδιαρθρώσεις ούτε έφεραν, ούτε θα φέρουν, βελτίωση της θέσης των εργαζομένων στους δήμους και ανάπτυξη προς όφελος του λαού.
Όπως αναφέρει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο «Κλεισθένης 1» επιδιώκει την προσαρμογή της Τοπικής Διοίκησης στις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης, σε όφελος των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και σε βάρος των εργαζομένων, τόσο στους δήμους, όσο και συνολικότερα τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Σύμφωνα με την παράταξη με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση:
• Μετατρέπει σε ανταποδοτική την υπηρεσία του πρασίνου, φορτώνοντας νέα βάρη στις πλάτες των δημοτών που θα κληθούν να πληρώσουν τη λειτουργία της και ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της. Στρατηγικός στόχος είναι οι πόροι της Τοπικής Διοίκησης να έχουν ως κύρια πηγή τους την ανταποδοτικότητα και την επιχειρηματικότητα και η κρατική χρηματοδότηση να συνεπικουρεί. Σε αυτή την κατεύθυνση διευκολύνεται και η σταδιακή μεταφορά φορολογικών βαρών στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών μέσω της Τοπικής Διοίκησης, την ώρα που οι ΚΑΠ παραμένουν καθηλωμένοι και μειωμένοι κατά 62% έως και το 2021 τουλάχιστον.
• Ενισχύεται με νέο θεσμικό πλαίσιο η επιχειρηματική δραστηριότητα στους Δήμους σε κρίσιμους τομείς όπως η διαχείριση απορριμμάτων και η παραχώρηση δημοτικής ακίνητης περιουσίας σε επιχειρηματικούς ομίλους. Παραμένει το Οικονομικό Παρατηρητήριο και ο Λογαριασμός Εξυγίανσης, το σχέδιο, δηλαδή, συρρίκνωσης υπηρεσιών, επιπλέον φόρων, απολύσεων και ιδιωτικοποιήσεων για τους δήμους που είναι στο κόκκινο.

Η ΔΑΣ ΟΤΑ καταλήγει ότι επιδιώκει την οργάνωση της πάλης για την εναντίωση σε κυβέρνηση και τοπικές αρχές που στηρίζουν τις αντιδραστικές ανατροπές σε συμμαχία με τα εργατικά λαϊκά στρώματα των δήμων, τους ανέργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.