Άριστο ποιοτικά ιπποφαές παράγεται στην περιοχή μας

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Συνεργασία της Γεωπονικής με τον “Βοτανικό Κήπο Μόσχας” και για άλλα βότανα

Μπορεί η Γεωπονική Σχολή του Π.Θ. να πήρε το γενετικό υλικό για την καλλιέργεια ιπποφαούς από τον Βοτανικό Κήπο της Μόσχας, όμως οι κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής μας είναι τέτοιες που δίνουν άριστης ποιότητας προϊόν, που μάλιστα βγαίνει νωρίτερα κατά 1,5 -2 μήνες στην αγορά.
Τα παραπάνω τονίστηκαν σε εκδήλωση που έγινε χθες στη Γεωπονική Σχολή του Π.Θ., παρουσία Ρώσων του Βοτανικού Κήπου της Μόσχας, με τον οποίο υπάρχει συνεργασία και θα προσφέρουν την τεχνογνωσία τους για τη δημιουργία Βοτανικού Κήπου στην Όθρυ, με σκοπό να λάβουν γενετικό υλικό για αρωματικά και φαρμακευτικά φυρά και βότανα που καλλιεργούνται στην περιοχή, ώστε να αποτελέσουν το υλικό για νέες καλλιέργειες.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος και ο δήμαρχος Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης.
Σύμφωνα με τον Χρήστο Λύκα, επίκουρο καθηγητή ανθοκομίας στη Γεωπονική Σχολή του Π.Θ., στην εκδήλωση έγινε παρουσίαση του ιπποφαούς ως καλλιέργεια και παρουσιάστηκε η δραστηριότητα της ομάδας, παρουσία της επιστημονικής επιτροπής από τον Βοτανικό Κήπο της Μόσχας, που αφορά τις δραστηριότητες και πως μπορούν κάποια φυτά που χρησιμοποιούνται εδώ και στη Ρωσία να αποτελέσουν γενετικό υλικό για νέες καλλιέργειες. Τέλος, έγινε παρουσίαση της προσπάθειας για τη λειτουργία Βοτανικού Κήπου στην Όθρυ Αλμυρού.
Ο καθηγητής ανέφερε ότι ο Βοτανικός Κήπος της Ρωσίας είναι αυτός που παρέχει γενετικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε και για ιπποφαές, που καλλιεργεί η ομάδα υπό την επίβλεψη του Π.Θ.
Επίσης αναφέρθηκε στην εκδήλωση που έγινε πρόσφατα στο Ζάππειο από την ομάδα παραγωγών ιπποφαούς, λέγοντας οι εντυπώσεις ήταν άριστες. «Ήταν υποδειγματική η όλη διαδικασία, το να πάρει κανείς κάποιες ποικιλίες από τη Ρωσία, να τις φέρει στην περιοχή και να μεθοδεύσει την μέθοδο καλλιέργειας, μέχρι και την πώληση του προϊόντος», δήλωσε ο καθηγητής ανθοκομίας.
Όπως εξήγησε, το Πανεπιστήμιο βοηθάει την ομάδα παραγωγών, με επιλογή των ποικιλιών και ανθεκτικότητα σε ασθένειες. «Το προϊόν που έχουμε πάρει είναι από τα καλύτερα στον κόσμο και έχει πρωίμιση περίπου 2 μηνών, δηλαδή το ιπποφαές μπορεί να βγει 1,5-2 μήνες πιο νωρίς στην αγορά, τη στιγμή που θεωρούν ότι το προϊόν της περιοχής είναι από τα καλύτερα που έχουν δει». Διευκρινιστικά ανέφερε ότι το προϊόν που παράγεται στην περιοχή μας, είναι άριστο ποιοτικά, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών.

Βοτανικός Κήπος στην Όθρυ
Ο «Βοτανικός Κήπος» που θέλει να φτιάξει το Π.Θ. θα γίνει με τεχνογνωσία των Ρώσων, στους οποίους, στο πλαίσιο της συνεργασίας, θα δοθεί γενετικό υλικό το οποίο χρειάζονται για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν ποικιλίες που δεν έχουν. «Μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχει συνεργασία, ενώ το γενετικό υλικό που θα αναπτυχθεί στην Όθρυ δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. Οι Ρώσοι ενδιαφέρονται για αρωματικά φυτά, βότανα και φαρμακευτικά φυτά της περιοχής», δήλωσε ο κ. Λύκας.
Ο «Βοτανικός Κήπος» του Π.Θ. στην Όθρυ, θα γίνει σε έκταση 60 στρ. που παραχώρησε ο Δήμος Αλμυρού, αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του την άνοιξη του 2017 και, σύμφωνα με τον καθηγητή, υπάρχει προοπτική, αν όλα πάνε καλά, να επεκταθεί.
Η περιοχή επιλέχτηκε γιατί έχει δραστηριότητες, φυσική ομορφιά, δάσος, φαράγγια, δεκάδες σπήλαια, είναι πολύ κοντά στο Βόλο και στον Αλμυρό, δίπλα βρίσκεται η εθνική οδός και έχει βασικές υποδομές (νερό, ηλεκτρικό) και θα είναι μοναδικό σε επίπεδο Θεσσαλίας, εξήγησε ο καθηγητής.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.