Αρνείται να δώσει τα διαθέσιμα ο Δήμος Βόλου στο υπουργείο Οικονομικών

Κατά πλειοψηφία απόφαση για προσφυγή στο ΣτΕ με την ΚΕΔΕ

Με προσφυγή στο ΣτΕ, μαζί με την ΚΕΔΕ, θα απαντήσει ο Δήμος Βόλου, ώστε να μην δώσει στο υπουργείο Οικονομικών τα διαθέσιμα, σύμφωνα με κατά πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου.
Στο θέμα του προσδιορισμού των ενεργειών μετά την έκδοση της υπ’ αριθμ. Υπουργικής Απόφασης, αριθμ.οικ. 2/6748/ΔΛΚ/24-01-2019 (ΦΕΚ Β” 194) του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, σχετικά με την κατάθεση των διαθεσίμων του Δήμου Βόλου σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, αναγνώστηκε έγγραφο του Δήμου ότι αν γίνει αυτό θα είναι αδύνατη η λειτουργία του και επειδή η διάταξη αυτή είναι αντισυνταγματική, ο Δήμος προτείνει την άσκηση του ένδικου μέσου αίτησης ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Λαμβάνοντας το λόγο ο δήμαρχος Αχ. Μπέος τόνισε ότι είναι αδιανόητο μια αριστερή κυβέρνηση να επιβάλει κάτι που δεν τόλμησαν ούτε οι συνταγματάρχες της χούντας. Όπως είπε, είναι λυπηρό η κυβέρνηση να επιβάλουν στους Δήμους να καταθέσουν χρήματα των πολιτών σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, στην οποία το Ελληνικό Δημόσιο κατέχει μόλις το 20% των μετοχών. «Η Δημοτική Αρχή είναι αρνητική και θα κάνει ότι ορίσει η απόφαση του ΣτΕ, στο οποίο θα προσφύγουμε με την ΚΕΔΕ και ζητάμε ομόφωνη απόφαση για να μην καταθέσουμε τα χρήματα του Δήμου», είπε ο δήμαρχος.

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Κώστας Γαργάλας δήλωσε ότι το 2015 η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να καταθέσει σε δύο δόσεις διαθέσιμα ύψους 800.000 € και ρώτησε ποιο είναι το αιτιολογικό σήμερα, αν τα χρήματα εκείνα είναι δεσμευμένα και πόσα είναι τα διαθέσιμα.
Απαντώντας ο Αχ. Μπέος του είπε ότι το 2015 η πατρίδας ήταν στο χείλος του γκρεμού, υπήρχε ενδεχόμενο να φύγουμε από το Ευρώ και «ψ πατριώτες αποφασίσαμε να συμβάλουμε σε ένα προ των πυλών εθνικό δράμα», ενώ διαβεβαίωσε ότι τα χρήματα που κατατέθηκαν ήταν περίπου 600.000 € και δεν είναι δεσμευμένα.
Ο επικεφαλής της ΛΑΣ Απ. Νάνος είπε ότι και την πρώτη φορά η ΛΑΣ ήταν αντίθετη και σήμερα συμφωνεί με την προσφυγή στο ΣτΕ. Όπως είπε, η κυβέρνηση εκβιάζει τους Δήμους να καταθέσουν τα χρήματα για να χρηματοδοτήσει τους επιχειρηματικούς ομίλους. «Λέμε καμία παραχώρηση των αποθεματικών και πλήρη κρατική χρηματοδότηση για το σύνολο των αναγκών των Δήμων», τόνισε.
Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Νίκος Κανελλής δήλωσε ότι πριν και μετά το μνημόνιο η κυβέρνηση επιμένει στο ίδιο πλαίσιο και πρόσθεσε ότι βλέπουμε μια Δημοτική Αρχή που τα έχει βρει με τη Ν.Δ. και συμβούλους που θα είναι υποψήφιοι με το ΠΑΣΟΚ να κάνουν αντιπολίτευση, εννοώντας τον Ν. Χαυτούρα, που κατηγόρησε την κυβέρνηση για το θέμα.

Τελικά, η πρόταση της Δημοτικής Αρχής πέρασε κατά πλειοψηφία, με τον Κ. Γαργάλα να ψηφίζει λευκό.

Ομόφωνα οι προσλήψεις
Επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την πρόσληψη 76 συνολικά ατόμων με οκτάμηνες και δίμηνες συμβάσεις, για την κάλυψη αναγκών του Δήμου.

Δεν απαντάει το υπουργείο
Απαντώντας σε ερώτηση των ανεξάρτητων συμβούλων για το θέμα της καύσης απορριμμάτων από την ΑΓΕΤ και της κατασκευής του εργοστασίου στον ΧΥΤΑ Βόλου, ο δήμαρχος απάντησε ότι η διαπαραταξιακή επιτροπή δεν συστήθηκε, καθώς οι σύμβουλοι των μειοψηφιών απέχουν από τις συνεδριάσεις.
Όσον αφορά στην κατασκευή της ομάδας επεξεργασίας των αποβλήτων, είναι ότι βαδίζει 100% με τον εθνικό σχεδιασμό για την διαχείριση των απορριμμάτων.

Τέλος, ο Αχ. Μπέος κατηγόρησε τους συμβούλους ότι παραπληροφορούν τον κόσμο, είπε ότι στο υπουργείο εστάλη ο φάκελος και υπάρχει αλληλογραφία με τον υπουργό, που όμως δεν έχει απαντήσει και κατέληξε ότι προσδιορίστηκε και σύντομα θα συζητηθεί η αγωγή που κατέθεσε ο ίδιος κατά της ΑΓΕΤ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.