Άρτεμις Τσίτσικα: Πτώση των εμβολιασμών 35- 50% στα παιδιά και 70% στους εφήβους

«Αν δεν κάνουμε τους εμβολιασμούς, θα δούμε στο προσκήνιο ασθένειες που έχουν ξεχαστεί»

Πολλές ήταν οι υποχρεώσεις και οι ανάγκες, που εξαιτίας του εγκλεισμού τις ημέρες του κορωνοϊού,  πήγαν στην άκρη. Μεταξύ αυτών,  ήταν και οι εμβολιασμοί παιδιών και εφήβων με την κ. Άρτεμις Τσίτσικα, Αναπλ. καθηγήτρια Παιδιατρικής -Εφηβικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής και υπεύθυνη των προγραμμάτων της Ακαδημίας Γονέων, να επισημαίνει πως ποσοστό 30-50% των παιδιών και 70% των εφήβων, δεν έκαναν τους απαραίτητους εμβολιασμούς λόγω της καραντίνας.

Η κ.Τσίτσικα,  μιλώντας στο «Ράδιο ΕΝΑ» και στον Ηλία Κουτσερή,  χαρακτήρισε την πτώση των εμβολιασμών το προηγούμενο χρονικό διάστημα,  αναμενόμενη, καθώς οι οδηγίες που είχαν δοθεί, ήταν πως θα έπρεπε να προσέχουμε, μιας και υπήρχε μεγάλη μετάδοση του κορωνοϊού αλλά και άλλων μικροβίων.

Αποτέλεσμα αυτής της εγκράτειας των δύο προηγούμενων μηνών, ήταν και η πτώση στους εμβολιασμούς σε παιδιά και εφήβους. Σύμφωνα με την ίδια, τα ποσοστά της πτώσης είναι τεράστια καθώς το 30-50% των παιδιών και το 70% των εφήβων δεν έκαναν τα απαραίτητα εμβόλια.

«Τώρα είναι ο καιρός να κάνουμε πρόληψη»

« Τώρα πρέπει να αναπληρώσουμε τους εμβολιασμούς. Τώρα πρέπει και μπορούν οι οικογένειες, καθώς είναι μία περίοδος ασφαλής, να βάλουν πρόγραμμα και να προχωρήσουν στους εμβολιασμούς των παιδιών τους. Τώρα είναι ο καιρός να κάνουμε πρόληψη, όπως συστήνει και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών», τόνισε η κ. Τσίτσικα.

Μάλιστα,  ανέφερε πως αν δεν προσέξουν οι οικογένειες και δεν εμβολιάσουν τα παιδιά τους, τότε μπορεί να εμφανιστούν ξεχασμένες ασθένειες, όπως για παράδειγμα πριν από δύο χρόνια που είχε παρατηρηθεί επιδημία ιλαράς.

«Για παράδειγμα ένας έφηβος με ήπια συμπτωματολογία κοκίτη μπορεί να μεταδώσει την ασθένεια στους ηλικιωμένους ή σε εγκύους, σε ευπαθείς ομάδες και πιο μικρά παιδιά. Εμείς που κάνουμε τα εμβόλια προστατεύουμε τους υπόλοιπους, δημιουργώντας τη συλλογική ανοσία. Αν δεν κάνουμε εμείς που μπορούμε τους εμβολιασμούς,  θα δούμε στο προσκήνιο ασθένειες που έχουν ξεχαστεί», υπογράμμισε η Καθηγήτρια, συμπληρώνοντας πως είναι απαραίτητοι οι εμβολιασμοί για κοκίτη, μηνιγγίτιδα, HPV κ.α..

Στο πλαίσιο αυτό των εμβολιασμών, η κ. Τσίτσικα επεσήμανε πως είναι πολύ σημαντικό να συζητηθεί σοβαρά και το θέμα του εμβολιασμού για την εποχική γρίπη. Η ίδια τόνισε πως εάν υπάρξει ένα δεύτερο κύμα covid-19 και συμπέσει με το εποχικό κύμα της γρίπης, τότε ένας ανεμβολίαστος οργανισμός που θα εκτεθεί τυχόν στους δυο ιούς, θα έχει ως αποτέλεσμα και την προσωπική επιβάρυνση αλλά και του συστήματος υγείας. Για το λόγο αυτό, από τώρα πρέπει να αναλυθεί εάν και ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν στις αρχές του φθινοπώρου για την εποχική γρίπη.

Κατάλληλη η περίοδος για το άνοιγμα των σχολείων

Εκτός από το πολύ σημαντικό θέμα του εμβολιασμού,  η κ. Τσίτσικα μίλησε και για το θέμα των ημερών,  που δεν είναι άλλο από την επαναλειτουργία των Δημοτικών Σχολείων.

«Το άνοιγμα των σχολείων είναι μια κατάσταση που μας πάει μπροστά, γιατί ακριβώς μένοντας τόσο καιρό τα παιδιά στο σπίτι, είχε επιπτώσεις και στη δική τους ψυχοκοινωνική λειτουργικότητα, αλλά και στους γονείς του, ενώ επειδή πολλοί γονείς και κυρίως μητέρες δεν πήγαιναν στην εργασία τους εξαιτίας της παρουσίας των παιδιών στο σπίτι, αυτό είχε κι άλλες επιπτώσεις στην οικογένεια. Τα ίδια τα παιδιά χρειάζονται το σχολείο, γιατί είναι ένα περιβάλλον που αναπτύσσουν πολλά πράγματα και δεν έχει να κάνει μόνο με τη μάθηση. Είναι και  η κοινωνικοποίηση, η διάδραση, οι εμπειρίες του σχολείου», εξήγησε η Καθηγήτρια η οποία τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των σχολείων, καθώς και η Επιτροπή των Επιστημόνων γνωμοδότησε θετικά γι’ αυτό.

«Είναι μια περίοδος ασφαλής όσον αφορά το ρυθμό μετάδοσης του Covid, υπάρχει μια καλοσύνη του καιρού, που αυτό ευνοεί κι επίσης έχουμε εκπαιδευτεί να τηρούμε κάποια μέτρα. Βέβαια είναι πιο δύσκολο για τα μικρά παιδιά,  αλλά σίγουρα μπορούμε να τα υποστηρίξουμε, ώστε να λειτουργήσουν με ασφάλεια στο χώρο του σχολείου», τόνισε η ίδια.

Τα μαθήματα της καραντίνας

Τέλος, η κ. Τσίτσικα έκανε λόγο και για τα μαθήματα που πήρε τόσο η οικογένεια όσο και τα παιδιά την περίοδο της καραντίνας, επισημαίνοντας πως μέσα από αυτά τα μέτρα που λήφθηκαν λόγω ανωτέρας βίας, υπήρχαν και θετικά σημεία, όπως η συναισθηματική εγγύτητα της οικογένειας, η καλλιέργεια δεξιοτήτων στα παιδιά αλλά και η ανάπτυξη της αντοχής και της προσαρμοστικότητας. Βέβαια, ανέφερε πως αυτά τα στοιχεία μπόρεσαν να αναδυθούν από οικογένειες, που είχαν ένα υπόβαθρο και μια ποιότητα ζωής, καθώς σε αντίθετη περίπτωση οι συγκρούσεις και η αποξένωση εντάθηκε.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.