«Ας σταματήσουμε την καταναλωτική μανία»

Σε πρόγραμμα Erasmus+ συμμετέχει το 2ο Λύκειο Βόλου

Το 2ο Λύκειο Βόλου συμμετέχει φέτος σε πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο “ ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΜΑΝΙΑ -LET’ S STOP CONSUMPTION FRΕNZY”.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «πολλοί άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται πώς και σε ποιο βαθμό, με την καταναλωτική τους συμπεριφορά, μπορούν να επηρεάσουν την οικονομία, το περιβάλλον και την κοινωνία. Σε έναν κόσμο, όπου η παγκοσμιοποίηση επεκτείνεται συνεχώς, η αύξηση της συνειδητοποίησης των δικαιωμάτων των καταναλωτών είναι ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση της προστασίας, της αυτοπεποίθησης και της κοινωνικής ευθύνης τους. Δεδομένης της ταχείας ανάπτυξης του Διαδικτύου και των κοινωνικών μέσων οι έφηβοι είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από αυτή την έλλειψη ευαισθητοποίησης. Η κατανάλωση δεν είναι απλή οικονομική συναλλαγή. Είναι μια συμπεριφορά και μια κατάσταση ζωής με πολλές σημαντικές διαστάσεις, οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική, ηθική, ανθρωπιστική και περιβαλλοντική.

Στόχοι του έργου μας είναι να αποτρέψουμε τους μαθητές από τη μη βιώσιμη κατανάλωση και να πετύχουμε την ευαισθητοποίηση σχετικά με την καταναλωτική μανία και την επίγνωση ότι η συνεχής κατανάλωση δεν είναι ρεαλιστικός στόχος. Επίσης να διαδώσουμε στους εφήβους την υποσυνείδητη αγάπη για τη φύση. Ο δευτερεύων στόχος μας είναι να κάνουν τους νέους μας να νιώθουν πώς η παραγωγή μπορεί να γίνει με σοφό τρόπο. Για παράδειγμα, οι μαθητές μας θα πρέπει να δουν το στάδιο φύτευσης και το στάδιο ανάπτυξης ενός φυτού. Οι νέοι μας θα πρέπει να δουν τα στάδια ενός προϊόντος μετά την επεξεργασία του στο εργοστάσιο. Πιστεύουμε ότι οι νέοι θα ανακαλύψουν τη δύναμη της φύσης βλέποντας αυτά τα βήματα. Σχεδιάζουμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνική “μαθαίνω κάνοντας / μαθαίνω μέσω της εμπειρίας” κατά τη διάρκεια του προγράμματός μας. Έτσι, οι νέοι θα καταλάβουν ότι δεν είναι σωστό να καταναλώνουν άσκοπα και θα συνειδητοποιήσουν πόσο ευχάριστο είναι να δημιουργούν.

Επιπλέον, στοχεύουμε στην ανάπτυξη της ικανότητας στις ξένες γλώσσες και στη βελτίωση του επιπέδου της ψηφιακής ικανότητας, της επίγνωσης μεταξύ των μαθητών και των εκπαιδευτικών σχετικά με την ποικιλομορφία των ευρωπαϊκών πολιτισμών και γλωσσών και στη βελτίωση των πνευματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, των δεξιοτήτων ομαδικής εργασίας, των δεξιοτήτων επικοινωνίας, στον διαπολιτισμικό διάλογο και στην αύξηση της αίσθησης μιας υπεύθυνης ατομικής προσέγγισης. Το κύριο αποτέλεσμα του προγράμματος θα είναι να προκύψουν άτομα που καταναλώνουν υπεύθυνα και διαθέτουν συνειδητή στάση απέναντι στο περιβάλλον τους σε κάθε είδους θέμα. Το πρόγραμμα θα βοηθήσει τους μαθητές να εξελίξουν τις ικανότητές τους για να ξεπεράσουν την ανεύθυνη κατανάλωση, να προωθήσουν την επιτυχία, αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση, συμμετοχικό πνεύμα, κοινωνική αποδοχή. Οι μαθητές μας θα αναπτύξουν την κατανόηση της ευρωπαϊκής γεωγραφίας, θα αξιολογήσουν και τις απόψεις των άλλων χωρών σχετικά με τον συνειδητό καταναλωτή. Επίσης, θα αναπτύξουν ικανότητες όπως η επικοινωνία, η διαπροσωπική συνεργασία, ο προγραμματισμός και η επίλυση προβλημάτων, οι δυνατότητες διερεύνησης και χειρισμού δεδομένων. Θα χρησιμοποιήσουν ένα ευρύ φάσμα εργαλείων ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών) για να μοιραστούν το έργο τους και να επικοινωνήσουν μεταξύ τους.

Τέλος, το πρόγραμμα θα βοηθήσει τους μαθητές με πολλούς τρόπους, όπως: πρόληψη του κοινωνικού αποκλεισμού, εκμάθηση ξένων γλωσσών, καλλιέργεια εθνικής και διεθνούς συνείδησης. Θα συμμετάσχουν στην επίλυση των προβλημάτων και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του 21ου , θα αφιερωθούν στην εξεύρεση λύσεων για κοινωνικά προβλήματα, θα αποτελέσουν παράγοντες κοινωνικής αλλαγής σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο που αντιμετωπίζει αναταραχή και αποσύνθεση των ηθικών αξιών.
Η διάρκεια του προγράμματος είναι 24 μήνες συνολικά (2018-2020) με ημερομηνία έναρξης την 1η Οκτωβρίου 2018. Συντονίστρια χώρα είναι η Ισπανία. Συμμετέχουν, εκτός από την Ελλάδα και την Ισπανία, η Τουρκία, η Ρουμανία και η Λιθουανία. Τα σχολεία που συμμετέχουν είναι:

– Colegio Nuestra Señora de Montesión στη Μαγιόρκα της Ισπανίας (Σχολείο ιησουιτών 450 ετών, το οποίο χρηματοδοτείται από ιδιωτικούς φορείς και από την κυβέρνηση. Το σχολείο βρίσκεται στο μικρό νησί της Μαγιόρκα, το οποίο έχει περιορισμένους πόρους, οπότε είναι πολύ σημαντική η προώθηση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης).

– Κurtkoy Αnadolu Lises στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας ( Το σχολείο βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, είναι ένα γυμνάσιο με έναν πλούσιο πρόγραμμα πρόσθετων δραστηριοτήτων, ιδίως αθλητισμού, μουσικής και θεάτρου. Παρέχει γενική εκπαίδευση και η κύρια αποστολή του είναι να προετοιμάσει φοιτητές για τις εισαγωγικές εξετάσεις στο πανεπιστήμιο. Είναι ένα σχολείο περίπου 1127 μαθητών ηλικίας από 14 έως 18 ετών.

– Vilniaus Tuskulenu gimnazija στο Βίλνιους της Λιθουανίας ( Το γυμνάσιο είναι ένα μεγάλο εκπαιδευτικό ίδρυμα με 990 μαθητές. Ακολουθεί ένα πρόγραμμα σπουδών στο οποίο ενσωματώνονται πολλές τέχνες οι οποίες συμβάλλουν στην ενσωμάτωση του μοντέλου της πολυπολιτισμικής εκπαίδευσης στη μαθησιακή και σχολική πλατφόρμα. Προσφέρει στους μαθητές τις ευκαιρίες να μάθουν πώς να ξεπεράσουν μια ποικιλία εμποδίων και να επικοινωνούν με ιδέες και να είναι ενεργοί στην εύρεση πραγματικών λύσεων.

– Ady Endre Oradea στην Οραντέα της Ρουμανίας (Το σχολείο , Liceul Teoretic “Ady Endre”, είναι ένα κεντρικό σχολείο στην Oradea, Ρουμανία, με ένα παρελθόν 247 ετών. Αυτό το σχολείο συνδυάζει την παράδοση με τη νεωτερικότητα προσπαθώντας να προετοιμάσει τους μαθητές για τις προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας. Ιδρύθηκε το 1771 από τις Ursulines μοναχές και σήμερα παρέχει εκπαίδευση από την 5η έως τη 12η τάξη στην ουγγρική γλώσσα, ως σχολή της Ουγγρικής μειονότητας που ζει στη Ρουμανία. Προσφέρει δωρεάν εκπαίδευση σε 710 μαθητές που έχουν την ουγγρική ως μητρική τους γλώσσα, αλλά μαθαίνοντας και μιλώντας επίσης ρουμανικά, την επίσημη γλώσσα της χώρας, αγγλικά, γερμανικά, ιταλικά και Γαλλικά.

Στο πρόγραμμα συμμετέχει το 2ο Λύκειο Βόλου ως εταίρος, μετά από απόφαση του Συλλόγου των διδασκόντων, με 25 συνολικά μαθητές (11 από τη Β Λυκείου και 14 από την Α Λυκείου) και 9 εκπαιδευτικούς. Η παιδαγωγική ομάδα αποτελείται από το Διευθυντή του σχολείου, Χατζηκυριάκο Γεώργιο (ΠΕ04), την Μπατζούκη Κλεοπάτρα (ΠΕ78), που είναι και η συντονίστρια του προγράμματος, τον υποδιευθυντή του σχολείου Σταμάτη Νικόλαο (ΠΕ80), το Βέη Νικόλαο (ΠΕ04), τη Λυκοδήμου Ελένη (ΠΕ02), τη Δημητρακοπούλου Γεωργία (ΠΕ03), το Φιλοσόγλου Κυριάκο (ΠΕ03), τη Ναουμίδου Ευστρατία (ΠΕ04) και τον Καρακαστανιά Γεώργιο (ΠΕ11)».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.