Αστρονομική ομιλία για το «πολυπλανητικό μέλλον της ανθρωπότητας»

Το Σάββατο στο Οικονομικό Τμήμα του Π.Θ. στον Βόλο

«Το πολυπλανητικό μέλλον της ανθρωπότητας» θα είναι το θέμα της ομιλίας που θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο (και όχι Κυριακή) 3η Δεκεμβρίου 2022, εκ μέρους της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος της πόλης μας στην αίθουσα Β1 του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (28ης Οκτωβρίου 78, κτίριο Ματσάγγου).

Μια μικρή περίληψη της ομιλίας θα είναι:
Μέχρι πότε οι άνθρωποι θα αποτελούμε ένα μονοπλανητικό είδος; Είναι εφικτή μια πολυπλανητική εξέλιξή μας; Έχοντας πρόσφατα αποκτήσει την ικανότητα να επαναχρησιμοποιούμε συστήματα εκτόξευσης, ο αποικισμός του Ηλιακού Συστήματος δεν αποτελεί πια επιστημονική φαντασία. Η επικείμενη επιστροφή στη Σελήνη και η εγκατάσταση στον Άρη συγκαταλέγονται στα σχέδια οργανισμών και ιδιωτικών εταιρειών αεροδιαστημικής. Θα είναι οι κρατήρες του Ερμή, η ατμόσφαιρα της Αφροδίτης και οι λίμνες του Τιτάνα οι επόμενοι στόχοι; Η ανθρωπότητα έχει πολλούς λόγους να εξαπλωθεί στο διάστημα, αλλά και σημαντικές τεχνολογικές, και όχι μόνο, προκλήσεις να αντιμετωπίσει στην προσπάθεια αυτή. Η διάλεξη θα αποτελέσει ένα εκκρεμές μεταξύ του εφικτού και του (προσωρινά;) ανέφικτου στην απόπειρα του ανθρώπινου είδους να υπερβεί τους περιορισμούς που θέτει η διαμονή στη Γη.

Ομιλητής της εκδήλωσης αυτής θα είναι ο Αντώνης Καράμπελας, Φυσικός και Δρ. Αστροφυσικής, που έχει υπάρξει μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, με ερευνητική συνεισφορά στην προετοιμασία της διαστημικής αποστολής Gaia του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει Φυσική, Τεχνολογία και Τεχνητή Νοημοσύνη στο American Community Schools of Athens, όπου και συντόνισε την αποστολή μαθητικών επιστημονικών πειραμάτων στο διάστημα με την κάψουλα New Shepard της εταιρείας αεροδιαστημικής Blue Origin τον Μάιο και τον Δεκέμβριο του 2019. Ο ίδιος έχει συγγράψει και συνεισφέρει σε περισσότερα από 70 επιστημονικά και εκπαιδευτικά άρθρα, έχει υπάρξει κριτής άρθρων και έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα επιστημονικά συνέδρια.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.