Αθ. Λιούπης: “Δίνουμε όλοι αίμα, γιατί μπορούμε και όχι μόνο για κάποιο σκοπό”

Τοποθέτηση του Βουλευτή Ν. Μαγνησίας της ΝΔ στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων

Το μήνυμα της ενίσχυσης της αιμοδοσίας από την πολιτεία και την κοινωνία έστειλε ο Βουλευτής Ν. Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Αθανάσιος Λιούπης μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα “Εθνική Προτεραιότητα η επάρκεια και διαχείριση αίματος”.
Ο κ. Λιούπης, ως ο μοναδικός ομιλητής της ΝΔ, τόνισε πως το ζήτημα της επάρκειας αίματος και της διαχείρισης, απασχολεί πολύ τον ιατρικό κόσμο, τα νοσοκομεία, τους ασθενείς και την κοινωνία. Σημείωσε δε τη σπουδαιότητα της σταθερής εκπροσώπησης στις περισσότερες συνεδριάσεις της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της πλευράς των ασθενών, με την “Ένωση Ασθενών Ελλάδας”.
Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο κ. Λιούπης αναφέρθηκε στην ανάγκη της μετάγγισης αίματος στα χειρουργεία, αλλά και σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα. Σημείωσε πως η πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο, δημιούργησε ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες και ελλείψεις στην επάρκεια αίματος τονίζοντας ότι τον περασμένο Ιανουάριο, ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός κατέγραψε τη μεγαλύτερη έλλειψη σε αίμα την τελευταία δεκαετία.
Στην Ελλάδα, όπως επεσήμανε ο Βουλευτής, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας φέρει το βάρος της ενημέρωσης του κοινού και ανέφερε ότι το 56% του συγκεντρωθέντος αίματος προέρχεται από εθελοντές αιμοδότες και το 35% από όσους δίνουν αίμα για έναν δικό τους άνθρωπο.
Μια βασική παράμετρος που δεν γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος, είπε ο κ. Λιούπης, είναι το πόσο αναλώσιμο είναι το αίμα. Κι αυτό γιατί έχει μικρό χρόνο ζωής περίπου έναν μήνα, άρα αυτό κάνει αναγκαία τη συχνή αιμοδοσία (ανά τρίμηνο).
Γι’ αυτό , πρότεινε να υπάρξουν ακόμα πιο εντατικές καμπάνιες ενημέρωσης προς όλους, στα σχολεία σε όλες τις βαθμίδες, στα Πανεπιστήμια, μέσω του διαδικτύου και της τηλεόρασης.
Στην Επιτροπή ακούστηκε και η γνώμη του Συλλόγου Γονέων και Πασχόντων με Μεσογειακή Αναιμία Μαγνησίας, μετά από επικοινωνία που υπήρξε με τον κ. Λιούπη.
Τα μέλη του Συλλόγου στάθηκαν πολύ στις καμπάνιες ενημέρωσης, ακόμη και με influencers, για να περάσει το μήνυμα της αιμοδοσίας σε όλες τις ηλικίες. Ζήτησαν την στελέχωση των Τμημάτων Αιμοδοσίας και των Κινητών Μονάδων με το κατάλληλο προσωπικό. Σε ότι αφορά στις Κινητές Μονάδες, επεσήμαναν πως είναι πολύ σημαντικές για τη συγκέντρωση αίματος, πολλές από αυτές όμως, όπως και αυτή του Νοσοκομείου Βόλου, είναι παλιές. Τόνισαν την ανάγκη να βγαίνουν πιο συχνά έξω στην κοινωνία, να μεταβαίνουν με ασφάλεια στα νησιά, στα ορεινά μέρη, για να συλλέγουν και να συντηρούν το αίμα, που είναι ζωτικής σημασίας για όλους.
“Όλοι μας οφείλουμε να γίνουμε κοινωνοί του μηνύματος, ότι η αιμοδοσία σημαίνει ζωή και να αποτελέσουμε παράδειγμα για όλους και ειδικά για τους νεότερους που δεν γνωρίζουν πόσο απλή, ανώδυνη και σημαντική είναι η εθελοντική αιμοδοσία. Δίνουμε όλοι αίμα, γιατί μπορούμε, όχι μόνο για κάποιο σκοπό”, υπογράμμισε τέλος ο Βουλευτής.
Σημειώνεται ότι τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν οι κ.κ Αντώνης Καττάμης, Καθηγητής Αιματολογίας – Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ανδρέας Λίβανος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Θαλασσαιμικών, Χρήστος Πρωτόπαπας, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ) και ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Κυριάκος Σουλιώτης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.