Αυγερόπουλος στο Ράδιο ΕΝΑ: «Ο πλανήτης βρίσκεται πλέον… πραγματικά στα όριά του»

Alexandra Christakaki
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Συγκινητική χαρακτήρισε την ανταπόκριση του κόσμου του Βόλου ώστε να παρακολουθήσει το ντοκιμαντέρ «Mankind’s Folly- Η ύβρις της Ανθρωπότητας» (καθώς η προβολή του Σαββάτου είναι soldout και θα επαναληφθεί τον Απρίλιο), ο γνωστός δημοσιογράφος και κινηματογραφιστής, Γιώργος Αυγερόπουλος.

Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και τον Ηλία Κουτσερή, ο κ. Αυγερόπουλος δήλωσε πως το Mankind’sFolly, παίζεται στους κινηματογράφους από τις 15 Ιανουαρίου, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τον κόσμο και ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένα κοινό το οποίο δεν αρέσκεται σε εύκολα θεάματα, κάτι που έχει τη σημασία του. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που δεν αφορά άμεσα στην Ελλάδα, αλλά η ιστορία που διηγείται είναι τοποθετημένη στην Αρκτική και συγκεκριμένα στον Βερίγγειο Πορθμό, όπου παρακολουθούνται δύο κοινότητες στην Αλάσκα και τη Σιβηρία, οι οποίες αντιμετωπίζουν το ίδιο ακριβώς πρόβλημα παρόλο που απέχουν 4.000 χιλιόμετρα η μία από την άλλη. Ότι λιώνει το επί χιλιετηρίδες παγωμένο έδαφος κάτω από τα πόδια τους. Όλες οι ανθρώπινες υποδομές έχουν χτιστεί στο επί χιλιετηρίδες παγωμένο έδαφος, το οποίο αυτή τη στιγμή ξεπαγώνει. Αυτό είναι ένα νέο επίπεδο στην υπόθεση της κλιματικής κρίσης, το γεγονός ότι λιώνει με ταχύτατους ρυθμούς και επειδή έχει παγιδεύσει μέσα του τεράστιες ποσότητες χλωρίδας και πανίδας, αυτή η ύλη απελευθερώνεται και έρχεται να σαπίσει στο σήμερα!

Υπάρχουν σύμφωνα τον ίδιο τεράστιες επιπτώσεις σε όλο τον πλανήτη, λόγω της αλλαγής κλίματος, από τη στιγμή που η συγκεκριμένη ύλη αποσυντίθεται στο σήμερα, απελευθερώνονται τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου, που είναι το πιο ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου, παγιδεύοντας ζέστη έως και 25 φορές περισσότερο στην ατμόσφαιρα.

«Είναι εντυπωσιακό να βλέπεις τις λίμνες της Αρκτικής να μοιάζουν σαν να κοχλάζουν και να βγαίνουν συνεχώς φυσαλίδες από τον βυθό και έχουν δημιουργηθεί περίπου 600 νέες λίμνες τα τελευταία χρόνια, κάτι που είναι πρωτοφανές, λόγω των καθιζήσεων του εδάφους, όπου σχηματίζεται κρατήρας και αρχίζει να αποσυντίθεται στον βυθό πανάρχαια οργανική ύλη, χωρίς οξυγόνο. Παράγεται μεθάνιο και οι επιστήμονες και παγιδεύουν τις φυσαλίδες με παγίδες αερίων και για να αποδείξουν ότι πρόκειται για μεθάνιο τους βάζουν φωτιά. Έτσι δημιουργούνται κάτι ψυχεδελικές εικόνες με φωτιά πάνω στο νερό και τον πάγο. Έχουμε περάσει την κόκκινη γραμμή ως ανθρωπότητα πιέζοντας τον πλανήτη τελείως στα όριά του και κανένας δεν μιλάει γι’ αυτό και είναι κάτι στο οποίο στοχεύει το ντοκιμαντέρ».

 

Δραστικές αλλαγές

Αυτό για να γίνει, θα πρέπει ο κόσμος να είναι σωστά ενημερωμένος, να μην στρουθοκαμηλίζει, γιατί υπάρχουν και άνθρωποι που δεν πιστεύουν καθόλου στην κλιματική κρίση και συντάσσονται άθελά τους με τους πιο πλούσιους οι οποίοι δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα.

Σύμφωνα με τον κ. Αυγερόπουλο για να ανασχεθεί η κλιματική κρίση θα πρέπει να γίνουν δραστικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο έχουμε οργανώσει την οικονομία και την παραγωγή. «Λέει ο κόσμος πολλές φορές ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά δεν είναι έτσι, γιατί σοβαροί επιστήμονες το αντικρούουν όλο αυτό.

Για παράδειγμα τα τελευταία 12.000 χρόνια η θερμοκρασία στην Αρκτική και συγκεκριμένα στην Αλάσκα έχει ανέβει 9 βαθμούς κελσίου και το ένα τρίτο από αυτούς τους βαθμούς συνέβη από το 1970 και μετά. Αυτό δείχνει ότι ο άνθρωπος με την οικονομική του δραστηριότητα έχει φέρει τον πλανήτη στα όριά του» κατέληξε ο κ. Αυγερόπουλος.

 

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Γιώργος Στεργίου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.