Αυξήσεις «φωτιά» στα σχολικά είδη κατά 44,4% και στη Μαγνησία

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Η κατάργηση του πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους «φούσκωσε» τις τιμές

Πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη βάζουν φέτος οι γονείς, ιδίως παιδιών που φοιτούν στο δημοτικό, για τα σχολικά είδη τα οποία σε σχέση με πέρσι αυξήθηκαν κατά 44,4%. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι γομολάστιχες ασφαλείας χωρίς pvc ανέβηκαν κατά 194%, αφού από τα 80 λεπτά που κόστιζαν μέχρι πέρσι, φέτος πήγαν στα 2,5 ευρώ!

Η μεγαλύτερη άνοδος σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφει ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου, Κωνσταντίνος Λυχναρόπουλος, σε έρευνα που πραγματοποίησε, αφορά σε τσάντες, organizer και χάρακες. Μεγάλο εύρος τιμών παρατηρείται στα σχολικά για το δημοτικό, ενώ στο λύκειο στα υλικά καλλιτεχνίας.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι κάποιος μπορεί να βρει τσάντα για μαθητή λυκείου η οποία κοστίζει μόλις 5 ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή οι γονείς παιδιού του δημοτικού θα πρέπει να πληρώσουν 70 ευρώ. Εκτός τις παραπάνω μεσοσταθμικές αυξήσεις, είχαμε και μειώσεις σε ορισμένα είδη, όπως στους μαρκαδόρους ζωγραφικής, με τα 12 τεμάχια να πέφτουν κατά 32,5%.

Επίσης στις ξυλομπογιές είχαμε πτώση στην τιμή τους κατά 26%, στα φωσφορούχα κατά 29,4% και στα μπλοκ ζωγραφικής Α4 κατά 22,3%. Οι αυξήσεις οφείλονται στον φετινό τερματισμό στο πλαφόν του μικτού περιθώριου κέρδους στο καλάθι του μαθητή, με αποτέλεσμα το φετινό καλάθι να λειτουργεί απλά και μόνο ως συμβουλευτικό, χωρίς να παρέχει πλέον προστασία στους καταναλωτές.

Ο κ. Λυχναρόπουλος συνιστά στους γονείς να κάνουν καλή έρευνα αγοράς, επιλέγοντας τα προϊόντα που είναι κατάλληλα για το βαλάντιό τους και να προσπαθούν να διαλέγουν, ανάλογα βέβαια με την οικονομική τους δυνατότητα, τοπικά καταστήματα.

Με αυτό τον τρόπο θα γνωρίζουν ότι τα χρήματα που θα καταβάλλουν θα ανακυκλωθούν επιστρέφοντας πίσω στην πόλη και δεν θα φύγουν εκτός.

Γιώργος Στεργίου

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.