Bόλος: Εκατοντάδες εργαζόμενοι στους δρόμους για αυξήσεις και συλλογικές διαπραγματεύσεις

Στο πλαίσιο της σημερινής 24ωρης γενικής απεργίας

Στους δρόμους του Βόλου βγήκαν σήμερα μερικές εκατοντάδες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, αγρότες, φοιτητές και συλλογικότητες, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς και συλλογικές διαπραγματεύσεις, στο πλαίσιο της 24ωρης γενικής απεργίας.

Η συγκέντρωση έγινε στην Πλατεία Ελευθερίας όπου μίλησαν ο γραμματέας του ΕΚΒ Δημ. Βασιλείου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Βόλου Θ. Καραγιάννης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Μαγνησίας Θ. Γεωργαδάκης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Βόλου και μέλος της Διοίκησης του ΕΚΒ Π. Τσιτσιρίκης.

Ο γραμματέας του ΕΚΒ στην ομιλία του ανέφερε ξεκινάει η αντίδραση των εργαζομένων σε αυτό το κύμα ακρίβειας που μας κατατρώει όλους μας. Βλέπουμε καθημερινά τα εισοδήματά μας παρόλα τα μικροποσά που έχουν δοθεί για αυξήσεις να εξανεμίζονται. Βλέπουμε τις επιχειρήσεις να κερδίζουν περισσότερα, να υπάρχει βοήθεια από την κυβέρνηση για να φθάνουν στο σημείο να κερδίζουν και μάλιστα σε βάρος μας.
«Πρέπει ο μισθός μας να έλθει τουλάχιστον στα προηγούμενα. Εμείς ζητάμε κάποια πράγματα. Να γίνονται απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων για να αποφασίζουν για το ύψος του μισθού. Η συμφωνία ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους εργοδότες και αυτοί οι άνθρωποι που είναι στην αγορά να βλέπουν ότι οι μισθοί που θα δώσουν θα είναι πραγματικοί και θα βοηθήσουν το κάθε νοικοκυριό. Ελπίζουμε όλοι μαζί να το καταλάβουν γιατί εμείς ήδη το νιώθουμε στο πετσί μας», τόνισε.
Σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου, η κινητοποίηση είναι ενιαία και αυτό δείχνει ότι το ΕΚΒ πρωτοπορεί και έχουμε αποδείξει ότι εμείς την έννοια της αλληλεγγύης και της συμμαχίας τις κάνουμε πράξεις. Γι αυτό το λόγο ευελπιστούμε ότι θα υπάρχει και μεγαλύτερη συμμετοχή στον κόσμο. Ευελπιστούμε και στην επερχόμενη απεργιακή κινητοποίηση για την Πρωτομαγιά όλος ο κόσμος ξανά πάλι θα είναι μαζί.

Επίσης ανέφερε ότι αν υπήρχε και η συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ και λυπάμαι που δεν συμμετέχει θα είχαμε μεγαλύτερη συμμετοχή και άλλο αποτέλεσμα. Θα πρέπει και εκείνοι από την πλευρά τους να πάρουν την απόφαση και να έλθουν και να αποφασίσουμε μαζί αυτά που αποφασίζουν τα τριτοβάθμιας όργανα. Όχι ξεχωριστά οι δημόσιοι υπάλληλοι και ξεχωριστοί οι ιδιωτικοί. Όλοι μαζί θα πρέπει να δώσουμε το μήνυμα ότι φθάνει πια.

 

Ο Παναγιώτης Τσιτσιρίκης πρόεδρος των Εμποροϋπαλλήλων Βόλου και μέλος της Διοίκησης του ΕΚΒ τόνισε ότι πρέπει να δώσουμε το σύνθημα «απέναντι στα κέρδη τους προτάσσουμε τις δικές μας ανάγκες» και κάλεσε τους εργαζόμενους σε κάθε χώρους δουλειάς να οργανώσουν τις διεκδικήσεις τους απέναντι στην πολιτική που φέρνει την ακρίβεια, απέναντι στην πολιτική που κρατάει καθηλωμένους τους μισθούς.
Από την ανακοίνωση των νέων μισθών, είπε, δίνονται αυξήσεις ψίχουλα στους εργαζόμενους, τη στιγμή που τα ίδια τα στατιστικά και οι μελέτες του ΣΕΒ λένε πως μια στις δύο επιχειρήσεις μετρούν αυξήσεις του τζίρου τους και το επόμενο διάστημα οι αυξήσεις αυτές θα ενισχυθούν. Δηλαδή κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους, φτώχεια και ανέχεια για τους εργαζόμενους.
Το μέλος της Διοίκησης του ΕΚΒ ζήτησε κλιμάκωση του αγώνα με τη σημερινή συγκέντρωση και την κινητοποίηση της Πρωτομαγιάς, σε συνέχεια της κινητοποίηση στις 28 Φεβρουαρίου και τόνισε ότι τέτοιους αγώνες φοβούνται σήμερα και πρέπει να δημιουργήσουμε στους χώρους δουλειάς, κάτι που φαίνεται και από τη στάση της ΑΔΕΔΥ στην απεργία και τη στάση της ΓΣΕΕ στην προηγούμενη απεργία, που φαίνεται να διαγωνίζονται ποιος θα βγει πρώτος στην απεργοσπασία. Τέλος χαιρέτησε τους δεκάδες Συλλόγους του Δημοσίου που στηρίζουν την απεργία.

Τέλος, ο Θοδωρής Γεωργαδάκης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Μαγνησίας, επισήμανε ότι τα προβλήματα των αγροτών παραμένουν άλυτα, τα αιτήματά τους που σηκώναμε στα μπλόκα και στις παρεμβάσεις που έγιναν, δεν έχουν δικαιωθεί, σήμερα ενωμένοι με τους εργατοϋπαλλήλους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία, δίνουν το παρών και ενώνουμε τις φωνές μας για το ύπαιθρο που ερημώνει κάθε χρόνο και απαντήσεις από την κυβέρνηση δεν έχουμε πάρει.
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν πεζοί και με πανό αγρότες από τον Ριζόμυλο, τη Μακρινίτσα, τη Ζαγορά, το Πουρί, της Μακρυράχης, του Αϊδινίου και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Μαγνησίας και ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.