Παρών είναι ο κορωνοϊός, παρόλο που η ΠΟΥ έχει σημάνει λήξη της πανδημίας, λόγω μικρού ξεσπάσματος στο Νοσοκομείο Βόλου υπάρχουν 8-9 νοσηλευόμενοι, όχι αποκλειστικά λόγω του Covid και θα πρέπει τα άτομα που πηγαίνουν επισκεπτήριο ή έχουν ευαίσθητα άτομα στο σπίτι, όταν υπάρχουν έστω και ελάχιστα συμπτώματα να κάνουν ένα τεστ για να τους προφυλάξουν.
Τα παραπάνω ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ ο Χαράλαμπος Μάνδρος διευθυντής της Β’ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου. Όπως είπε, στην Ευρώπη είναι ότι από τις αρχές Ιουλίου, υπάρχει μια ανοδική τάση στην Βρετανία αρχικά στις καμπύλες και στην Ελλάδα από 15 Ιουλίου και μετά.
Ο ΕΟΔΥ, είχε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι το ιικό φορτίο στα λύματα ήταν αρκετά αυξημένο και στον Βόλο.
Στην πράξη όλο αυτό το διάστημα υπήρχαν ασθενείς που νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο, που εκτός από Covid είχαν και άλλα προβλήματα υγείας, ενώ ο αριθμός των νοσηλευομένων δεν έγινε ποτέ διψήφιος, ανέφερε ο κ. Μάνδρος.
«Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει λήξει την πανδημία και τώρα υπάρχει απλά η επιτήρηση, υπήρξαν αλλαγές και στην Ελλάδα, η μάσκα πλέον δεν είναι υποχρεωτική, αν και στο Νοσοκομείο η επιτροπή λοιμώξεων μας έχει πάει λίγο παραπάνω και είναι υποχρεωτικά για μας κατά τη διάρκεια εξέτασης των ασθενών, ενώ επιτρέπεται και το επισκεπτήριο», ανέφερε ο διευθυντής της Β’ Παθολογικής Κλινικής.
Ο κ. Μάνδρος επισήμανε ότι τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια άνοδος στα περιστατικά, που είναι σε χαμηλά επίπεδα, αλλά είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, γιατί η νοσηλεία, εξέταση και θεραπεία για άλλα προβλήματα υγείας πρέπει να γίνονται με συνθήκες απομόνωσης.
Ο γιατρός ανέφερε ότι μετά από 3,5 πρακτικά χρόνια από το ξέσπασμα της πανδημίας και ενώ επιτρέπεται το επισκεπτήριο, υπάρχουν συστάσεις στους συνοδούς ότι πρέπει να κρατούν προστασία γιατί ο οργανισμός των νοσηλευόμενων, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, αντιμετωπίζουν κίνδυνο, αν κολλήσουν ένα μικρόβιο απ’ έξω.
Όπως εξήγησε, όταν υπάρχουν έστω και ελάχιστα συμπτώματα ή κάποιος έχει ευαίσθητα άτομα στο σπίτι, καλό θα είναι να κάνει ένα τεστ για να τους προφυλάξει, όπως και να υπάρχουν ανοιχτά παράθυρα για αερισμό του χώρου και να μην τους πλησιάζουν πολύ κοντά για να μην τους μεταδώσουν μικρόβια.
Όσον αφορά στην οδηγία για εμβολιασμό, ο κ. Μάνδρος είπε ότι αφορά ασθενείς μεγάλους σε ηλικία και όσους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα που τους δημιουργούν ανασοκαταστολή. Και σύμφωνα με όσα γράφονται θα κυκλοφορήσουν καινούργια εμβόλια επικαιροποιημένα και αναμένονται στην Ελλάδα στα μέσα του φθινοπώρου.
Ο διευθυντής της κλινικής εκτιμά ότι άνθρωποι που δεν έχουν άμυνα για την παραμικρή ίωση καλό θα είναι να προστατευτούν μ’ αυτό τον τρόπο.





























