Χαράλαμπος Μπιλλίνης: «Στο επίκεντρο η ευρωπαϊκή διάσταση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας»

Τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά υποδέχθηκε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά υποδέχθηκε το Σάββατο 25/5/2024 στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στον Βόλο, ο Πρύτανης Καθηγητής Χαράλαμπος Μπιλλίνης. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση σε Πανεπιστημιακές Εγκαταστάσεις καθώς και συνάντηση με μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης, τους Αντιπρυτάνεις και Κοσμήτορες του Π.Θ. Ο κ. Σχοινάς ενημερώθηκε για το προφίλ, τους στόχους και τις προοπτικές του Π.Θ., για τις εγκαταστάσεις του, την ευρωπαϊκή χρηματοδότησή του, καθώς και για τη δημιουργία της Μονάδας Καινοτομίας, Μεταφοράς Τεχνολογίας και Κέντρο Επιχειρηματικότητας του Π.Θ..

Αναλυτικότερα, στις συναντήσεις συμμετείχαν τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης Καθηγήτρια Γεωργία Ανδρέου, Καθηγητής Ιωάννης Θεοδωράκης, Καθηγητής Παντελής Μπάγκος, Καθηγητής Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και ο κ. Αθανάσιος Μακρής, οι Αντιπρυτάνεις Καθηγητές Ιωάννης Στεφανίδης, Ευθύμιος Προβίδας και Ιωάννης Αναγνωστόπουλος, οι Κοσμήτορες Καθηγητής Βασίλειος Νταφόπουλος και Καθηγήτρια Ευτυχία Ναθαναήλ καθώς και η Επικεφαλής της Μονάδας Καινοτομίας, Μεταφοράς Τεχνολογίας και Κέντρου Επιχειρηματικότητας, Καθηγήτρια Χρυσή Λασπίδου.

Μετά το πέρας των συναντήσεων, ο Πρύτανης Χαράλαμπος  Μπιλλίνης δήλωσε τα εξής: «Ήταν μια επίσκεψη συμβολική για το Π.Θ., ιδιαίτερα μετά τις καταστροφές που υπέστη πέρυσι η περιοχή, όπου στο επίκεντρο θέσαμε την ευρωπαϊκή διάσταση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο κύριος Σχοινάς είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά την ελληνική πραγματικότητα και ταυτόχρονα την ευρωπαϊκή, επομένως είναι πολύ χρήσιμο να συζητά κανείς μαζί του για ενέργειες που αφορούν στην εξωστρέφεια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στη μεταξύ μας συνάντηση είχα την ευκαιρία να συζητήσω μαζί του για θέματα που σχετίζονται με τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, καθώς στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε, στο μέγιστο βαθμό, τις ευκαιρίες που δίδονται και να αυξήσουμε περαιτέρω την απορροφητικότητα. Επίσης, συζητήσαμε θέματα που έχουν να κάνουν με προγράμματα κινητικότητας των ευρωπαίων φοιτητών, με τη δημιουργία των κατάλληλων δομών υποδοχής αλλά και συμμετοχής δικών μας φοιτητών στα προγράμματα κινητικότητας. Τέλος, εστιάσαμε στον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να πετύχουμε τη διεθνοποίηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα εργαστούμε πάνω σε αυτά τα θέματα, σε συνεργασία και με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, τον οποίο ευχαριστώ θερμά  για την πολύ καλή διάθεση συνεργασίας. Βεβαίως, ο κύριος Σχοινάς, ως επίτροπος έχει αντικείμενο την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, όχι την παιδεία. Όμως ο ευρωπαϊκός πολιτισμός έχει ως βάση την ελληνική παιδεία και επομένως ο ακαδημαϊκός χώρος, το πανεπιστήμιο, προσφέρεται ως ιδανικό πεδίο δράσης για την προώθηση των αρχών και των αξιών του ευρωπαϊκού πολιτισμού και τρόπου ζωής. Ως εκ τούτου, είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την επίσκεψη του κυρίου Σχοινά, καθώς ο σταθερός στόχος μας είναι να βελτιώνουμε συνεχώς τις συνθήκες, τις υπηρεσίες και τις ευκαιρίες που παρέχουμε στους φοιτητές μας.”

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Μαργαρίτης Σχοινάς ευχαρίστησε τον Πρύτανη και τους συνεργάτες του για τη θερμή υποδοχή και έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την ευρωπαϊκή διάσταση της εκπαίδευσης και τη θέση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σ’ αυτή, καθώς το Π.Θ βρίσκεται σε ιδιάζουσα γεωγραφική θέση, με παρουσία σε 5 πόλεις, και θεραπεύει γνωστικά αντικείμενα τα οποία είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένα με τις ευρωπαϊκές πολιτικές προτεραιότητες, όπως οι επιστήμες υγείας, ο αγροδιατροφικός τομέας και  η ψηφιακή μετάβαση.  Και μάλιστα, όλα αυτά λαμβάνουν χώρα σε μια περιοχή η οποία βρίσκεται στον πυρήνα της κλιματικής αλλαγής, όπως είδαμε με τις περσινές μεγάλες φυσικές καταστροφές.

Φεύγω πολύ αισιόδοξος για το μέλλον του Π.Θ. Από το 2014, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει λάβει κοινοτική χρηματοδότηση πάνω από 80 εκατομμύρια  ευρώ, συμμετέχει σε ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα, είναι μέλος της ευρωπαϊκής συμμαχίας πανεπιστημίων, είναι δηλαδή στο 10% των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων που το έχει πετύχει. Έτσι θεωρώ ότι στο μέλλον μπορεί να έχει ρόλο στη νέα διέξοδο που ανοίγουμε για τα ΑΕΙ στην Ε.Ε. η οποία θα οδηγεί σε ένα κοινό ευρωπαϊκό πτυχίο».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.