Αναπτυξιακή δυναμική στον Βόλο και στην τοπική κοινωνία θα δώσει το μεγάλο έργο της Βαμβακουργίας, δημιουργώντας σύγχρονες εγκαταστάσεις για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Χθες, έγινε γνωστό ότι αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος για το έργο και γι’ αυτό μίλησε σήμερα στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, ο Πρύτανης του ΠΘ κ. Χαράλαμπος Μπιλλίνης εξηγώντας τα επόμενα στάδια της διαδικασίας του ΣΔΙΤ (σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα).
Μάλιστα, ο κ. Μπιλλίνης τόνισε πως εκτός από την Βαμβακουργία αντίστοιχο έργο θα υλοποιηθεί και στη Λαμία με φοιτητικές εστίες, εκπαιδευτικές και ερευνητικές υποδομές. «Νομίζω ότι θα συμβάλει στην ανάπτυξη και των δύο πόλεων και θα βελτιώσει την καθημερινότητα των φοιτητών, αλλά θα έχει και μεγάλη προσφορά στις τοπικές κοινωνίες γιατί θα δώσει μία αναπτυξιακή δυναμική», είπε χαρακτηριστικά ο Πρύτανης.
Σε ότι αφορά στη διαδικασία, ο ίδιος ανέφερε ότι το Πανεπιστήμιο ενημέρωσε τον προσωρινό ανάδοχο για το αποτέλεσμα, του ζήτησε εγγυητική επιστολή και άλλα έγγραφα. Όταν αυτά συγκεντρωθούν ο φάκελος θα μεταβεί για προσυμβατικό έλεγχο, θα οριστεί ο τελικός ανάδοχος και θα υπάρξει η υπογραφή της σύμβασης.
«Το έργο θα περιλαμβάνει φοιτητικές εστίες, φοιτητική λέσχη, πολυχώρο πολιτισμού, αθλητικές εγκαταστάσεις, ερευνητικά ινστιτούτα, σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ, σχολές ΑμεΑ και άλλες εγκαταστάσεις. Θα έχει και υπηρεσίες τοπικής και αστικής κλίμακας και χώρους πρασίνου και νομίζω ότι θα αλλάξει και η μορφή της πόλης», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Μπιλλίνης.
Σταδιακή επαναφορά στην καθημερινότητα για το ΠΘ
Στο μεταξύ ο κ. Μπιλλίνης μίλησε και για την επαναφορά του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην κανονικότητα, μετά από τις πολλές ζημιές που καταγράφηκαν στα κτήριά του σε όλη την περιφέρεια, αλλά και στον Βόλο. Επεσήμανε ότι σε μεγάλο βαθμό έχει επανέλθει ο κανονικός ρυθμός και πως πολλά Τμήματα ξεκίνησαν αυτή την εβδομάδα τη δια ζώσης λειτουργία. Κάποια ωστόσο Τμήματα αποφάσισαν να συνεχίσουν διαδικτυακά και αυτή την εβδομάδα, περισσότερο για λόγους καθαριότητας και αερισμού των χώρων.
Σε ότι αφορά στις ζημιές το βασικό ήταν να ελεγχθούν κτιριολογικά και ηλεκτρολογικά οι εγκαταστάσεις, με τον Πρύτανη να τονίζει πως αναδείχθηκαν και προβλήματα που υπήρχαν εδώ και χρόνια.
«Ανέκυψαν προβλήματα που υπήρχαν εδώ και δεκαετίες, τα οποία δεν τα είχαμε υπόψη. Υπήρχαν πολλοί πίνακες χωρίς ρελέ ασφαλείας, που τους περάσαμε τώρα για να βελτιώσουμε όλα τα κτήρια. Υπήρξαν πολλές αστοχίες και ζημιές σε οροφές που έπαιρναν νερά χρόνια, με αποτέλεσμα τώρα να διορθώνονται όλα αυτά. Στο Παπαστράτος το μεγάλο πρόβλημα ήταν ότι ο υποσταθμός μέσης τάσης ήταν κάτω από το επίπεδο της θάλασσας. Είχαμε μια αντλία να τραβά συνέχεια τα νερά, όταν έπεσε το ρεύμα, η αντλία δεν δούλεψε με αποτέλεσμα να υπάρξει πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή έχουμε πάρει καινούργιο υποσταθμό μέσης τάσης και θα τον ανεβάσουμε πάνω από τη στάθμη της θάλασσας σε άλλο χώρο για να μην δημιουργηθεί ξανά πρόβλημα», ανέφερε και συμπλήρωσε πως σίγουρα θα εμφανιστούν προβλήματα στην πορεία, όμως το ΠΘ είναι έτοιμο να τα αντιμετωπίσει. Το βασικότερο, σύμφωνα με τον Πρύτανη, είναι να υπάρχει ασφάλεια για φοιτητές και προσωπικό και αυτό έχει διασφαλιστεί από το μεικτό κλιμάκιο μηχανικών που ήλεγξε τα κτήρια και προέρχεται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του ΠΘ, το Τεχνικό Συμβούλιο και τους μηχανικούς των αντίστοιχων ΤΕΕ στη Θεσσαλία.
Παράλληλα, ο κ. Μπιλλίνης αναφέρθηκε και στα ακαδημαϊκά σημειώνοντας ότι η διαδικασία ανάδειξης Κοσμητόρων βρίσκεται σε εξέλιξη και απομένουν ακόμη έξι αποφάσεις.
«Τα κριτήρια είναι συγκεκριμένα. Αυτοί που έχουν υποβάλλει υποψηφιότητα, έχουν υποβάλλει το βιογραφικό τους με τα ερευνητικά τους προσόντα κι έχουν καταθέσει και σχέδιο πως σκέφτονται την ανάπτυξη της σχολής τους. Όλα αυτά συνεκτιμώνται», είπε ο κ. Μπιλλίνης απαντώντας εάν υπάρχουν και πολιτικά κριτήρια στην επιλογή τους.
Τέλος, αναφέρθηκε και στις σχέσεις Δήμου Βόλου και Πανεπιστημίου, που μετά από αρκετά χρόνια αποκαταστάθηκαν. Ο κ. Μπιλλίνης σημείωσε ότι με τον Δήμαρχο Βόλου δεν εισήλθαν στο κομμάτι των χαρακτηρισμών και μίλησαν για τη συνεργασία που θα πρέπει έχουν προς όφελος της πόλης.
«Είπαμε να έχουμε μια συνεργασία και μια επαφή ώστε να επιλυθούν προβλήματα όπου χρειαζόμαστε τον Δήμο και όπου ο Δήμος χρειάζεται το Πανεπιστήμιο. Το ΠΘ θα συμβάλει σε όλη την Περιφέρεια, έχει το δυναμικό κι αυτό επιδιώκουμε για όλες τις πόλεις και την περιφέρεια», είπε ο Πρύτανης και κατέληξε και για τον νέο Περιφερειάρχη, που προέρχεται από το τοπικό Ίδρυμα πως η εκλογική του είναι πολύ θετική για το Πανεπιστήμιο και για όλη τη Θεσσαλία.
Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου






























