«Χαράλαμπος Τσιμάς, ο άνθρωπος, ο ευεργέτης»

Συγκινητικές ζωγραφιές των παιδιών του 30ού Δ. Σχ. Βόλου προς τιμήν του τοπικού ευεργέτη

Με την αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το χαμό του μεγάλου ευεργέτη της πόλης μας Χαράλαμπου Τσιμά οι μαθητές/τριες της Ε’ τάξης του 30ού Δ. Σχ. Βόλου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πορεία και το έργο αυτού του ξεχωριστού ανθρώπου. Μέσα από τα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου παρακολούθησαν την επί δεκαετίες προσφορά του στον Βόλο και γενικότερα στη Μαγνησία, καθώς και το μεγάλο φιλανθρωπικό έργο του με σημαντικές δωρεές και χορηγίες σε ανήμπορους ανθρώπους, αλλά και σε μεγάλα ευαγή νοσηλευτικά ιδρύματα.

Οι μαθητές/τριες συγκέντρωσαν στοιχεία για τον Χαράλαμπο Τσιμά, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Βόλο, ακολουθώντας μια κινηματογραφική πορεία ζωής, φεύγοντας σε μικρή ηλικία για την Αιθιοπία, όπου δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά, στήνοντας μία επιχείρηση υπεραγοράς προϊόντων. Μια επιχείρηση που με τα χρόνια έγινε η μεγαλύτερη στην αφρικανική χώρα και ειδικά στην πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα, οι ντόπιοι, για να τον τιμήσουν, ονόμασαν μια ολόκληρη περιοχή με το όνομά του σε «Μbampis» από το Χαραλάμπης.

Η εργατικότητα, η εμπιστοσύνη στον άνθρωπο και η θετική ενέργειά του δεν τον εμπόδισαν όταν το Μάιο του 1975 η στρατιωτική κυβέρνηση της Αιθιοπίας εθνικοποίησε την υπεραγορά και το σπίτι του αναγκάζοντάς τον να επιστρέψει οικογενειακώς στον Βόλο, μέχρι που το 1999 η νέα αιθιοπική κυβέρνηση αποφασίζει να του επιστρέψει τα ακίνητα του, τα οποία παραλαμβάνει τον Ιανουάριο του 2000 σε τραγική κατάσταση. Με την επιμονή του ξανάγινε η επιχείρησή του η πιο γνωστή και μεγάλη της Αντίς Αμπέμπα. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του είχε επιστρέψει στη γενέτειρά του.

Το σπουδαίο έργο του αναγνωρίστηκε κι από την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος με την απονομή της Ανώτατης Τιμητικής Διάκρισης της Ιεράς Μητροπόλεως, δηλαδή τον Χρυσό Σταυρό, μετά Διπλώματος, ως ελάχιστο αντίδωρο για όσα κατά καιρούς είχε προσφέρει αλλά κι από πλήθος φορέων και προσωπικοτήτων.

Οι μαθητές/τριές μας μέσα από την πορεία της ζωής του αείμνηστου συμπολίτη μας διαπίστωσαν το έργο της θυσίας και της προσφοράς τόσο στο χώρο που διακρίθηκε, στην Αιθιοπία, αλλά και στη συνέχιση, στο πρόσωπό του, της μακραίωνης παράδοσης των Μεγάλων Ευεργετών της πόλης μας, οι οποίοι αν και ξεκίνησαν με λίγα υλικά αγαθά στην πορεία της ζωής τους διέπρεψαν, πλούτισαν, αλλά ποτέ δεν ξέχασαν την πατρίδα και τους συμπολίτες τους, ευεργετώντας, με κάθε τρόπο, την γενέθλια γη τους.

Η ευχή όλων μας είναι η όμορφη και αγαπημένη του οικογένεια να διατηρήσει ακμαία την μνήμη με πίστη στις αρχές του.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.