Χρ. Στρατηγόπουλος: Λείπουν οι σοβαρές προτάσεις για χωροθέτηση νέου Δικαστικού Μεγάρου στο Βόλο

Με αποκλειστική ευθύνη του Δήμου Βόλου, όπως ανέφερε ο πρόεδρος των δικηγόρων

Πολλά είναι τα προβλήματα καταλληλότητας που διαπίστωσε η υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης για το οικόπεδο της Στέγης Ανηλίκων, ώστε να ανεγερθεί το νέο Δικαστικό Μέγαρο. Για να γίνει πραγματικότητα ένα νέο κτίριο, θα πρέπει να γίνουν εκ μέρους του Δήμου Βόλου, που ανέλαβε την πρωτοβουλία να βρει χώρο, και σοβαρές προτάσεις στο θέμα της χωροθέτησης νέου Δικαστικού Μεγάρου, οι οποίες, δεν έχουν ακουστεί με αποκλειστική ευθύνη του Δήμου Βόλου.
Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Χρήστος Στρατηγόπουλος μιλώντας στο Ράδιο-Ένα, που εκτιμά ότι οι προτάσεις του Δήμου για το οικόπεδο της Στέγης Ανηλίκων και τις φυλακές Χιλιαδούς, δεν έχουν τύχη και άφησε αιχμές κατά του Δήμου Βόλου, διαπιστώνοντας ότι χάνεται χρόνος και αξιοπιστία, τη στιγμή που η πόλη δεν διαθέτει την πολυτέλεια της απώλειας χρόνου και της αξιοπιστίας στη διατύπωση τέτοιων προτάσεων.

«Αναζήτηση κατάλληλου χώρου για ανέγερση
νέων δικαστηρίων, αλλά και πίεση
για συστηματική ανακατασκευή του υφιστάμενου»

Ο πρόεδρος των Δικηγόρων, εκτιμά ότι θα πρέπει μακροπρόθεσμα να κινηθούμε στους άξονες αναζήτησης κατάλληλου χώρου για ανέγερση νέων δικαστηρίων και μεσοπρόθεσμα με πίεση προς το υπουργείο για συστηματική ανακατασκευή του υφιστάμενου μεγάρου που παρουσιάζει πολλά προβλήματα στατικότητας και όχι μόνο.
«Η επίσημη τυπική ενημέρωση που έχω, είναι το έγγραφο της υπηρεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης από τον Φεβρουάριο του 2020, που διαπιστώνει πολλαπλά προβλήματα καταλληλότητας του προτεινόμενου οικοπέδου της Εταιρίας Προστασίας Ανηλίκων, πίσω από το πρώην Πολυκλαδικό στη Ν. Ιωνία και επί της ουσίας αποφαίνεται ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις ανέγερσης στο συγκεκριμένο ακίνητο, Δικαστικού Μεγάρου.

«Έχουν παρερμηνευτεί κάποια πράγματα»

«Νομίζω ότι μετά τις 23 Δεκεμβρίου, που έγινε η σύσκεψη των φορέων στο Δημαρχείο Βόλου, έχουν παρερμηνευτεί κάποια πράγματα σε σχέση με το τι αντιπροσώπευε εκείνη η καταρχήν ομόφωνη απόφαση των φορέων που έδινε τη δυνατότητα στο Δήμο Βόλου, να διερευνήσει και λύσεις εκτός του κέντρου και να υποδείξει κάποιο οικόπεδο στο οποίο θα μπορούσε να γίνει χωροθέτηση του Δικαστικού Μεγάρου», ανέφερε ο κ. Στρατηγόπουλος.
Όπως είπε δεν ήταν λευκή επιταγή, τουλάχιστον από τους δικηγόρους. «Εμείς εκφράσαμε εξαρχής την αντίθεσή μας στην τότε πρόταση και είπαμε ότι τα Δικαστικά Μέγαρα, από το νόμο έχουν πολύ συγκεκριμένες προδιαγραφές, μεταξύ των οποίων της κεντρικότητας, όχι με τη στενή, αλλά με την ουσιαστική έννοια, ότι θα πρέπει να είναι σε ένα σημείο, το οποίο να αντιστοιχεί στο κύρος της λειτουργίας της Δικαιοσύνης», τόνισε ο πρόεδρος των δικηγόρων.

Χάνεται χρόνος και αξιοπιστία

Στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει, από τον Δεκέμβριο του 2019, μέχρι σήμερα, ο κ. Στρατηγόπουλος, είπε ότι παρατηρείται ότι, περισσότερο ή λιγότερο, με πρωτοβουλία και ευθύνη του Δήμου Βόλου, υπήρξαν προτάσεις που δεν έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά, όπως η πρόταση για τη Στέγη Προστασίας Ανηλίκων ή η εναλλακτική για το οικόπεδο των Δικαστικών Φυλακών στη Χιλιαδού.
«Και για τις δύο προτάσεις έχουμε σοβαρότατες αντιρρήσεις ότι δεν έχουν τα στοιχεία της καταλληλότητας και γενικώς θεωρούμε ότι υπάρχει μια προεργασία πρότασης που δεν είναι σοβαρή», τόνισε ο κ. Στρατηγόπουλος που συμπλήρωσε ότι μ’ αυτές τις προδιαγραφές δεν θα προχωρήσει λύση χωροθέτησης Δικαστικού Μεγάρου εκτός του κέντρου του Βόλου.
Ο ίδιος είπε ότι χάνεται χρόνος και αξιοπιστία, τη στιγμή που η πόλη δεν διαθέτει την πολυτέλεια της απώλειας χρόνου και της αξιοπιστίας στη διατύπωση τέτοιων προτάσεων.

Να κινηθούμε σε δύο άξονες

Άποψη του προέδρου των δικηγόρων είναι ότι πρέπει να κινηθούμε σε δύο άξονες: Στην μακροπρόθεσμη αναζήτηση ενός χώρου με τα κριτήρια τα οποία θέτει η νομοθεσία για τα Δικαστικά Μέγαρα και τα σημεία της πόλης αυτά είναι περισσότερο ή λιγότερο συγκεκριμένα.
Για το μεσοδιάστημα, που μπορεί να είναι πάρα πολύ μεγάλο σε χρονική έκταση, θα πρέπει να υπάρχει πίεση στο υπουργείο, για μια παρά πολύ συστηματική ανακατασκευή του υφιστάμενου Μεγάρου, που βρίσκεται σε πολύ κακή στατική και όχι μόνο κατάσταση, παρουσιάζει τεράστια προβλήματα λειτουργικότητας «και δεν μπορούμε στο όνομα της προοπτικής χωροθέτησης ενός νέου Δικαστικού Μεγάρου, να παίζουμε με τη λειτουργία της Δικαιοσύνης και τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των δικαστών, υπαλλήλων, των δικηγόρων, των πολιτών και όσων κάνουν χρήση του Δικαστικού Μεγάρου.

Το διατηρητέο δε σημαίνει
απαγόρευση επεμβάσεων

Ο κ. Στρατηγόπουλος επανέλαβε ότι ο χαρακτηρισμός ενός κτιρίου ως διατηρητέου, δεν σημαίνει απαγόρευση επεμβάσεων, αλλά επεμβάσεις υπό προϋποθέσεις, ενώ μια νέα μελετητική πρόταση βάζει το θέμα εξαρχής σε διαδικασία κρίσης.
Τέλος, επισήμανε ότι για να πάρει σάρκα και οστά το Δικαστικό Μέγαρο θα πρέπει να γίνουν σοβαρές προτάσεις εκ μέρους του Δήμου Βόλου, που ανέλαβε την πρωτοβουλία να βρει χώρο και σοβαρές προτάσεις μέχρι τώρα στο θέμα της χωροθέτησης νέου Δικαστικού Μεγάρου δεν έχουν ακουστεί με αποκλειστική ευθύνη του Δήμου Βόλου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.