Χρ. Τριαντόπουλος: Σταθμός της Aegean Rebreath στον Βόλο για τη θαλάσσια απορρύπανση

Όπως τονίστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την «Κοινότητα Διαλόγου Σύνθεσις»

Σταθμός της Aegean Rebreath θα δημιουργηθεί στον Βόλο για τη θαλάσσια απορρύπανση, όπως τονίστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την «Κοινότητα Διαλόγου Σύνθεσις». Πιο συγκεκριμένα, «το απόγευμα της Παρασκευής, 10 Μαΐου 2019, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, η ημερίδα «Θάλασσες της Μαγνησίας: Καθαρισμός και Ανακύκλωση» στο πλαίσιο της ευρύτερης ομότιτλης πρωτοβουλίας της Κοινότητας Διαλόγου Σύνθεσις σε συνεργασία με την ομάδα Aegean Rebreath, υπό την σημαντική αρωγή του Επιμελητηρίου Μαγνησίας και της Ένωσης Επαγγελματιών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Νέας Αγχιάλου και με τη σύμπραξη πολλών τοπικών κοινωνικών, εθελοντικών και παραγωγικών φορέων της Μαγνησίας.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας τοποθετήθηκαν ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, Πρόεδρος της Κοινότητας Διαλόγου Σύνθεσις, ο κ. Γιώργος Σαρελάκος, Επικεφαλής της Aegean Rebreath, και ο κ. Αλέξης Λόλας, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «[…] η πρωτοβουλία μας, σε συνεργασία με την Aegean Rebreath, “Θάλασσες της Μαγνησίας: Καθαρισμός και Ανακύκλωση” επιδιώκει, αφενός, την ανάπτυξη δράσεων για την απορρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος της περιοχής μας και, αφετέρου, στην κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας μας προς αυτή την κατεύθυνση. Προς αυτή την κατεύθυνση, προχωράμε σε μία σειρά από δράσεις καθαρισμού και ανακύκλωσης σε Νέα Αγχίαλο, Αγριά και Ανατολικό Πήλιο σε ένα πλαίσιο συνεργασίας και σύμπραξης με πολλούς φορείς της περιοχής μας.
Τελικός στόχος της πρωτοβουλίας μας, τον οποίο και δρομολογούμε, είναι να πραγματοποιηθεί στο Βόλο ένας σταθμός της Aegean Rebreath για τη συλλογή θαλασσίων απορριμμάτων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019 στο πλαίσιο μίας ευρύτερης προσπάθειας ανακύκλωσης αυτών. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία, όπου ο τίτλος της αποτυπώνει το σκεπτικό μας. Το πρώτο σκέλος αυτού, “θάλασσες της Μαγνησίας”. Γιατί “θάλασσες της Μαγνησίας”; Γιατί στην περιοχή μας, αν και ανήκουμε στην ηπειρωτική Ελλάδα, το θαλάσσιο στοιχείο κυριαρχεί. Η θάλασσα είναι μεγάλο κομμάτι της Μαγνησίας. Θάλασσα που δεν είναι παντού ίδια. Η ακτογραμμή μας είναι τεράστια. Τα νησιά μας υπέροχα. Και η σχέση των πολιτών της Μαγνησίας είναι πολύ στενή με τη θάλασσα, με πλούσια αλιευτική, ναυτιλιακή και τουριστική δραστηριότητα. Και, φυσικά, αντίστοιχα έντονα είναι και η αγάπη που έχουμε για τη θάλασσα. Είναι μία αγάπη που -ή πρέπει να- συνδέεται με το δεύτερο σκέλος του τίτλου της πρωτοβουλίας μας, “Καθαρισμός και Ανακύκλωση”. Έννοιες και πράξεις κρίσιμες για να μπορέσουν οι θάλασσες της Μαγνησίας να αναπνέουν. Για να μπορέσουμε να τις απεγκλωβίσουμε από τη ρύπανση που εμείς δημιουργήσαμε. Για να τις προστατέψουμε. Ξέρετε, η προστασία του περιβάλλοντος είναι η υποχρέωσή μας απέναντι στις επόμενες γενιές, απέναντι στα παιδιά μας. Είναι βασικό στοιχείο διαγενεακής δικαιοσύνης. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε, όσο και να μας παρασύρει η καθημερινότητα. Πρέπει να σκεφτούμε τρόπους και να δράσουμε για αναπνεύσουν ξανά οι θάλασσές μας. Δυστυχώς, είναι πολλά που πρέπει να κάνουμε για το περιβάλλον. Για να είμαστε ειλικρινείς πρέπει, αρχικά, να αναλογιστούμε τι κάνουμε και επιβαρύνει το περιβάλλον και να σταματήσουμε να το κάνουμε. Να συνειδητοποιήσουμε ότι όσο μολύνουμε και ρυπαίνουμε το περιβάλλον, τόσο υπονομεύουμε το μέλλον των παιδιών μας. Πρέπει, λοιπόν, να αποκτήσουμε περιβαλλοντική συνείδηση. Δεν είναι εύκολο. Δεν είναι ανέφικτο. Είναι, όμως, απαραίτητο […]».
Στη συνέχεια, ο κ. Γιώργος Σαρελάκος ανέπτυξε τη δράση και το σκεπτικό της ομάδας Aegean Rebreath και ο κ. Αλέξης Λόλας ανέλυσε το υψηλό οικονομικό κόστος που προκύπτει από τη ρύπανση των θαλασσών. Τις τοποθετήσεις των ομιλητών, όπως σε κάθε εκδήλωση της Κοινότητας Διαλόγου Σύνθεσις ακολούθησε εκτενής διάλογος με τους παρευρισκόμενους που γέμισαν την αίθουσα του Επιμελητηρίου Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.