Δ.Κουρέτας: Οραματιζόμαστε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης για την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας με τους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους του συνδυασμού "Πρωτοβουλία"
Εγκαινίασε το εκλογικό του κέντρο στον Βόλο ο υποψήφιος περιφερειάρχης

Την ανάγκη για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης με επίκεντρο την αγροτική παραγωγή και την αγροδιατροφή έθεσε ως προτεραιότητα για το μέλλον της Περιφέρειας Θεσσαλίας ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, που εγκαινίασε σήμερα το εκλογικό του κέντρο στα Παλαιά, παρουσία των υποψηφίων του συνδυασμού του και πλήθους κόσμου.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος του καθιερωμένου αγιασμού, ο κ. Κουρέτας μίλησε για το όραμα με βάση το οποίο δημιουργήθηκε η παράταξή του «Πρωτοβουλία» και επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, χαρακτηρίζοντάς τον πολιτικά ανίκανο εξαιτίας της χαμηλής απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ που έχει η Θεσσαλία, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ έθεσε ως προτεραιότητα για τη Μαγνησία την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Όπως είπε ο κ. Κουρέτας «ο λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκε η πρωτοβουλία, είναι για να προβάλει ένα εντελώς διαφορετικό όραμα για την ανάπτυξη της περιφέρειας Θεσσαλίας από αυτό που υπάρχει σήμερα. Το σημερινό συνοψίζεται σε δρόμους και έργα. Για μας αναπτυξιακές δράσεις είναι αυτές που έχουν να κάνουν με την αγροδιατροφή μας, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και το περιβάλλον. Υπάρχουν πολλά χρήματα από τα περιφερειακά προγράμματα που δεν απορροφήθηκαν. Εμείς θα φροντίσουμε να αξιοποιήσουμε αυτά τα χρήματα για να μπορέσουμε να δώσουμε πραγματική ανάπτυξη στη Θεσσαλία και όχι αυτή την επίπλαστη η οποία φαίνεται αυτή τη στιγμή» είπε.

Στο ερώτημα γιατί συμβαίνει αυτό απαντά με σφοδρότητα χαρακτηρίζοντας τον Κ.Αγοραστό πολιτικά ανίκανο. «Είναι απλά τα πράγματα. Είναι πολιτικά ανίκανος, να κάνει αυτό το οποίο έχει δεσμευτεί από την Ε.Ε. Η ευρωπαϊκή Επιτροπή του έδωσε χρήματα για να κάνει συγκεκριμένα πράγματα και αυτός δεν τα έκανε και τώρα πρέπει να μας εξηγήσει γιατί η Περιφέρεια είναι σε αυτή την κατάσταση», αναφέροντας ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία της Ε.Ε. η Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκεται στην προτελευταία θέση στην απορροφητικότητα των κονδυλίων. Συνεχίζοντας την κατά μέτωπο επίθεσή του αναφέρει πως «στη Μαγνησία θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα πράγματα. Έχει στα χέρια του από τον Φεβρουάριο του 2015 ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης από 60 επιστήμονες, για το οποίο δεν έκανε απολύτως τίποτα. Για παράδειγμα, η Μαγνησία παράγει το 45% της βρώσιμης ελιάς. Υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με προϋπολογισμό περίπου 1 εκ. ευρώ με το οποίο θα μπορούσαν να γίνουν δειγματοληψίες και όλες οι αναλύσεις των παραγωγών θα ανέβαιναν σε μια εφαρμογή cloud και θα μπορούσαν να διαπραγματεύονται μέχρι και 50% παραπάνω την τιμή με τους εμπόρους. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει για το αμύγδαλο Συκουρίου, τα αχλάδια Τυρνάβου, το κάστανο Μελιβοίας, και ένα σωρό άλλα προϊόντα. Δεν έγινε απολύτως τίποτε. Γι΄αυτό να μας μιλήσει. Αυτή είναι η δική μας διαφορετική λογική».

Σύμφωνα με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Θεσσαλίας «η αγροτική παραγωγή και αγροδιατροφή, πρωτογενής και δευτερογενής στη Θεσσαλία παράγει το 30% του ΑΕΠ. Γι΄αυτά μας δόθηκαν τα χρήματα τα οποία δεν αξιοποιήθηκαν. Η προστιθέμενη αξία από τους δρόμους, που λέει ο Αγοραστός είναι 2 και από αυτά που λέμε εμείς είναι 9. Ανοίξτε οποιοδήποτε εγχειρίδιο θέλετε και ρωτήστε οποιονδήποτε ειδικό του κόσμου. Γι΄αυτό το όραμα το δικό μας είναι διαφορετικό.

Δ.Κουρέτας: Το περιβάλλον πρώτη προτεραιότητα για τη Μαγνησία

Ως πρώτο στόχο στόχο για τη Μαγνησία μετά την εκλογή του κ. Κουρέτας αναφέρει το περιβάλλον, τονίζοντας πως «για μας η προστασία του περιβάλλοντος και η ποιότητα του αέρα που αναπνέει ο μέσος Βολιώτης είναι το πρώτο πράγμα με το οποίο θα ασχοληθούμε και θα γίνει με συγκεκριμένα βήματα και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσεων που θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα στις 8 το απόγευμα στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας. Είναι ένα θέμα που το συζητά όλη η υφήλιος το έχει σαν παράδειγμα προς αποφυγή. Ο Βόλος είναι 80% πάνω από το όριο ασφαλείας για τη ρύπανση των επικίνδυνων μικροσωματιδίων για την ανθρώπινη υγεία και είναι κάτι το οποίο θα έχουμε ως προτεραιότητα. Δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.»
Καταλήγοντας ο κ. Κουρέτας σχολίασε την άρνηση του κ. Αγοραστού να του δοθεί ο λόγος στο περιφερειακό συμβούλιο για να μιλήσει για το θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αφιερώνοντάς του το τραγούδι «Αριβεντέρτσι Ρόμα» από την γνωστή ταινία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.